Szivar újdonságok Magyarországon 9. rész – Karen Berger

Karen Berger

Azok számára, akik nem ismerik Karen Bergert, ő a nicaraguai szivar történelem egyik legfontosabb emberének, Enrique „Kiki” Bergernek az özvegye. Míg Kiki szivarmárkái különböző fokú ismertségre tettek szert, tartósabb hatása az volt, hogy másoknak nyújtott segítséget és útmutatást abban a reményben, hogy saját gyárat indíthatnak Nicaraguában, köztük olyan cégeknek, mint a Drew Estate. Férje elvesztése után Karen vette át a vállalkozást és vitte sikerre a saját márkája, a K by Karen Berger égisze alatt. Hosszú és rögös út van mögötte, Karen Berger mottója “szenvedély, hűség és bátorság”, ami teljes mértékben megmutatkozik elhivatottságában. 2021-ben a Tobacco Business Magazine az Év Dohányipari Üzletasszonyának választotta, innen is jön a megtisztelő, Queen of Cigars megnevezése. Gyakran szereti kihangsúlyozni, hogy mindent, amit elért, a férjének köszönhet.

Enrique ‘Kiki’ Berger, Max Berger fia volt, aki a második világháború idején emigrált Lengyelországból. Max Kubában telepedett le, és itt kitanulta a szivarkészítő mesterséget, később több farm és egy gyár tulajdonosa lett belőle. A kubai Castro-rezsim felemelkedését követően a család elhagyta Kubát, és az Egyesült Államokban telepedtek le, ahol elindították a Cuban Crafters franchise-t.

Sokakhoz hasonlóan Kiki Berger is 1995-ben lépett be a szivarüzletbe, az akkori szivarboom csúcspontján. Ő azonban nem csak egy újabb spekuláns volt, aki gyorsan akart pénzt keresni, hanem az iparág iránti elkötelezettségét mutatta meg azzal, hogy nem csak bérgyártatott, hanem szivargyárat létesített a nicaraguai Estelíben, közvetlenül a Padrón Cigars mellett, a Tabacalera Estelí-t. A Padrón család és a Berger család nagyon jó viszonyt ápolt és ápol egymással a mai napig is.

“Amikor először idekerültem, a szandinisták éppen akkor távoztak. Az ország éppen kezdett fellendülni. Egy kis gyárból egy nagyobbat építettem.” – mondta Berger a Cigar Aficionadonak egy interjú során.

1997-ben Berger már saját dohánytermő farmmal rendelkezett, és ebben az évben kezdett el dolgozni szivarsodróként a kis gyárban az akkor 18 éves Karen Lucia Pere, Kiki Berger későbbi felesége és a K by Karen Berger márka alapítója.

Karen először kisebb szerepet töltött be a cégben asszisztensként, illetve rendezvényeken szivart sodort, de később férje mellett kitanulta a szivar blendelést, értékesítést és üzletvezetést is, és férje jobb keze volt egészen a 2014-ben bekövetkezett haláláig. Ezt követően özvegye vette át a cég irányítását. Míg néhai férje szivarmárkái különböző fokú ismertségre tettek szert, Karen mindenképpen szerette volna folytatni férje örökségét és 2016-ban 2 új szivarral bővítette a Don Kiki szivarcsaládot.

Don Kiki termékcsalád

Don Kiki Brown Label

Karen Berger A Brown Label sorozatot még maga Kiki Berger hozta életre. A Don Kiki sorozat szivarjai igazi budget szivarnak számítanak, de ez ízeikben nem érezhető. A Brown Label kiegyensúlyozott ízvilágú szivar, tele eszpresszókávé, kakaó és fűszerekben gazdag ízjegyekkel. Sokan úgy vallják, hogy kiváló egy reggeli kávé mellé, vagy épp kutyasétáltatáshoz.

Egy méretben, de különleges Figurado formában érhető el:

  • Don Kiki Brown Label Figurado (114mm x48)

Don Kiki Gold

A 2016-as amerikai IPCPR Convention & Trade Show alkalmával került bemutatásra, és ez az utolsó szivar, amelyet maga a mester, Kiki Berger blendelt. Ez a merész szivar Ecuadorból származó brazil Arapiraca borítólevéllel és Nicaraguai töltő-, és kötőlevéllel került forgalomba. Ízeiben a bőrös, cédrusos ízjegyek keverednek egy nagy adag fűszerességgel.

A trafikokban csak egy méretben érhető el:

  • Don Kiki Gold Maduro Robusto (127mm x54)

Karen Berger

Don Kiki Platinum

Ez az első szivar, amelyet Karen Berger blendelt férje halála után. Ennek a szivarnak az összetétele kísértetiesen hasonlít a Goldnak az összetételére, ugyanis Ecuadorból származó brazil Arapiraca borítólevél veszi körbe, a Nicaraguai kötő-, és töltőleveleket, de ez a szivargyár saját farmjáról származó töltő-, és kötőleveleket egészen más választékát tartalmazza. Érdemes egymással szembeállítani a két szivart, habár hasonló az összetétel, mégis más-más ízvilággal rendelkeznek. A Platinumban hangsúlyosak a gyümölcsös, diós és pörkölt aromák, amik keverednek a étcsokoládé és karamella ízeivel. A Platinum 2017-ben a Cigar Journal éves összesítésében a TOP 25-ös listán 18. helyet ért el.

Egy méretben, Toro formában vásárolható meg:

  • Don Kiki Platinum Toro (152mm x50)

Karen Berger

Ugyancsak 2016-ban ismerős unszolására piacra került Karen Berger első önálló márkája a K by Karen Berger.

Karen Berger szivarcsalád

K by Karen Berger Habano

A szivar gyűrűje igazán szemet gyönyörködtető, kellemes, lágy harmóniát sugall, a kimagasló K betű Karen Bergerre utal, míg a felette megjelenő korona a néhai férjének, Don Kikinek állít emléket, ugyanis az ő általa forgalmazott szivaroknak ez volt a védjegye. A szivarban Ecuadori habano borítólevél veszi körül a Nicaraguai kötő-, és töltőleveleket. Ez egy igen sokoldalú szivar, tejes cappuccino és fűszeres ízek fogadnak minket, majd a krémes alapízhez társul fás, citrusos és fahéjas ízvilág. Ha fogyasztunk mellé bármit, legyen az sör, bor vagy egy jó scotch, a szivar minden alkalommal más-más aspektusát tárja elénk.

A Habano két méretben érhető el itthon:

Karen Berger

K by Karen Berger MaduroKaren Berger

Még 2016-ot írunk, amikor megjelent a Maduro változata a szivarnak. A szivarban érlelt Ecuadori habano borítólevél veszi körül a Nicaraguai kötő-, és töltőleveleket. Az étcsokoládé, a pörkölt kávé, a sózott karamell mind jelen vannak ebben a kiváló szivarban. A Cigar Journal igen magas, 91-es pontszámmal értékelte ezt a szivart.

A Maduro változat két méretben vásárolható meg:

  • K by Karen Berger Habano Maduro Robusto (127mm x52)
  • K by Karen Berger Habano Maduro Toro (152mm x52)

K by Karen Berger Connecticut – Box Pressed

Kronológiai sorrendben haladva 2018-ban jelent meg a K by Karen Berger Connecticut, amiben Ecuadori Connecticut borítólevél veszi körbe a Nicaraguai kötő-, és töltőleveleket. Ez a szivarcsalád első box-pressed változata. Az aszalt gyümölcstől a kesudión át a napraforgómagig, mind jelen vannak ebben a közepes testű, florális és virágos ízvilágú szivarban. Sokan az egyik legjobb Connecticut szivarnak tartják. A Cigar Journal által adott igen magas, 94-es pontszám is ezt tükrözi.

A box-pressed szivarokhoz két méretben férhetünk hozzá:

  • K by Karen Berger Connecticut Robusto (127mm x52)
  • K by Karen Berger Connecticut Toro (152mm x52)

Karen Berger

A két csendes társsal folytatott jogi csata alatt – 2016 és 2020 között – a cég marginális sikereket ért el. Hiába kaptak jó értékelést a szivarjai, nem sikerült elkezdeni a növekedést. A 2020-as év nagy fordulatot hozott a cég életében és a jogi csatározások lezárulta után a covid ellenére nagyobb terjeszkedésbe kezdtek.

K by Karen Berger Cameroon

A Camerooni borítólevél használata már nem számít újdonságnak a szivariparban, de hogy ez a szivar box-pressed formában érkezik, az már igen. Többnyire a Cameroon borítólevél törékenysége és ára elriasztja a gyártókat a kockázatvállalástól. A 2021-ben megjelent szivarban a Camerooni borítólevél alatt Nicaraguai kötő-, és töltőlevél foglal helyet. Ízeiben megjelenik a Camerooni dohánylevélre jellemző édes, fűszeres összhatás, de ahogy a szivar ég, fejlődik és változik a karaktere, és ahol a fűszeres jegyek kicsit visszább vonulnak, ott a kávé- és gyümölcsszerű édesség, ami dominál. Igen egyedi ízösszetétellel rendelkezik, ami mellé egy jó minőségű brandy igen jó kiegészítő.

A Cameroon sorozat 2 méretben érhető el:

  • K by Karen Berger Cameroon Robusto (127mm x52)
  • K by Karen Berger Cameroon Toro (152mm x52)

Karen Berger

K by Karen Berger 25th Anniversary by AJ Fernandez

A legújabb kiadásuk, ami 2022-ben jelent meg, a szivariparban eltöltött 25 év jubileumi évére érkezett. Az AJ Fernandez kopperiációjával blendelt szivar igen ízgazdag, amiben igazán jól ötvöződik a feketbors, a föld és a vajas keksz ízkombinációja. A szivarokat a Tabacalera AJ Fernandez Cigars de Nicaragua S.A. nicaraguai gyárában gyártják, először, mint limitált kiadás került az üzletekbe, de nemrégiben bejelentették, hogy a szivart felvették az általános portfóliójukba.

A 25 éves jubileumi kiadás egy méretben jelent meg:

  • K by Karen Berger 25th Anniversary by AJ Fernandez Toro (152mm x52)

Karen Berger

2020-tól új marketing és sales vezetővel Bruce Busch-sal kezdett el dolgozni a cég és azóta szemmel látható a növekedés. A Don Kiki és a Karen Berger szivarok jelenleg több mint 700 üzletben megtalálhatóak az Egyesült Államokban, és a világ 18 különböző országában elérhetőek.

Egy Magyarországon forgalomban lévő szivarhoz bármelyik dohányboltban hozzá lehet jutni, mivel egy központi elosztón keresztül zajlik a kiosztás, így egy leadott rendelés esetén kiszállítják azt a kívánt üzletbe. Ehhez nem kell más mint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság honlapjáról letölthető szivar listából szemezgetni és szivarok mellett található ODBE rendelési kóddal megrendelni a helyi trafiknál. További részletek:

Szivar, szivar Magyarország, szivar árak Magyarország

Az itthon elérhető újdonságokról itt írtunk korábban:

Szivar újdonságok Magyarországon 1. rész – Drew Estate

Szivar újdonságok Magyarországon 2. rész – VegaFina

Szivar újdonságok Magyarországon 3. rész – Oliva

Szivar újdonságok Magyarországon 4. rész – Arturo Fuente

Szivar újdonságok Magyarországon 5. rész – My Father Cigars

Szivar újdonságok Magyarországon 6. rész – Rocky Patel

Szivar újdonságok Magyarországon 7. rész – Plasencia Cigars

Szivar újdonságok Magyarországon 8. rész – Lampert Cigars

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük