Szivar újdonságok Magyarországon 3. rész – Oliva Cigars

Oliva Cigars Magyarország

A magyarországi szivar bumm már javában tart, és manapság egyre több új termék érkezik hazánkba, melyekről örömünkre szolgál hírt adni, felhívni az itthoni fogyasztók figyelmét az elmúlt hónapokban érkezett, és a jövőben várhatóan megjelenő újdonságokról.

Mostani bejegyzésünkben a Oliva-t vesszük kicsit górcső alá.

Az Oliva brand története igen messzire nyúlik vissza. Melanio Oliva 1886-ban a kubai Pinar del Rióban kezdett bele először a dohánytermesztésbe, amit a család az 1960-as évekbeli kubai forradalomig művelt. A szocialista erők előrenyomulásával azonban Melanio unokája, Gilberto Oliva úgy érezte, nincs maradásuk az országban és áttelepítette a családi vállalkozást Nicaraguába, ahol 1969-ben a családi hagyományt továbbvíve saját dohánytermesztésbe kezdett, de a politika ismét közbeszólt, és a sandinista forradalom eredményeként 1979-ben kénytelen volt elhagyni az országot. Gilberto a következő 16 évet dohánytermesztéssel töltötte, több különböző országban megfordult, pl. Hondurasban, Mexikóban, Panamában és a Fülöp-szigeteken, majd 1995-ben visszatért Nicaraguába. Egy későbbi interjúban így fogalmazott: “Több országot bejártam és próbára tettem magam, de semmi sem hasonlít úgy Kubához, mint Nicaragua”. Az 1995-ös újraindulást követően Gilberto úgy gondolta, ideje a szivargyártás világába is jártasságot szerezni, ezért a dohánytermesztés mellett kiterjesztette portfólióját és elindult az Oliva szivar brand. A kezdeti mérsékelt sikert követően a gyár folyamatosan gyarapodott és a 2010-es évekre már évi 13 millió szivart gyártottak. A családi vállalkozást 2016-ban felvásárolta a J. Cortes Cigars, de az Oliva család tagjai jelenleg is meghatározó szerepet töltenek be a vállalat életében, hűek maradva üknagyapjuk, Melanio Oliva emlékéhez.

Magyarországon jelenleg a márka alapsorozatai közül sok elérhető, többek között az Oliva O, Oliva G, Oliva V és Oliva V Melanio sorozatok, az Oliva Connecticut Reserve és Flor de Oliva szivarok és még a vállalathoz tartozó NUB termékek.

Flor de Oliva

Az Oliva brand olcsóbb változata, a közepesen testes szivarban a földes, fás domináns ízek mogyorós ízvilággal egészülnek ki. Annak, aki szeretne belekóstolni kicsit az Olivás ízvilágba, ez egy remek kis beugró.

A Magyarországon elérhető Flor de Oliva szivarok a következők:

  • Flor de Oliva Robusto (127mm x50)
  • Flor de Oliva Toro (152mm x50)
  • Flor de Oliva Torpedo (165mm x52)
  • Flor de Oliva Churchill (178mm x50)

Flor de Olive

Oliva Connecticut Reserve

A Connecticut Reserve nagyon könnyed és selymes szivar, ami nagyban köszönhető az egyik legfinomabb borítólevélnek, az Ecuadori Connecticutnak. A szivarban kellemes kávés és cédrus ízek dominálnak, enyhe fűszeres jegyekkel karöltve. Kiváló ár/érték aránya miatt ez egy remek választás a mindennapokra.

A Magyarországon elérhető Oliva Connecticut Reserve szivarok a következők:

  • Oliva Connecticut Reserve Robusto (127mm x50)
  • Oliva Connecticut Reserve Toro Tubo (152mm x50)

Oliva O sorozat

Az Oliva O sorozat egy Nicaraguai puro, azaz csak és kizárólag Nicaraguai dohányleveleket használnak fel az elkészítéséhez, azon belül is habano puro. A habano dohánypalantákhoz a magok egyenesen Kubából érkeznek és ezeket termesztik az ország különböző régióiban, Esteliben, Condegában és a Jalapa-völgyben, létrehozva ezt az egyedülálló keveréket. Nagyon kellemes, fás, sós, szárított cseresznyés ízvilág, mely nagyon jól illik egy ebéd utáni levezetéshez.

Az Oliva Serie O Cigar kiváló minőségű, 92-es minősítést kapott a Cigar Aficionado 2018. februári számában!

A Magyarországon elérhető Oliva Serie O szivarok a következők:

  • Oliva O Cigarillo (102mm x38)
  • Oliva O Cigarillo box (102mm x38)
  • Oliva O Robusto (127mm x50)
  • Oliva O Robusto Tubo (127mm x50)
  • Oliva O Toro Tubo (152mm x50)

Oliva G sorozat

Az Oliva G egy közepesen testes keverék, amelynek különlegessége, hogy kameruni borítólevéllel készítik. A borítólevél egyedi ízjegyei találkoznak a nicaraguai habano töltő-, és kötőlevelek természetes ízgazdagságával, ami kiváló egyensúlyba helyezi a szivart.

Az Oliva G sorozatot kétszer is értékelte a Cigar Aficionado magazin, 2006-ban 92, 2018 októberében pedig 91 pontos minősítést kaptak.

A Magyarországon elérhető Oliva Serie G szivarok a következők:oliva-cigars-g

  • Oliva G Cigarillo (102mm x38)
  • Oliva G Cigarillo box (102mm x38)
  • Oliva G Belicoso (127mm x52)
  • Oliva G Special (95mm x38)
  • Oliva G Toro (152mm x50)
  • Oliva G Toro Tubo (152mm x50)

Oliva V sorozat

2006-ban indult az Oliva szivar V sorozata, ami egy igazi legendának számít, nem csak azért, mert kivívta már jó pár szivarszakértő elismerését – többek között a Cigar Aficionado 2017-ben a Torpedo-t az év dobogós szivarjának választotta – hanem azért, mert ezt a magas színvonalat képes fenntartani minden egyes legyártott szivar esetében, ami a mai felgyorsult világban nem is olyan egyszerű. Ez az ízes keverék nagyon összetett, gazdag kávé és étcsokoládé tónusokkal rendelkezik, amit kiegyensúlyoz egy kis lágy fűszeresség.

Az Oliva V sorozat kiváló értékelést kapott a Cigar Aficionadótól, 2016-ban 95 ponttal minősítette, illetve a 3. helyezett lett a 2017-es “Top 25 legjobb szivar” ranglistáján.

A Magyarországon elérhető Oliva Serie V szivarok a következők:

Oliva V Melanio sorozat

A Melanio sorozat 2012-ben indult világhódító útjára és kijelenthető, hogy ez a “New World” szivarok egyik non plus ultrája. A szivart Melanio Oliva tiszteletére hozták létre, a gyártás során a gondosan érlelt Nicaraguai dohányleveleket Ecuadori sumatra borítólevelekbe csomagolják. Az édes kakaótól a lágy borsos ízjegyekig minden fellelhető benne, mindez kecsesen ötvöződik egy komplex, mégis “zökkenőmentes” dohányzási élményben.

Az Oliva V Melanio sorozat 2014-ben elnyerte “Az év legjobb szivarja” címet a Cigar Aficionado szakértői szerint.

A Magyarországon elérhető Oliva Serie V Melanio szivarok a következők:

 

Oliva V Melanio Maduro sorozat

Egy évvel a Melanio sorozat indulását követően megjelent a szivar maduro változata is, ahol ezúttal a gondosan érlelt Nicaraguai dohányleveleket a mexikói San Andres völgyből származó maduro dohánylevelekbe tekerték, ezáltal létrehozva egy komplex fekete borsos, kakaós és kávés ízhatást, egy kis gesztenyével fűszerezve, mely összességében igazán kellemes élményt nyújt.

Az Oliva V Melanio Maduro sorozat kiváló értékelést kapott a Cigar Aficionadótól, 2015-ban 92 ponttal minősítette.

A Magyarországon elérhető Oliva Serie V Melanio Maduro szivarok a következők:

 

Oliva Serie V Melanio Edición Limitada 2020

Az Oliva 2020-as limitált kiadása egy Toro (152mm x54) méretű szivar, melynek érdekessége, hogy kerek formával érkezik, eltérően a Melanio sorozatnál már megszokott box pressed formától. A keverékhez ecuadori szumátrai borítólevelet használtak fel a Nicaraguából származó kötő,- és töltőlevelek mellett. Összesen 3000 darab, 10 szál szivart tartalmazó doboz került forgalomba, ami az eddig megjelent 4. limitált Melanio kiadás és szerencsére kis hazánkba is jutott ebből a különlegességből.

oliva-serie-v-melanio-edicion-limitada-2020

NUb szivarok

Az Oliva Cigars részéről a 2008-ban indított koncepció merész és egyedi vállalkozás volt. A NUb szivarok vaskos megjelenésük alapján azonnal felismerhetők. Vastag gyűrűméretük és rövid hosszuk miatt valóban szokatlan kinézetű szivarok, amelyek igazán nagy rajongó tábort tudhatnak maguk mögött. Érdekesség, hogy rövid termetük ellenére a NUb szivarok legalább annyi dohánylevelet tartalmaznak, mint egy hagyományos robusto, ezzel kiegyensúlyozott dohányzási élményt nyújtva az elejétől a végéig.

Magyarországon jelenleg a NUb alapsorozatai közül a Connecticut, Sun Grown, Maduro és a Cameroon érhető el.

NUb Connecticut

A NUb szivar Connecticut változata volt az első, ami piacra került 2008-ban. Csodálatosan krémes és enyhe, mégis összetett aromákkal rendelkezik, igazán csábító szivar. A szivar borítólevele árnyékban nevelt Ecuadori Connecticut, míg kötő-, és töltőlevelei Nicaraguából származnak.

A Magyarországon elérhető NUb Connecticut szivarok a következők:

  • NUb Connecticut 460 (102mm x60)
  • NUb Connecticut 460 Tubo (102mm x60)

NUb Sun Grown

A Connecticut sikerét követően nem sokkal később kiadták a NUb nicaraguai Sun Grown (több helyen Habano) borítólevélbe tekert változatát. A közepesen barna nicaraguai Habano borítólevelű szivar kissé testesebb, gazdagabb és összetett ízekben.

A Magyarországon elérhető NUb Sun Grown szivarok a következők:

  • NUb Sun Grown 466 (102mm x66)
  • NUb Sun Grown 460 Tubo (102mm x60)
  • NUb Sun Torpedo 464 (102mm x64)

NUb Maduro

Egy kiváló keverék természetesen nem nélkülözheti a Maduro kiadást. A NUb maduro változatához a borítólevelet Brazíliából szerzik be. Ennek köszönhetően erős étcsokis íztónusok uralják a szivart.

A Magyarországon elérhető NUb Maduro szivarok a következők:

  • NUb Maduro 460 (102mm x60)
  • NUb Maduro 460 Tubo (102mm x60)

NUb Cameroon

A NUbnak ez volt a negyedik változata, és itt a szivarhoz afrikai, kameruni borítólevelet használtak fel. A szivar igen intenzív és gazdag kávé- és cédrus ízjegyekben.

A Magyarországon elérhető NUb Cameroon szivarok a következők:

  • NUb Cameroon 460 (102mm x60)
  • NUb Cameroon 460 Tubo (102mm x60)

NUb cigars

Az Oliva Cigars minden terméke a prémium kategóriába tartozik, kezdők, haladók és gyakorlott szivar fogyasztók is találhatnak kedvükre valót a szivargyártó portfóliójában.

Egy kis kulisszatitkot szeretnék megosztani a cikk végén. Magyarország jelenleg az Oliva termékek fogyasztását tekintve a Top 3-ban van az európai piacon, és nem sok hiányzik ahhoz sem, hogy elérjük az első helyezést, amivel megnyílna a lehetőség arra, hogy még több és különlegesebb kiadás jusson el kis hazánkba. Olivára Fel!

Egy, Magyarországon forgalomban lévő szivarhoz bármelyik dohányboltban hozzá lehet jutni, mivel egy központi elosztón keresztül zajlik a kiosztás, így, egy leadott rendelés esetén kiszállítják azt, a kívánt üzletbe.

https://nav.gov.hu/…/Dohan…/alkalmazhato_dohanygyartmany

Az itthon elérhető újdonságokról itt írtunk korábban:

Szivar újdonságok Magyarországon 1. rész – Drew Estate

Szivar újdonságok Magyarországon 2. rész – VegaFina

Szivar újdonságok Magyarországon 4. rész – Arturo Fuente

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük