Szivar újdonságok Magyarországon 7. rész – Plasencia

Plasencia szivarok

A Plasencia család dohány termelőként kezdte el tevékenységét, és nemrégiben dobták piacra az első termékeiket, amivel egyből az egyik legmeghatározóbb szivar márkájává váltak a jelenlegi szivar világnak. Nemhiába, a több generációs tapasztalat, a szenvedély, az alázatos munka és a felhalmozott tudás mind-mind hozzájárultak a Plasencia szivarok kiemelkedő minőségéhez.

Eduardo Plasencia 1865-ben a Kanári szigetekről indult el Kubába, hogy megvalósítsa álmát és dohánytermesztéssel foglalkozzon. 1890-ben unokaöccse Sixto Plasencia csatlakozott hozzá, és ettől a pillanattól kezdve többé már nem is volt kérdés, hogy családi vállalkozásként fogják meghódítani a világ szivarpiacát. Az első saját földjüket 1898-ben szerezték meg, ami egészen az 1959-es forradalomig volt a család székhelye. A forradalmat követően Fidel Castro a dohányföldeket államosította, így nem maradt más választásuk, menniük kellett. Néhány hónap utazás után Nicaraguában kötöttek ki és kezdtek újra dohánytermesztésbe, viszont a történelem itt is közbeszólt, így az 1979-es Sandinista forradalmat követően megint tovább kellett állniuk, új életet kellett kezdeniük egy újabb országban. Ebben az időben vette át a cég vezetést Nestor Plasencia, aki Hondurasban próbált szerencsét. Néhány megpróbáltatásokkal teli év következett, ugyanis volt olyan év, amiben a penész elpusztította a dohányállományuk 100%-át,  és nagyobb hitelt kellett felvenniük, hogy folytathassák tevékenységüket. Mindezek ellenére sem fordult meg a fejükben a gondolat, hogy feladják. 1985-ben a család úgy döntött, belekezd a szivarok gyártásába és bérgyártóként elkezdett szivarokat gyártani a Santa Clara és az Inter-American Cigars számára. Habár a bérgyártásuk még gyerekcipőben járt, de fokozatosan, kemény munkával és jó minőséggel egyre többen ismerték meg szivarjaikat, és a termelés is növekedni kezdett.

A kilencvenes évek elején visszatértek Nicaraguába. A szandinisták az 1990-es általános választásokon elvesztették a hatalmat, és az új elnök, Violeta Chamorro adott egy kis földet a Plasencia-családnak Estelíben. Ezután komoly fellendülés vette kezdetét, és több területet is vásároltak Estelí, Jalapa és Ometepe térségében. Mára a család két gyárral büszkélkedhet Nicaraguában és további kettővel Hondurasban. A vállalkozás – több mint 150 évvel az alapítás és sok-sok viszontagságos év után – napjainkban is családtagok működtetésével üzemel. Jelenleg éves szinten 42 millió szivart gyártanak.

Nem titok, hogy a Plasencia szivarkészítő gyárai számos márka részére, például a Rocky Patel (Decade), Alec Bradley (Gatekeeper, Nica Puro, Hooligans), Gurkha (Avenger G5), Quesada és sok más szivar brandnek is készített, magasan jegyzett, díjnyertes szivarokat. Így már csak idő kérdése volt, hogy a Plasencia létrehozza saját szivarmárkáját. A család 2016-ban találta megfelelőnek az időt arra, hogy saját szivarral jelenjenek meg piacon, és megalapították a Plasencia 1865 nevű céget, amin keresztül forgalomba hozták első önálló termékeiket.

Alma sorozat

Plasencia Alma Fuerte – Erős lélek

Az Alma sorozat első kiadása az Alma Fuerte, amivel először léptek be a szivarvilág piacára. Az Alma Fuerte jelentése „erős lélek”, és ez a család szívből jövő erőfeszítéseit tükrözi, amelyek az új szivarsorozat kialakítására irányultak. A sorozat mindegyik tagja nicaraguai puró, azaz csak és kizárólag Nicaraguai dohányból készülnek, amik a család Jalapa, Estelí, Condega és Ometepe területein található dohányfarmjairól érkeznek. A sorozat majdnem mindegyik darabjának a megjelenésében van egy kis csavar. Igazi különlegességnek számít a piacon a Hexagono, aminek a kialakítása már első pillantásra is magával ragadja a fogyasztót, hiszen nem hagyományos, 4 oldali box pressed szivarról beszélünk, hanem ez összesen 6 oldalon van “kilapítva”. Különleges vitolája hozzájárul kivételesen egyenletes, lassú égéséhez és remek ízvilága még intenzívebbé, élénkebbé válásához.  A sorozat szivarjaira jellemző, hogy ízeiben gazdag, kiengyensúlyozott és komplex, és totálisan magával ragadó.

Jelenleg a sorozat 4 terméke érhető el itthon:

Plasencia Alma Fuerte

A szivarok az Estelíben található Plasencia szivargyárban készülnek.

Plasencia Alma del Campo – A termőföld lelke

A Plasencia család Alma sorozata prémium szivarportfóliójának második kiadása, az Alma del Campo 2017-től érhető el az üzletekben. A Fuerte kiadáshoz képest ereje mérsékeltebb, de így is gazdag, merész és igazán komplex ízeket biztosít. Csokoládébarna Habano borítólevele természetes édességet kölcsönöz a kakaós, földes, bőrös, cédrusos és gyümölcsös ízaromákhoz. A szivart alkotó dohányleveleket legalább 5 évig érlelték, mielőtt felhasználásra kerültek.

Itthon egyenlőre a sorozat egy tagja található meg:

 • Plasencia Alma del Campo Toro Extra  (165mm x54)

Alma del Campo

Plasencia Alma del Fuego –  A tűz lelke

2019-ben jelent meg a Plasencia család Alma sorozatának harmadik kiadása, az Alma del Fuego. Jelentése „A tűz lelke”, ami a szivart alkotó különleges, Ometepe térségből  származó dohánylevelekre és annak erejére utal.
Mi Ometepe különlegessége?
Ometepe a Nicaragua déli részén található Nicaragua-tó legnagyobb szigete, mérete 276 négyzetkilométer. Ez egy édesvízi tó, amely híres arról, hogy a cápák közkedvelt élőhelye. Ometepén két vulkán található a Conception és a Maderas. Miközben a Conception még mindig aktív – az utolsó kitörés csak tíz évvel ezelőtt történt – addig a Maderast már nyugvó vulkánnak tekintik. A vulkáni talaj ásványi anyagokban gazdag, és lejtői kiválóan alkalmasak kávé, illetve dohány termesztésre. Az Ometepén termelt dohány nagy népszerűségnek örvend, azonban tekintettel arra, hogy a szigetet természetvédelmi területnek minősítették, ezért csak egy kis részét használhatják dohánytermesztésre. Ennek ellenére ez a sziget tekinthető Nicaragua 4. legnagyobb dohánytermő vidékének Jalapa, Esteli és Condega mögött.

A szivarban az Ometepéről származó dohánylevél töltő-, és kötőlevélként is megjelenik más Nicaraguai töltő-, és kötő dohánylevelekkel együtt.  A szivar borítóleveléül a Jalapa-völgyből gondosan válogatott, napsütötte dohánylevél szolgál. A szivart az Ometepe-sziget vulkanikus talaja által kölcsönzött fűszeresség jellemzi, amelyet a mandarin, a pörkölt kesudió és a fa jegyei egészítenek ki. Az szivarhoz felhasznált összes dohánylevelet a Plasencia saját farmjain termesztik.

Jelenleg két méretben elérhető ez a kiváló szivar:

 • Plasencia Alma del Fuego Robusto (Candente) (127mm x50)
 • Plasencia Alma del Fuego Toro (Concepción)(152mm x54)

ALMA DEL FUEGO

Plasencia Reserva Original

A Plasencia Cigars Reserva Original sorozata abban vált híressé, hogy a szivarpiacon egyedülállóan, az egyetlen ami teljesen organikus, azaz semmilyen kemikáliát nem használnak az előállítási folyamatban és az elkészítésben sem. Ezt egyébként az Organic Crop Improvement Association (OCIA) is tanúsította. A dohánylevelek termesztése egy több mint 500 éves tradicionális natúr technika alkalmazásával történik ami Nicarao névre hallgat. A szivarok mindegyik nicaraguai puro, azaz a felhasznált dohánylevelek kizárólag Nicaraguából származnak Jalapa és Condega térségből. Három gyűrűvel rendelkezik, amelyek könnyen eltávolíthatóak, kinézetük elegáns amihez a fehér alapon arany színű betűk és grafika használata még inkább exkluzív hatást kelt. Ízeiben nagyon összetett és zamatos, nem erős viszont komplex ezért a kezdő és haladó szivarosoknak az igényeit is tökéletesen kielégíti

Szerencsére itthon ez a különlegesség több méretben és kiszerelésben is elérhető:

 • Plasencia Reserva Original Nesticos (114mm x36)
 • Plasencia Reserva Original Corona (160mm x44)
 • Plasencia Reserva Original Robusto (120mm x52)
 • Plasencia Reserva Original Toro (152mm x50)
 • Plasencia Reserva Original Pyramide (158mm x52)
 • Plasencia Reserva Original Nesticos (10 szálas doboz)
 • Plasencia Reserva Original Robusto (10 szálas doboz)

Plasencia Reserva Original

Plasencia Cosecha 146

2017-ben indította a Plasencia a Cosecha sorozatát, amit úgy lehet lefordítani, hogy “betakarítás”. A sorozat nevében a 146-os szám arra utal, hogy a 2011-2012-es betakarítás a 146. volt a cég történetében. A Cosecha 146-ban lévő összes dohány Criollo ’98-as magról származik, a szivar borítólevele Hondurasból, a Jamastran völgyböl érkezett, kötőlevele a Nicaraguai Estelíből, míg a töltőlevelek a Hondurasi Olancho és Jamastran és a Nicaraguai Condega térségéből származnak.  A szivar ízeiben  komplex, földes, kávés és fás aromái mellett krémes, édes, diós és citrusos ízeket is hordoz magában.

A Cosecha 146 egy igazán különleges darab itthon három méretben érhető el:

 • Plasencia Cosecha 146 La Musica Robusto  (127mm x50)
 • Plasencia Cosecha 146 La Vega Robusto Gordo (133mm x52)
 • Plasencia Cosecha 146 San Agustín Torpedo (158mm x52)

Plasencia Cosecha 146

Plasencia Cosecha 149

Már nálunk is megtalálható a Cosecha második kiadása a Plasencia Cosecha 149. A sorozathoz tartozó szivarok mindegyike hondurasi puro, azaz csak és kizárólag hondurasi dohánylevelet használnak fel az elkészítéséhez, amik mind a 2014-es betakarításból származnak. A szivarhoz a borítólevél az Olancho térségéből, a kötőlevél a Jamastran völgyből, míg töltőlevelek a Jamastran völgyből, Olancho és Talanga térségéből érkeznek. A sorozat nevében a 149-es szám arra utal, hogy a 2014-es betakarítás a 149. volt a cég történetében. Ízgazdag, de kezdőknek nem ajánlott, de aki szereti a kemény férfias madurokat annak ez tökéletes választás.

A Cosecha 149 két méretben elérhető itthon:

 • Plasencia Cosecha 149 La Vega (127mm x52)
 • Plasencia Cosecha 149 Azacualpa (152mm x52)

Plasencia Cosecha 149

Plasencia Reserva 1898

Csak úgy mint a legtöbb szivargyárnak, a Plasenciának is megvan a saját alsó árkategóriás sorozata, ami attól, hogy olcsó, még nem jelenti azt, hogy silány minőségű. A szivarhoz a dohánylevelek a Nicaraguában és Hondurasban termesztett legjobb dohányfajtákból származnak, amiket a felhasználásuk előtt legalább 5 évig érleltek. Az eredmény egy teljes, gazdag ízvilág, melyben megtalálható a csokoládé, dió, bőr és némi szárított füge is, kellemes, enyhe bors fűszerességgel kiegészülve.

Aki kiváncsi a Plasencia szivarok ízvilágára a Reserva 1898 kiváló belépő lehet, jelenleg három méretben érhető el:

 • Plasencia Reserva 1898 Robusto  (113mm x52)
 • Plasencia Reserva 1898  Corona  (138mm x44)
 • Plasencia Reserva 1898  Toro  (165mm x52)

Plasencia Reserva 1898

Plasencia Year of the Tiger

Egy igazán limitált számban kiadott Plasencia szivar is eljutott hozzánk, ami nem más, mint a Plasencia Year of the Tiger. A Plasencia először 2021-ben jelentkezett a kínai holdújév tiszteletére, az Ökör évére kihozott, limitált számban kiadott szivarral. A 2022-ben a Tigris évére kiadott szivarjuk teljes egészében nicaraguai dohányból készült, ami egyenesen a család saját famjairól származik és több mint 10 éves érlelés után kerültek felhasználásra. A szivar csak Toro Extra méretben került forgalomba. Összesen 6250 darab, 8 szál szivart tartalmazó doboz készült. Nem véletlen a 8 szálas csomagolás, ugyanis a nyolcas számot a kínai kultúrában a szerencséhez kötik. Testes, erős szivar, ami ízeiben harsány és nagyon komplex. A szivar nagy részében a fás, földes, kávés, és csonthéjas ízek dominálnak, kellemes citrusos és fűszeres kísérettel kiegészülve. Mivel ezt a szivart nem sorozatgyártásra szánták, így aki találkozik vele, érdemes beszereznie egyet, mert ebből több soha nem lesz.

 • Plasencia Year of the Tiger Toro Extra (158x 54)

Plasencia Year of the Tiger

A Plasencia Cigars saját termékei kivétel nélkül különleges ízvilággal és magas szakértelemmel készülnek. Hogy kinek mi a kedvence az döntse el maga, de egy biztos a kedves szivarfogyasztó csalódni nem fog bennük.

Egy Magyarországon forgalomban lévő szivarhoz bármelyik dohányboltban hozzá lehet jutni, mivel egy központi elosztón keresztül zajlik a kiosztás, így egy leadott rendelés esetén kiszállítják azt a kívánt üzletbe. Ehhez nem kell más mint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság honlapjáról letölthető szivar listából szemezgetni és szivarok mellett található ODBE rendelési kóddal megrendelni a helyi trafiknál.

https://sztfh.hu/tevekenysegek/dohanyugyi-felugyelet/arak-kozzetetele/

Az itthon elérhető újdonságokról itt írtunk korábban:

Szivar újdonságok Magyarországon 1. rész – Drew Estate

Szivar újdonságok Magyarországon 2. rész – VegaFina

Szivar újdonságok Magyarországon 3. rész – Oliva

Szivar újdonságok Magyarországon 4. rész – Arturo Fuente

Szivar újdonságok Magyarországon 5. rész – My Father Cigars

Szivar újdonságok Magyarországon 6. rész – Rocky Patel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük