Szivar újdonságok Magyarországon 6. rész – Rocky Patel

History-of-Rocky-Patel

Nem titok, hogy a Rocky Patel gyártja a mai piacon a legkeresettebb prémium, kézzel készített szivarokat. Híres nicaraguai gyárában Rocky a világ számos nemzetének és termesztő régiójának legjobb dohánytermékeiből készíti el szivarjait.

Rakesh „Rocky” Patel kevésbé hagyományos úton lépett be a szivarüzletbe, mint sok mai prominens szivargyár vezető, akik gyakran a generációk óta fennálló családi hagyományt folytatják. Az 1990-es évek elején Rocky ügyvédként dolgozott Los Angelesben. Egy szivarozó barátnője vezette be a prémium szivarok világába, és meggyőzte, hogy csatlakozzon a Beverly Hills-i Grand Havana Room-hoz. Ezután már nem volt visszaút, beleszeretett a szivarokba, és néhány barátja unszolására úgy döntött, hogy belevág az üzletbe.

1995-ben megalapította az Indian Tabac szivarmárkát. Bár Patel indiai, a cég a nevét az Indian Motorcycle márkára utalva kapta, akinek jogdíjat fizetett a név használatáért. A szivarok azonnali sikert arattak a kiskereskedők körében, akik a szivarboom közepette minden olyan terméket megvásároltak, ami csak a kezükbe került. Patel kitartó munkával az Indian Tabac-ot prémium márkává változtatta. Munkamódszerére jellemző, hogy a 2000-es évek elején folyamatosan úton volt. Volt olyan év, amikor 365 napból 300-at más-más városban töltött, mindezt azért, hogy a legutolsó kiskereskedőt is felkeresse, és elmagyarázza nekik, hogy a termékei mely szivar fogyasztók számára vannak kifejlesztve és kinek mi a jó választás.

2003-ban, az évekig tartó folyamatos növekedés után, Rocky egy fontos, az egész jövőt meghatározó döntést hozott, és az Indian Tabacról egy új szivarcsaládra, a Rocky Patel Vintage Seriesre helyezte át a hangsúlyt. Sokak szerint a Rocky Patel Vintage sorozatok a Rocky Patel szivargyárának legjobb kreálmányai.

Rocky Patel Vintage

A Rocky Patel Vintage sorozat első tagja a Vintage 1990. 2003-ban debütált, majd ezt követte a Vintage 1992, Vintage 1999, Vintage 2003, Vintage 2006. A sorozatok érdekessége, hogy mindig az adott év legkiválóbb dohányleveleit használják fel készítésükhöz. Kis hazánkban a Vintage 1999 és 2003 érhető el.

A Vintage 1999 szivar legalább 7 évig érlelt nicaraguai és dominikai dohányleveleket használ töltő-, és kötőlevélként, amit 1999-ben betakarított, selymes, aranybarna Connecticut borítólevélbe csomagolnak. A szivart nagyon lágy, krémes ízek jellemzik, enyhe, mégis összetett aromákkal kiegészülve.

A Vintage 1999 három tagja érhető el:

 • Rocky Patel Vintage 1999 Robusto (127mm x50)
 • Rocky Patel Vintage 1999 Torpedo (158mm x52)
 • Rocky Patel Vintage 1999 Toro Tubos (150mm x53)

Rocky Patel Vintage

A Vintage 2003-ban kameruni borítólevél veszi körbe a nicaraguai és dominikai kötő-, és töltőleveleket. A szivar közepesen testes, gazdag, telt és összetett ízekkel rendelkezik, amiben a kameruni kötőlevélnek köszönhetően kellemes, édes, fűszeres ízek keverednek a fehér bors, az étcsokoládé és az eszpresszó csodálatos ízeivel.

Rocky Patel Vintage 2003

Itthon csak Torpedo méretben kapható

 • Rocky Patel Vintage 2003 Torpedo (158mm x52)

Rocky Patel The Edge

A Vintage sorozat indulása után a cég újabb nagy dobása a The Edge volt. Amikor Rocky Patel 2004-ben először kiadta a The Edge-t, a koncepció egyszerű volt: egy fadoboz, amely 100 db, szalag nélküli szivart tartalmaz, melyeknek szálankénti ára 5$ alatt van. Első körben Corojo és Maduro borítóleveles változatban kínálták, két-két méretben. A koncepció hatalmas sikert aratott, mely után már nem volt megállás, új méretekkel, új fajtákkal bővült a sorozat és a nagy sikerre való tekintettel még új csomagolást is kapott. A The Edge márkán belül a sorozatok a kötő-, és töltőleveleket körbeölelő borítólevél fajtáról kapták a nevüket. Itthon a Nicaragua, a Connecticat és a B-52 típusok érhetőek el.

A trafikokban elérhető Rocky Patel The Edge szivarok:

Rocky Patel Edge

Az elért sikereket követően 2006-ban Rocky hivatalosan megváltoztatta a cég nevét Indian Tabac Cigar Co.-ról Rocky Patel Premium Cigars-ra. Rocky-t az iparágban eltöltött évtized megtanította arra, hogy az igazi prémium szivarok gyártását nem szabad elsietni. Felfedezte, hogy a legjobb szivargyártóknak van a legjobb dohányuk. Mivel a legjobb minőségű dohányt nagyon hosszú ideig érlelik, amit nem könnyű beszerezni, így kapcsolatokat kellett kialakítania dohánybrókerekkel és a termelők és szivargyárak megfelelő csoportjaival, hogy hozzájusson a legjobb minőségű dohánylevelekhez.

Rocky Patel Decade

A tökéletességhez idő kell. Ahhoz, hogy a Rocky Patel Decade elérje tökéletes és végleges formáját, 10 évre volt szüksége, mielőtt 2008-ban piacra dobták. Gyönyörű Ecuador sumatra borítólevél veszi körbe a nicaraguai töltő-, és kötőleveleket. A szivar ízeiben komplex, krémes textúrájú, kiegyensúlyozott és elegáns, fekete cseresznye és diós jegyekkel. A Cigar Aficionado ezt a szivar 95-ös pontszámmal értékelte.

Ez a kíváló szivar két méretben is elérhető:

Rocky Patel Decade

Amit még Rocky fontosnak vél, hogy érdemes szem előtt tartani a gyártási volument. A saját gyáraiban 250/szál a napi kvóta per fő. Köztudott, hogy egy rutinosabb szivarkészítő munkás akár napi 400-500 szivar megsodrását is képes lenne elérni, de ebben az esetben a konzisztencia nagyon változó és ez a minőség romlásához vezet. Ezért Rocky optimalizálta a gyártási folyamatokat és limitálta a gyártási mennyiségeket.

Rocky Patel Fifty-Five

A Rocky Patel Fifty-Five egy igazán unikális szivarnak mondható. A tulajdonos 55. születésnapja alkalmából jelent meg, és a Rocky Patel sor egyik kiemelkedő darabjának tekinthető. Nem hiába, ugyanis a legtöbb mérvadó szivaros oldal 90 feletti pontszámmal értékelte. A nicaraguai dohányból készült szivar a TaviCusa szivargyárban készül, a nicaraguai Esteliben. A szivar ízeiben egy igaz ízkavalkád, mely mégis harmonikus egységet hoz létre, az ízek nem elnyomják egymást, hanem hozzájárulnak egy tökéletes élmény megtapasztalásához.

Itthon a sorozat összes darabja forgalomba került és külön megjegyzendő, hogy mindegyik szivar 55-ös gyűrűmérettel rendelkezik:

Rocky Patel Fifty-Five

A Rocky üzleti modellje különbözik számos prémium szivargyártóétól. Egy pillantás a Rocky Patel portfóliójában található szivarok puszta mennyiségére bizonyítja, hogy az új kiadások folyama jelentős mennyiségű. A fáradhatatlan perfekcionista Rocky soha nem elégedett, és több tucat új projektet futtat egyszerre.

Rocky Patel Number 6

A Rocky Patel Number 6 2019-ben debütált és rögtön berobbant a köztudatba. Minden alkalommal, amikor új szivar kifejlesztésén dolgoznak, a különböző szempontok szerint kiválogatott dohányleveleket eltérő csoportokba sorolják, így tudják a végén eldönteni, melyiket választják a szivar elkészítéséhez. Ebben az esetben annyira magával ragadta a blendereket a hatos csoportba tartozó dohány, hogy még ezt az elnevezést is megtartották. A hondurasi és nicaraguai töltő-, és kötőleveleket körülölelő hondurasi termesztésű Corojo “6-os számú” burkolólevéllel körbevet szivar egész egyszerűen fogalmazva: remekmű. Ízvilágát az édes, fűszeres, mogyorós jegyek határozzák meg. 2020-ban a Cigar Journal az éve hondurasi szivarjának választotta.

A Number 6 három méretben található meg a trafikokban:

 • Rocky Patel Number 6 Corona (152mm x44)
 • Rocky Patel Number 6 Robusto (140mm x50)
 • Rocky Patel Number 6 Toro (165mm x52)

Rocky Patel Number 6

Rocky Patel A.L.R. Second Edition

A Rocky Patel A.L.R. azaz Aged, Limited, & Rare. (Érlelt, Limitált és Ritka) második kiadása jutott el kis hazánkba, amiben az első változathoz képest annyi a változás, hogy ezúttal a hondurasi és nicaraguai töltő-, és kötőleveleket mexikói San Andres borítólevélbe csavarták. A szivarokat 2016-ban gyártották, ezt követően további két évig érlelték, és csak ezután került forgalomba nagyon limitált mennyiségben, ugyanis összesen 120.000 darabot gyártottak belőle. Testes szivar, amiben az uralkodó ízek a csokoládé és a kávé, megfűszerezve egy csipetnyi borssal és földes jegyekkel.

Ennek a ritkaságnak két tagját is kipróbálhatjuk:

 • Rocky Patel A.L.R. Second Edition Robusto (140mm x52)
 • Rocky Patel A.L.R. Second Edition Sixty (152mm x60)

Rocky Patel A.L.R. Second Edition

Rocky Patel Special Edition

A Rocky Patel Special Edition 2016-ban indult világhódító útjára. Különlegessége, ami miatt a speciális kiadás nevet is kapta, hogy 8 éves Ecuadori habano borítólevél veszi körbe a nicaraguai kötő-, és töltőleveleket. Már-már kubai ízek találhatóak meg benne, erős fás, pirított mandulás, marcipános és fűszeres ízkarakterekkel, amik tökéletes összhangot képeznek.

Itthon két mérteben érhető el ez a specialitás:

Rocky Patel Special Edition

Rocky állandó mozgatórugója, hogy szeretne minden ízvilághoz megfelelő keveréket készíteni. Nem hiába tartalmazza az egész Rocky Patel portfólió a kézműves formák széles választékát, ami kifejezetten azt szolgálja, hogy egy adott keverékből a legeslegjobb formáját hozzák ki.

Rocky Patel Sun Grown

A Rocky Patel Sun Grown egy közepes, testes szivar, hosszú és kellemes lecsengéssel. A szivart nicaraguai és dominikai töltőlevek és nicaraguai kötőlevelek alkotják, amit 5 éves ecuadori Sun Grown borítólevél tesz igazán egyedivé. A Smoke Magazine-ban lenyűgöző, 9,8/10 ponttal vezette az összesített listát. Ízében csodálatosan keverednek a fűszeres és őrölt borsos jegyek a földes és bőrös ízjegyekkel.

Nem érdemes lemaradni erről a különlegességről és szerencsére két méret közül is választhatunk:

 • Rocky Patel Sungrown Petite Corona (115mm x44)
 • Rocky Patel Sungrown Toro Tubos (165mm x52)

Rocky Patel Sun Grown

Rocky Patel Grand Reserve

Mivel a cég szivarjai iránti kereslet külföldön megnőtt, Rocky Patel úgy döntött, hogy egy különleges márkát szentel a nemzetközi piacnak ez lett a Grand Reserve. A szivar egy egyedülálló keveréket tartalmaz, amely kifejezetten a globális piac igényeit szolgálja. Bár a cég soha nem hozta nyilvánosságra a Grand Reserve pontos összetételét, állítólag legalább két évig érlelt dohányleveleket használtak fel az elkészítésükhöz. Ízeiben fa, pörkölt földimogyoró, kakaó, pirított kenyér és enyhén édes fűszeres ízek dominálnak. Ezt a nemzetközi piacra szánt keveréket a Cigar Journal 2018-ban az év szivarjává választotta.

Itthon csak a Toro méret érhető el:

 • Rocky Patel Grand Reserve Toro (152 x52)

Rocky Patel Grand Reserve

A szivar szerelmesei mindenhol szeretnek személyesen találkozni Rocky Patellel. Karizmája, lelkesedése és a szivarjai iránti szenvedélye mágnesként vonzza magához az embereket. Az egész iparágban a legaktívabb marketingesek közé tartozik és kétségtelen, hogy az, hogy ma a Rocky Patel Premium Cigars egy vezető márka, az elsősorban Rocky “könyörtelen” promóciójának köszönhető.

Quarter Century

A Rocky Patel 2020-ban ünnepelte negyed évszázados fennállását. Ezen neves alkalomból különleges sorozatot indított a gyártó, Quarter Century néven. A szivar csodálatos, barna, olajos borítólevele San Andrés völgyből, Mexikóból, töltő-, és kötőlevele Nicaraguából származik. Érdekessége, hogy a szivar legalább 10 éves dohánylevélből készült és sodrását követően további 2 évig érlelődött. Krémes, diós, aszalt gyömölcsös ízjegyek jellemzik, melyekhez tökéletesen passzol a cédrus aromája.

A Rocky Patel ünnepi kiadásából három méret is eljutott hazánkba:

Quarter Century

Sokan megosztónak tartják a Rocky Patel szivarokat, van aki nem szereti és van aki kifejezetten rajong értük. Hogy ki melyik csoportba tartozik, azt mindenki döntse el maga. A hazai kínálat magáért beszél és lefedi a Rocky Patel Cigars teljes életútját. Én amondó vagyok, füstöljük végig eme szivargyár világhódító útját.

Egy Magyarországon forgalomban lévő szivarhoz bármelyik dohányboltban hozzá lehet jutni, mivel egy központi elosztón keresztül zajlik a kiosztás, így egy leadott rendelés esetén kiszállítják azt a kívánt üzletbe. Ehhez nem kell más mint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság honlapjáról letölthető szivar listából szemezgetni és szivarok mellett található ODBE rendelési kóddal megrendelni a helyi trafiknál.

https://sztfh.hu/#slide10

Az itthon elérhető újdonságokról itt írtunk korábban:

Szivar újdonságok Magyarországon 1. rész – Drew Estate

Szivar újdonságok Magyarországon 2. rész – VegaFina

Szivar újdonságok Magyarországon 3. rész – Oliva

Szivar újdonságok Magyarországon 4. rész – Arturo Fuente

Szivar újdonságok Magyarországon 5. rész – My Father Cigars

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük