A szivar és ami mögötte van – Paradiso Revelation Legend

Paradiso Revelation Legend

A GYÁR

Az Ashton szivarmárkái a világ legismertebb prémium szivarmárkái közé tartoznak, jelenleg szivar eladásokban rajta vannak a TOP 3-as dobogón Amerikában és termékeik több, mint 60 országban jelen vannak.

A céget Robert Levin hozta létre 1985-ben. A kis Robert apja szivarüzletében a Holt’s Cigar Company-ban szívta magába a tudást és a szivar iránti szenvedélyét. A 1970-es években átvette apjától a családi vállalkozást, sikeresen bővítve kiskereskedelmi és csomagküldő ágazataikat. Az évekig tartó folyamatos növekedést követően az üzletvezető a szivargyártásban látta a jövőt és megállapította az Ashton szivarmárkát.Levin Fuente

A kereskedelemben persze nagyobb rutinja volt, mint a szivarkészítésben, ezért a márka létrehozásában az akkor éppen felemelkedőben lévő Fuente család segédkezett és segédkezik neki a mai napig is. A két család közötti kollaboráció évtizedekre nyúlik vissza és az Ashton szivarok mai napig a Fuente legendás szivargyárában, a Tabacalera A. Fuente y Cia-ban készülnek Dominikán és minden egyes új blend keverésében segítséget nyújtanak.

Jelenleg a céget Robert Levin és fia Sathya Levin közösen irányítják. Együtt őrzik és építik a vállalat hírnevét a kiváló minőségű és tartós presztízsű prémium szivarok világában.

A SZIVAR

A Paradiso márka 2006-tól erősíti az Ashton szivarportfólióját. A szivar létrehozásában segítségre volt a My Fathers szivarmanufaktúrát tulajdonló Don Pepin család. A két család kapcsolata a 2000-es évek elejére tehető, amikor Levinék a nicaraguai szivarokra összpontosítva elkezdték feltárni portfóliójuk bővítésének lehetőségeit. A Garciákkal való találkozáskor Robert és Sathya Levint lenyűgözte Pepin és Jaime dohány iránti szenvedélye, valamint első osztályú szivargyártói tehetsége. Apa és fia együtt erős, kölcsönös köteléket alakítottak, együtt dolgoztak a blenden és a márka arculatának kialakításán. A Pepin család a mai napig is minden Paradiso szivarra hatással van, figyelembe véve a finom dohány termesztését, érlelését és keverését, az ízek és aromák fejlődését és persze a szivar készítése is a My Father Cigars szivargyárában zajlik a nicaraguai Estelíben. A Paradiso szivarokat a legnagyobb szivar lapok, mint a Cigar Aficionado, Cigar Journal vagy a Halfwheel igen magas, 88-93-as pontszámmal illeték.

A szivart kézbe véve az első dolog ami megfogja az embert, az a szivargyűrű. Nagyon szépen kidolgozott, édeni hangulatot sugalló, dombornyomott darab, ami akkor is megragadja az ember tekintetét, ha egy hatalmas, walk-in humidor legtávolabbi sarkában van. Szerintem telitalálat! A sorozat a Revelation, azaz a “Kinyilatkoztatás” nevet viseli, amit egyfajta bibliai utalásként is lehet értelmezni. A Paradiso szivarok az utóbbi években hiányoztak a boltok polcairól, mert egy nagyobb vihar megsemmisítette a hozzá használatos dohánylevelek nagy részét, de szerencsére az átmeneti készlethiány már a múlté, és újra megtalálhatóak a trafikok polcain.

A szivar csokoládébarna borítólevelén egy-két jobban észrevehető ér húzódik meg, tapintása selymes és olajos. Illatában első sorban a földes és bőrös aromák köszönnek vissza, míg a hideg kóstolás során pörkölt mandula és étcsokoládé is felfedezhető. Igen kecsegtető kezdés. 🙂

Gyújtás után ledobja a fűszerbombát, de ahogy egyre jobban haladunk a harmad vége felé, sokat lágyul és kellemes földes, bőrös, cédrusos, kakaóbabos ízvilág bontakozik ki, ami már-már egyensúlyban van a szivargyűrű édeni utalásával.

A második harmadban a kellemes cédrusos, földes ízekhez zárkózik egy kis pirított mandula és étcsokoládé, ami mellé a háttérben meghúzódó fűszeresség nagyon szép kiegészítés.

Az utolsó harmadban a földes, cédrusos, bőrös, pörkölt mandulás ízek mellé a kakaóbab egy kis édességet csempész, és a szivar vége felé halvány árnyalatú citrusosság is megjelenik. A fűszerek elsősorban a retrohaleben jelentkeznek, de kijelenthető, hogy a harmadokban rejlő ízek az elejétől a végéig kiváló egyensúlyban vannak.

A szivar tökéletesen ég, hamuja világosszürke és tartós, füstje bőséges.

Egy megalkuvást nem tűrő, közepesen testes és igen komplex darab. Elejétől a végéig igen smooth, könnyen fogyasztható. Itt nem csak a külcsín tökéletes, hanem az ízek harmóniája is igen kiemelkedő. Kezdők szintlépésként fogyaszthatják, de egy gyakorlott szivaros is megtalálja benne a szépséget. Reméljük az édenkertben is ilyen szivarokkal fogadnak minket 😉

ÉRDEKESSÉG

A  szivarok Amerikában San Cristobal néven futnak, aminek az az oka, hogy Európában a San Cristobal, mint kubai szivarmárka ismert, ezért ezt a nevet nem használhatta az Ashton Európában, ezért névváltoztatásra kényszerültek, így született meg a Paradiso.

San-Cristobal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük