Szivar újdonságok Magyarországon 4. rész – Arturo Fuente

Arturo-Fuente-Logo

Az Arturo Fuente szivar márka több mint 100 éves. Az örökség, a szenvedély és a siker egy egész évszázada öröklődött apáról fiúra, egyik generációról a másikra. Az Arturo Fuente márka egy meghatározó erő a mai szivariparban.

Carlito és édesapja Fuente Sr. a Tabacalera A. Fuente y Cia szivargyárat 1980-ban alapította Santiago-ban, miután a család Nicaraguai ültetvényei a Sandinista forradalom során porrá égtek. Az irányelv, mely vezérelte apát és fiát, egy olyan manufaktúra alapítása, ahol a munkakörnyezet merőben eltér a többi szivargyártól. A Dominikai gyár az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, 3 új létesítménnyel bővült, így jelenleg évente 30 millió szivart gyártanak.

Magyarországon jelenleg 21 Arturo Fuente termék van forgalomban. Vegyük ezeket sorra.

Arturo Fuente Chateau Fuente

A Dominikai Köztársaság szívében található az ikonikus Fuente családi gazdaság, a Chateau de la Fuente. Ez a lélegzetelállító, tápanyagokban gazdag föld adja a híres Chateau Fuente sorozat szivarjaihoz az alkotóelemet. Minden egyes Chateau szivarban érlelt dohányleveleket használnak fel, ami a Chateau szivarok igazi karakterét és felejthetetlen íz élményét adja.

Az itthon elérhető Fuente Chateau szivarok:

 • Arturo Fuente Chateau Fuente Royal Salute (194mm x54)
 • Arturo Fuente Chateau Fuente Pyramid (152mm x52)
 • Arturo Fuente Chateau Fuente King Tubo (176mm x48)

Arturo Fuente Chateau Fuente King Tubo

Arturo Fuente Hemingway

Az Arturo Fuente Hemingway sorozatának a különlegessége, hogy a sorozat mindegyik tagja Perfecto vitoláju. A Perfecto formájú szivar a közepén látványosan kiszélesedik, ezáltal nem párhuzamos oldalakkal rendelkezik, a fejrésze csúcsos, viszont a lábrésze lekerekített. Ez a forma nagyon népszerű volt a 20-as, 30-as, 40-es években, de idővel kikopott és egyre kevesebb trocadero tudta létrehozni ezt a formát. Carlos Fuente az 1980-ban megnyitott gyárában nagyon fontosnak tartotta, hogy ezt a nagyon szép tradíciókkal rendelkező formát vissza vezesse a köztudatba, és – habár ezt a fajta szivart elkészíteni kétszer annyi időbe telik, mint egy sima parejo szivart megsodorni – a törekvéseket siker koronázta. A Hemingway sorozathoz finom dominikai töltő-, és kötőleveleket használnak fel, ami köré ritka kameruni borítólevelet tekernek de, például a Between The Lines barber pole, azaz sávosan feltekert borítóleveléhez Connecticut Shade és Maduro dohányleveleket használtak. Az Arturo Fuente Hemingway szivarokra jellemző, hogy igazán különleges és egyedi ízvilággal rendelkeznek.

Az itthon elérhető Arturo Fuente Hemingway sorozathoz tartozó szivarok:

 • Arturo Fuente Hemingway Best Seller (114mm x53)
 • Arturo Fuente Hemingway Work Of Art (121mm x53)
 • Arturo Fuente Hemingway Between The Lines (114mm x54)

Arturo Fuente Hemingway Between The Lines

Arturo Fuente Don Carlos

Don Carlos Fuente a Fuente család pátriárkáinak egy legendás tagja. Az Ő tiszteletére alkotta meg Carlos Fuente Sr., a Don Carlos sorozatot. A szivarokhoz a legjobb terményekből származó dohányleveleket egyesével válogatják ki, amik között van, ami már 10 éve érlelődik. A dominikai dohányleveleket kameruni borítólevélbe csavarják. A szivarban található pikáns aromák tökéletes egyensúlyban vannak a borítólevél adta édeskés ízvilággal. A szivarok hibátlan felépítésűek és kiváló minőségűek, fogyasztásuk tagadhatatlanul felejthetetlen élményt nyújt. Az Eye Of The Shark 2017-ben elnyerte a Cigar Aficionado magazin „Az év szivarja” címét.

Az itthon elérhető Arturo Fuente Don Carlos sorozathoz tartozó szivarok:

 • Arturo Fuente Don Carlos Double Robusto (146mm x52)
 • Arturo Fuente Don Carlos Carlos Eye Of The Shark (146mm x52)
 • Arturo Fuente Don Carlos No. 3 (139mm x44)

Arturo Fuente Don Carlos

Arturo Fuente Anejo

Szokták mondani, hogy “Ha a ritkaságnak lenne íze, az olyan lenne, mint az Arturo Fuente Anejo!”. Az Anejo sorozat egyedi ízvilágát a konyakos hordóban érlelt maduro burkolóleveleinek köszönheti, amivel beborítják a gondosan válogatott dominikai kötő-, és töltőleveleket. A szivarra a fűszeres, de enyhén édes ízvilág jellemző. Kíméletlenül értékelik és dicsérik mindazok, akiknek volt szerencséjük kipróbálni.

Itthon az Arturo Fuente Anejo jelenleg 1 taggal képviselteti magát

 • Arturo Fuente Anejo Tres Ocho 8-8-8 (168mm x44)

Arturo Fuente Anejo Tres Ocho 8-8-8

Arturo Fuente Opus X

Az Arturo Fuente Opus X az első dominikai puro, amelyet a Dominikai Köztársaság ásványi anyagokban gazdag talajában termesztett a Fuente család. Ezt a szivart sokan a szivarvilág csúcsának tartják. A szivart a legjobb minőségű vintage dohánylevelek alkotják, hibátlan felépítés, finom íz és az egy évszázadot átívelő tapasztalat az, ami az Opus X-et mesterivé teszi. Az Opus X-ből évente körülbelül 700.000 (éves termelés 2,3 %-a) szálat sodornak, így őrizve meg a minőség mellett a termék exkluzivitását is.

Az Opus X az egyik legritkább Arturo Fuente szivar a piacon, de itthon szerencsére több kiadása is elérhető:

 • Arturo Fuente Opus X Power Of The Dream (169mm x52)
 • Arturo Fuente Opus X Fuente Fuente (143mm x46)
 • Arturo Fuente Opus X Father & Son (160mm x49)
 • Arturo Fuente Opus X 20th Anniversary Believe (146mm x52)

Arturo Fuente Opus X 20th Anniversary Believe

Arturo Fuente Gran Reserva

Ahhoz kétség sem fér, hogy a Fuente család tökéletesítette a szivargyártás művészetét, mivel szivarjaik konstans minőséget képviselnek és minden alkalommal kiváló élvezetet nyújtanak. Ennek a nagyszerű tradíciónak egy kiváló példája az Arturo Fuente Gran Reserva sorozata. A szivarok a legmagasabb minőségű vintage dohánylevelek felhasználásával készülnek, amiket miután megsodortak, spanyol cédrus boltozatokban tovább érlelik, hogy a lehető legfinomabb formában jussanak el a fogyasztókhoz.

Az itthon elérhető Arturo Fuente Gran Reserva sorozathoz tartozó szivarok:

 • Arturo Fuente Gran Reserva 8-5-8 (150mm x46)
 • Arturo Fuente Rothschilds (114mm x50)

Arturo Fuente Gran Reserva 8-5-8

Arturo Fuente Magnum R

A Fuente család nagyon büszke a Magnum R sorozatra. A sorozathoz tartozó szivarokat az teszi különlegessé, hogy a dominkai kötő-, és töltőleveleket, úgynevezett Rosado burkolólevélbe tekerik, amit ecuadori sungrown dohánypalánták alsó levelei közül válogatnak ki, majd ezt követően közel egy évtizedig érlelik. A Magnum R szivarokra jellemző a fűszeres és a krémes ízvilág harmóniája. Azt lehet mondani, hogy ez is egy hamisítatlan Fuente.

Itthon elérhető Arturo Fuente Magnum R

 • Arturo Fuente Magnum Rosado 52 (127mm x52)

Arturo Fuente Rosado

Arturo Fuente Special Selection

A legtöbb nagy szivargyártónak megvan a maga olcsó kategóriás, mindennapi pöfékelésre szánt szivarja. Képzeljük el, hogy Fuente minőséget kapunk, de egy kicsit pénztárcabarátabb kivitelben. Ehhez egy kis kompromisszumot kell kötnünk, és a long filler szivarokat le kell cserélni short fillere, de a minőség így is garantált, ugyanis a short fillerek a legjobb Fuente szivarokat alkotó dohánylevelek kivágásaiból jönnek létre. A végeredmény pazar Fuente ízélményt nyújtó remek kis szivarok, megfizethető áron. Nem is kell ennél több.

Az itthon elérhető Arturo Fuente “mindennapi” szivarok:

 • Arturo Fuente Brevas Royal (140mm x42)
 • Arturo Fuente Curly Head De Luxe (165mm x43)
 • Arturo Fuente Emperador (177mm x52)

Arturo Fuente Special Selection

Arturo Fuente Cigarillo

Az Arturo Fuente a cigarillo szegmensben is nyújt alternatívát. Nem kell lemondanunk az igazi Fuente élményről akkor sem, ha idő szűkében vagyunk. A kameruni borítólevélbe csavart szivarka tökéletes választás lehet, ami méretei ellenére kellemesen fűszeres, könnyed, mégis gazdag ízvilágot kínál.

Hazánkban elérhető Arturo Fuente Cigarillo szivar:

 • Arturo Fuente Cubanitos (114mm x32)

Habár az Arturo Fuente márka évek óta meghatározó tagja a szivarvilágnak, kis hazánkban csak nemrég kerültek fel a trafikok polcaira, de a lényeg, hogy végre felkerültek 🙂 A jövőben várhatóan új tagokkal egészül ki a Fuente termékcsalád, bővülés lesz a portfólióban, amiről természetesen beszámolunk majd.

Egy, Magyarországon forgalomban lévő szivarhoz bármelyik dohányboltban hozzá lehet jutni, mivel egy központi elosztón keresztül zajlik a kiosztás, így, egy leadott rendelés esetén kiszállítják azt, a kívánt üzletbe. Az aktuális árakról és a rendeléshez szükséges ODBE kódokról a NAV honlapján tájékozódhatunk.

https://nav.gov.hu/…/Dohan…/alkalmazhato_dohanygyartmany

Az itthon elérhető egyéb újdonságokról itt írtunk korábban:

Szivar újdonságok Magyarországon 1. rész – Drew Estate

Szivar újdonságok Magyarországon 2. rész – VegaFina

Szivar újdonságok Magyarországon 3. rész – Oliva Cigars

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük