A szivar és ami mögötte van – Sin Compromiso Selección No. 2 Torpedo

Sin Compromiso Seleccion No.2

A GYÁR

Steve Saka egy igazi szivaripari legenda. Aki csak ismerkedik a szivar világgal, azoknak is az ő nevét említik az elsők között, mint akire érdemes figyelni és megjegyezni. Saka a 80-as években kezdett el szivarozni és azonnal beszippantotta ez a kultúra. Saját bevallása szerint eljött egy pont, amikor felismerte, hogy ő többet akar tudni erről a nagyszerű kreálmányról és zaklatni kezdte a kereskedőket, milyen szivar milyen dohányból készül, mely területen termesztik a dohányt, milyen egyéb magok vannak még elvetve stb… igazi idegesítő szivar geek vált belőle. De ez a szünni nem akaró tudásvágya vezette a szivar iparba. Kezdetben a CigarNexus.com weboldalt vezette, majd a JR Cigarnál dolgozott, de kétségtelenül pályája egyik csúcspontja a Drew Estaténel eltöltött időszak. 2005- től 2013-ig volt a cég vezető beosztású tagja, és az ő nevéhez köthető a legendás Liga Privada sorozat megalkotása. A cégtől 2013-ban távozott, majd 2 év hallgatás után 2015-ben elindította saját vállalkozását Dunbarton Tobacco & Trust néven. A cég a New Hampshire-i városról kapta a nevét, ahol Saka jelenleg él.

A Dunbarton Tobacco & Trust Saka játszótere, egy olyan hely ahol csak maga felel mindenért és ez megadja a lehetőséget, hogy saját blendeket készítsen kompromisszumok nélkül. Ez a hozzáállás egyértelműen meghozta a sikert. Ma már a Dunbarton Tobacco & Trust szivarjai állandó szereplői a legnagyobb szivaros oldalak mint a Cigar Aficionado vagy a Cigar Journal éves TOP 25-ös listájának. Emellett már 4-szer megkapták az év szivarja elismerést a Halfwheel által listázott TOP 25 szivarblog összesített eredményei által.

steve saka

A SZIVAR

A Sin Compromiso szivarok híre először 2015 júniusában jelent meg, amikor Saka elindította a Dunbarton Tobacco & Trust céget, a Drew Estate utáni vállalkozását. A 2015-ös amerikai IPCPR Convention & Trade Show-n 4 új termékkel készült előrukkolni a Compromiso mellett a Sobremesa, a Todos Las Días és a Lote Limitada, amit felsorakoztatott. Habár a termék elérhető volt a szivarvásáron, Saka maga is azt mondta, hogy „közel sem készült el”, és éppen új dohánybeszerzésen dolgozik, amivel tökéletesíteni tudja a blendet. A szivarról így nyilatkozott “a legjobb nicaraguai puró lesz, amely a Joya De Nicaragua szivargyárában valaha készült. Az ára abszurd, de érdemes félretenni az anyagiakat, amikor 13 darab (egy doboz) csodálatos szivart kaphat az ember “nevetséges” pénzért…”

Erre 3 és fél évet kellett várni, hogy 2018-ban valóban megjelenjen a Sin Compromiso. Bár az első ígéretek egy világmegváltó Nicaragiai puróról szóltak a terv teljesen megváltozott a blendelés alatt. A szivar borítólevele mexikói San Andrés Negro „Cultivo Tonto” , kötőlevele Ecuadori habano, míg töltőleveleleként Nicaraguai dohányt használtak fel.

Kézbe véve egy elegáns cédrusba csomagolt szivar fogad minket, aminek a gyűrűjéről nekem a keresztes lovagok címere ugrott be, de lehet hogy van konkrét jelentése. Ha valaki tudna róla, írja meg kommentben 🙂 A cédrus is különleges, ugyanis rá van gravírozva a szivarcsalád neve, egyértelműen érdekesebb, több társához viszonyítva, ahol jelöletlen cédrushüvely veszi körbe a szivarokat.

A cédrusborítást eltávolítva selymes tapintású, étcsokoládé színű, box-pressed szivar fogad minket, aminek a kidolgozása figyelemreméltó, mert sarkai szinte derékszöget zárnak be. A dohánylevél erezete szinte alig kivehető. Illatában mulcs köszön vissza egy kis csokival és szárított fűszerekkel. Hideg kóstolásra föld, fa, füge és szárított teafű nem mindennapi keveréke jelenik meg, igen bíztató kezdés.

Gyújtás után rooibos mézes földes tea ízek, füge és kakaópor elképesztő ízharmóniája, ami letaglóz, és a komplexitást csak növelik a retrohalében megjelenő szárított fűszerek.

Második harmadban elő-elő kerülnek füstös ízjegyek kakaó és föld kis aszalt meggyel és édes fűszerekkel karöltve.

Sin Compromiso Selección No. 2 Torpedo

Az utolsó harmadban jönnek a kakaós, kicsit pörköltes, bőrös, földes ízek, ami még beugrik, az a fügefalevél tea és még itt is tud újat mutatni, mert bejön egy nedves avar érzet is, de persze jó értelemben és ezzel a komplexitás csak tovább nő. Orron kifújva zamatos fűszeres hatás, ami meghatározó, egyszerűen nem hasonlítható semmilyen, eddig általam fogyasztott szivarhoz. Mindvégig smooth és könnyen fogyasztható.
Égése itt-ott korrigálásra szorult, de ez semmit nem von le a szivar értékéről, hamuja világosszürke, tartós, harmadonként dobja le magát, füstje bőséges és krémes.

Összességében ez a szivar ZSENI! Minden egyes slukkja külön élvezet, odafigyelve pedig sosem érzett ízharmóniákat mutat. Kötelező darab! Közepesen testes, de kezdőket a komplexitása miatt kicsit óva intenék. Saka mester odapakolta ezt rendesen, nem hiába kellett várni több, mint 3 évet a tökéletes blend megszületésére, határozottan megérte!

ÉRDEKESSÉG

Steve Saka nagy dohánykedvelő és ezért a pipázást sem veti meg. Szöget ütött a fejébe, hogy jó lenne a két kedvelt “hobbiját”, a szivarozást és a pipázát összehozni. Ebből az ötletből született meg a StillWell Star-nak nevezett szivarcsalád, ahol a blendhez töltőlevélként két igen aromás pipadohány fajtát, Cavendish Burley és Virginiát használnak fel. Sajnos elég limitált mennyiségben készül, így többnyire csak az USA-ban elérhető, de reméljük előbb-utóbb eljut ez a különlegesség is a magyar piacra.

StillWell Star

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük