Macskaszem – A legidősebb Brora single malt

Brora 50

Emlékeztek még a pár évvel ezelőtti jótékonysági árverésre ahol különböző whisky lepárlók egy-egy alkalmilag palackozott, egyedi és különleges kiadásokkal járultak hozzá a charity auction sikeréhez?

Ha nem rémlik, IDE kattintva olvashatod az akkori posztot.

Idén is lesz jótékonysági árverés, a Distillery One of One azaz egyetlen speciális alkalmi palack per főzde, palackozó.

Amint meg lesz a teljes lista majd lehet írok pár sort róla. De amit jelenleg már biztosan tudunk az az, hogy a Diageo egyik közösbe bedobott maltja egy igazi mestermű. Kívül-belül.

A Diageo idei felajánlása egy Brora Iris névre keresztelt kiadás, egy 50 éves Brora! Ezzel az adattal ez a whisky a legidősebb valaha palackozott Brora. Igazán nagyvonalú felajánlás.

Brora 50

A Brora 1972-es desztillálás, különösebb egyéb infót eddig nem osztottak meg róla, hordó vagy abv tekintetében. A whisky neve Brora Iris ami nem az irisz virágra, azaz a nősziromra utal hanem..

Nézzük csak meg az installációt..Ez bizony az irisz, a szemhez köthető értelmezési formában. Szivárványhártya magyarul. De mi köze ennek a Brorahoz? Aki ismeri a Brora és a “leszármazott” Clynelish történetet az tudja, hogy Sutherland az a része Észak-Felföldnek ahol a veszélyeztetett vadmacska élőhelye van. Ez az állat a címet állata a Clynelish és a Brora maltoknak is.

Brora 50

A szobor a whisky dekanterrel együtt pedig egy macska szemét formázza meg. Elsőre ugyan valami modern indusztrialis giccsnek tűnhet de valójában nagyon is ötletes kapcsolódási pontok jellemzik mind a malttal, mind az alkalommal amire született.

Kíváncsian várom mennyiért viszi el a jótékonysági licitáló.

Mi meg várhatunk még vagy másfél évtizedet és talán lesz akkor valami elérhető áru Brora is a kínálatban.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük