A GYÁR
Nem titok, hogy a Rocky Patel gyártja a mai piacon a legkeresettebb, prémium, kézzel készített szivarokat. Híres nicaraguai gyárában Rocky a világ számos nemzetének és termesztő régiójának legjobb dohánytermékeiből készíti el szivarjait.
Rakesh „Rocky” Patel kevésbé hagyományos úton lépett be a szivarüzletbe, mint sok mai prominens szivargyár vezető, akik gyakran a generációk óta fennálló családi hagyományt folytatják. Az 1990-es évek elején Rocky ügyvédként dolgozott Los Angelesben. Egy szivarozó barátnője vezette be a prémium szivarok világába, és meggyőzte, hogy csatlakozzon a Beverly Hills-i Grand Havana Room-hoz. Ezután már nem volt visszaút, beleszeretett a szivarokba, és néhány barátja unszolására úgy döntött, hogy belevág az üzletbe.
1995-ben megalapította az Indian Tabac szivarmárkát. Bár Patel indiai, a cég a nevét az Indian Motorcycle márkára utalva kapta, akinek jogdíjat fizetett a név használatáért. A szivarok azonnali sikert arattak a kiskereskedők körében, akik a szivarboom közepette minden olyan terméket megvásároltak, ami csak a kezükbe került. Patel kitartó munkával az Indian Tabac-ot prémium márkává változtatta. 2003-ban, az évekig tartó folyamatos növekedés után, Rocky egy fontos, az egész jövőt meghatározó döntést hozott, és az Indian Tabacról egy új szivarcsaládra, a Rocky Patel Vintage Seriesre helyezte át a hangsúlyt. Az elért sikereket követően 2006-ban Rocky hivatalosan megváltoztatta a cég nevét Indian Tabac Cigar Co-ról Rocky Patel Premium Cigars-ra. Rocky-t az iparágban eltöltött évtized megtanította arra, hogy az igazi prémium szivarok gyártását nem szabad elsietni. Felfedezte, hogy a legjobb szivargyártóknak van a legjobb dohányuk. Mivel a legjobb minőségű dohányt nagyon hosszú ideig érlelik, amit nem könnyű beszerezni, így kapcsolatokat kellett kialakítania dohánybrókerekkel és a termelők és szivargyárak megfelelő csoportjaival, hogy hozzájusson a legjobb minőségű dohánylevelekhez. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét és a Rokcy Patel termékek ma megkerülhetletlenül jelen vannak a szivarvilág palettáján.
A SZIVAR
2021 elején a cég vezetője, Rocky Patel 60. születésnapját ünnepelte. Ahogy az 50. és az 55. születésnapjára tette, ez alkalommal is egy új szivarsort jelenített meg, ami a Rocky Patel Sixty nevet viseli. A szivarhoz Mexikói San Andrés borítólevelet és Nicaraguai töltő-, és kötőleveleket használtak fel. Elkészültük után további 2 évre elrakták őket érlelődni, ami igen jót tett a szivarnak. 2022-ben a Rocky Patel Sixty 6×60 2. helyezést ért el a Cigar Aficionado éves, TOP 25-ös listáján, így ez a szivar az év Non Cuban szivarja, ugyanis csak egy kubai H.Upmann tudta őt megelőzni 🙂
A szivart kézbe véve, azon kívül, hogy igen méretes box-pressed darab, nem sok mindent tudunk róla megállapítani, mert tripra gyűrűvel látták el, ami szinte az egész szivart eltakarja. Amint elkezdjük lefejteni a gyűrűket, mintha egy szivar sztriptíz zajlana előttünk, ahogy kirajzolódik a szivar megragadó alakja. A box pressed forma nem teljesen szögletes, inkább lekerekített, a borítólevél tapintása kellemes, selymes, amin egy kis olajos csillogás is felsejlik. Színe egységesen csokoládébarna és bármiféle erezet alig észrevehető rajta.
Illata mélyen földes, emellett édeskésen fűszeres, ami mellé a talp részénél kis fahéj is társul. Hideg kóstolásra étcsokoládés, bőrös ízjegyek csatlakoznak a korábban tapasztalt aromaharmóniákhoz.
Az első harmad főleg földes és fűszeres ízekkel operál, amibe a retrohaléval lehet hozni egy kis játékosságot. Ami a szájban fehérbors, néhol chili paprika, az az orron keresztül kifújva inkább feketebors, pirospaprika. Érdekes tapasztalás a fűszeres aromák ezen módon való tesztelgetése. Habár érezhetőn túlsúlyban van a földes ízkarakter, mindezek ellenére a szivar igen könnyed.
A második harmadban a földes, fűszeres alapízekhez csatlakozik egy kis bőr és pörkölt kávés ízvilág. A borsos jegyek játékossága halványabban ugyan, de itt is tetten érhető.
Az utolsó harmadban az alap földes, fűszeres ízvilághoz pörkölt mandula és dió csatlakozik. Itt érezhetően a közepesen testes erősségből elmozdultunk a testesebb felé, tehát erősödik a szivar. Az egészre jellemző, hogy olyan hatalmas íztranformációk nem mennek végbe, de a szivar végig nagy smooth, könnyen fogyasztható.
Konstrukciójára nem lehet panasz, kiválóan ég, hamuja bivalyerősen tartós, füstje kielégítően elégséges.
A Sixty-ről azt lehet mondani, hogy egy érett ember keze munkája. Itt nem feltétlenül az ízek kavalkádját kell keresnünk, hanem a nyers, neutrális ízek jatékosságát, újragondolását, ez adja ennek a szivarnak az igazi erejét. Határozottan elgondolkodtató és relaxáló élmény a fogyasztása. Igazi szivar geeknek kell lennünk, hogy minden slukjat élvezzük, de mit is várhatnánk el egy a szivarvilág veteránjának 60. születésnapjára készült szivartól, mint egy igazi érett hozzáállást.
ÉRDEKESSÉG
Rocky Patel egy igazán fáradhatatlan figura, munkamódszerére jellemző, hogy a 2000-es évek elején folyamatosan úton volt. Volt olyan év, amikor 365 napból 300-at más-más városban töltött, mindezt azért, hogy a legutolsó kiskereskedőt is felkeresse, és elmagyarázza nekik, hogy a termékei mely szivar fogyasztók számára vannak kifejlesztve és kinek mi a jó választás. Tavaly volt szerencsénk személyesen találkozni vele Budapesten, akkor elmondta, hogy 6 nap alatt 7 országot jár be, szóval igazán nem mondhatjuk, hogy a lendülete ne tartana még 60 felett is.