A vadon szava(i) – A Tomintoul kultúrpolitikát idéző új kiadásai

Tomintoul

T.T.T. A három T. Tűrt, tiltott, támogatott. A szocializmus sajátos kultúrpolitikai irányvonala, ami megmondta nekünk, mit hallgathatunk, olvashatunk, mit találhatunk rendszerbarátnak és ki az ellenség. Az, hogy ennek semmi de semmi köze nem volt se a szabadsághoz, se a tehetséghez, se a művészet igazi értelméhez az nem zavarta az elvtársakat. A helyzet szorító szánalmasságára akkor jüttünk rá amikor utazni kezdtünk. Mert azt is tiltották jó részben. Az utazással kinyílt a világ.

A Tomintoul Distillery új értelmet ad a három T-nek, és esetünkben nem a balos progresszió újabb fejezete kezdődik azzal a három whiskyvel amit ehhez “felhasználnak” és nem is a Dévényi Tibi bácsi féle Tízentúliak Társasága éled fel. A Tomintoul új global travel retail sort mutatott be, egy témára húzva, klasszikus érleléseket felvonultatva. A téma a lepárlóhoz közeli Cairngorms Nemzeti Park környezete adta verbális lehetőségek, a dizájn pedig egy faék egyszerűségű ötlet, a maltoknak nevet adó szavak közös T betűje, egyben a főzdére is utalva.

A Tomintoul Tundra, a Tomintoul Tarn és a Tomintoul Tor a reptereken fogja majd megmutatni magát. Három NAS whisky, mindegyik a már jól ismert formátumokra épít.

A Tomintoul Tundra egy bourbon cask érlelt változat. Mondhatni a legtisztább Tomintoul forma. American oak és 40 %. Ezzel a párlat profillal persze, hogy jogos az örök szlogen a főzdétől: The gentle dram. A három új kiadás esetében ez annyiban módosult, hogy:Wild in Nature, Gentle in Spirit. Ha már Skócia legvadregényesebb hegyvidékét húzták be a tomintouli kultúrpolitikába…És miért Tundra? Amiről azért sokkal inkább az északi, orosz és kanadai partmenti északi területek jutnak az ember eszébe semmint Speyside..A tundra olyan terület ahol a hideg miatt nem alakul ki fa növekedés, a zuzmós-mohás földterület dominál és a kopárság jellemzi. Etimológiai szempontból állítólag pont ezt jelenti, kopár felföld. Nos, a Highland az adott Skóciában, van benne kellő kopárság is, a Cairngorm egyes részei simán idézhetik a északi fagyottságot. Fa sincs. Ha lenne, nem amerikai és európai tölgyre épülne a skót whisky érlelés..Csak elsőre fura egy single maltnak a Tundra nevet adni..A dobozon a nagy T betű mellett identitást ad a színkód, a lepárló klasszik lila színe jelzi, ez a formátum a vezető maltja az új sornak. A vizuális elem a Cairngorms Plateau-t mutatja, ez tulajdonképpen a névadó helyi tundra. Na haladjunk!

Tomintoul

A Tomintoul Tarn egy peated spirit formátum, nyilván a főzde Ballantruan párlatára épít, annak karaktereit hordozza. Szintén 40 % abv, dobozán színkódja a kék, és a vizuális eleme a Cairngorm Ben Avon Summit nevű helye jelenik meg. A név északi eredtű, jelentése tó, hegyi tavacska. Ez a fent emlegetett viszonyok közt gyakran kialakuló víz, kis medence. Tőzegelt malt, szintén “vad és lágy”..

Tomintoul

A harmadik T, a Tomintoul Tor pedig természetesen a sherry cask érlelt verzió. Meg is van a három klasszikus megjelenés. Bourbon, Sherry, Peated. A Tor ebből a sherried formátum. 40 % a fokolás, megjelenésében a színkód vörös. A név jelentése egy sziklás kiemelkedést jelent egy domb vagy egy hegy csúcsán. Őszintén szólva érzek itt egy kis zavart mert a Tor szó eddig egyrészt az északi mitológiára építő Highland Park személynévre utaló eleme volt, Thor vagy Thorfinn révén (és ha már itt tartunk, Thor kalapácsa, a Mjölnir, sokkal inkább eszembe jut a három új Tomintoul T betűje kapcsán mint maga a Tomintoul..) vagy pedig a tőzegre utalt, lásd Glenglassaugh Torfa. Sok nyelvben is ez a megfelelője a tőzegnek, torbe, turf, torf. Ha ehhez még hozzáteszem, hogy a Tomintoul Tor vizuális eleme a Loch A’an, vagy egy tó – a loch szót mindenki ismeri – ami ugye az előző T, a Tomintoul Tarn jelentése, nos akkor az ember úgy érzi kicsit eltévedt ebben az alapvetően tundra-i kopárságú marketing ötlet túlbonyolításában.

Tomintoul

Valójában három új NAS malt a travel retailbe, 40 % abv-vel, nincs itt semmi látnivaló. Azt meg, hogy ezt meddig tűrjük, meddig támogatjuk és mikor fogunk elleni tiltakozni, ma már eldönthetjük. Mert szabad.

A whisky szabaddá tesz. Na jó, megyek mielőtt elvesztek a totalitárius megközelítések végtelen tundráján.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük