A szivar és ami mögötte van – E.P. Carrillo – Encore Majestic

A GYÁR

Ernesto Perez-Carrillo 1952-ben látta meg a napfényt Kubában. Apja amellett, hogy politikus volt Batista vezetése alatt, aktív dohánybrókerként, dohánytermesztőként és szivargyártó vezetőként is tevékenykedett. Havanna és Pinar del Rio között saját dohányfarmmal is rendelkezett, ő volt a havannai El Credito gyár tulajdonosa, Pinar del Rio szenátor. Castro sikeres forradalma után Kuba már nem volt biztonságos a Perez-Carrillo család számára, így el kellett hagynia Kubát. A kis Ernesto ekkor még csak 7 éves volt, de azóta sem tért vissza az anyaföldre.

A család Amerikában telepedett le. Az 1960-as évek végére sikerült beindítani egy mini szivargyárat Miami kubai kerületében. A gyár nevét a havannai szivargyárról kapta: El Credito. A cég kicsi volt, de a La Gloria Cubana márkát ők gyártották, mert a márkák gyártási joga már Kubából való távozásuk előtt a család birtokában volt. 1970-ben Ernesto csatlakozott apjához és egyre jobban belefolyt a családi vállalkozás vezetésébe. A szivarmárka az 1990-es évek szivarboom korszakában vált divatossá, évi 7 millió szivart gyártottak. Ennek a felfutásnak is volt köszönhető, hogy a General Cigars felvásárlási ajánlatot tett az egész cégre, kellett nekik az El Credito gyár és a La Gloria Cubana szivarmárka, de mindenekelőtt Ernesto Perez-Carrillót akarták leszerződteti magukhoz. A kapott ajánlat visszautasíthatatlan volt és Ernesto teljesen szabad kezet kapott, további 10 évig maga fejleszthette a La Gloria Cubana szivar brandet olyan legendás sorozatokat létrehozva, mint a La Gloria Cubana Serie R és La Gloria Cubana Hermosos.

Ernesto 2009-ig dolgozott a General Cigarsnak, majd a szerződéses ideje letelte után elhagyta a szivaróriást és újra saját útjára lépett és gyermekeivel kiegészülve létrehozta az EPC Cigar Co.-t. Az új cég alapítása óta a család számos szivart adott ki, és két keverékük is elnyerte az év szivarja díjat a Cigar Aficionado éves összesítésében, először 2018-ban az E.P. Carrillo Encore Majestic, ezt követően 2020-ban az E.P. Carrillo Pledge Prequel, de több szivarjuk is felkerült a top 25 lista különböző fokaira.

E.P. Carrillo

A SZIVAR

A Majestic sorozat az E.P. Carrillo La Historia sorozat folytatásaként volt bemutatva még a 2016-os amerikai IPCPR Convention & Trade Show alkalmával. Több megjelenési dátumot kapott a szivar, és végül 2018 márciusában debütált közel 18 hónappal azután, hogy bejelentették. A késés egyértelműen Ernesto Perez-Carrillo maximalizmusát mutatja, ugyanis hiába a nagy bejelentés, nem volt megelégedve a borítólevél minőségével, ezért úgy döntött, hogy leállítja a szivarkészítését, és további majd két évet “öregbíti” érleli őket. Az Encore utal Ernesto zenész múltjára – fiatal korában jazz dobos pályára készült – ugyanis a név a koncert utolsó dal ötletéből eredt, amelyet mindannyian hallani szeretnénk egy nagyszerű előadás ráadásaként. Már megjelenési évében nagy sikert aratott, rögtön a Cigar Aficionado éves összesítésében az első helyen végzett.

Az Encore azon kívül, hogy egy nicaraguai puro, azaz csak és kizárólag Nicaraguai dohánylevelet tartalmaz, némileg egyedülálló egy dominikai szivargyártó számára.

Kézbe vége egy elegáns szivar fogad minket, talpánál szalaggal átkötve, a szivargyűrű réz színe pedig szinte egybeforr a szivar vörösesbarna borítólevelével. A szivar box-pressed, a sarkai szinte derékszöget zárnak be. Tapintása kellemes, picit száraz, illatában kellemes, fás, mogyorós, mandulás, hideg kóstolásnál kávébabos, fás és kicsit karamellesen édeskés ízvilág fogad minket.

Gyújtás után igazán erős ízekkel indít, határozottan egy full body szivar, ami megköveteli a tiszteletet. Karamellás – vaníliás édesség, pirított mandulás, cédrusos és picit földes érett ízvilág bő fűszerrel meghintve, ami a retrohaleban már-már túlzónak hat, ami a harmad vége felé azért szelídül. Lecsengése fás, pörkölt mogyorós.

Perez-Carrillo-Encore

A második harmadban megmarad a karakteres ízvilág, kicsit jobban előtérbe kerül a pörkölt dió és mandula, de persze megmaradnak a fás – cédrusos ízjegyek egy kis popcornos beütéssel. A fűszeresség itt is bőven tetten érhető.

A harmadik harmadra egészen krémes ízjegyeket önt magára, pörkölt mogyoró, fa, bőr és föld, ami mellett itt már kellemes mennyiségű fűszer társul és itt-ott egy kis citrusosságot is fel lehet fedezni, igen parádés befejezés.

Égésére nincs panasz, hamuja világosszürke és tartós, füstje bőséges.

Aki a kifejezetten erős szivarokat kedveli, annak a Majestos egy nagyon jó választás, ami mellé egy fűszeresebb rum igen jó kiegészítő lehet. Ez egy határozottan jó szivar, hogy a 2018-as első helyezést eléri-e, ez leginkább ízlés dolga, Érdemes a szivart megtisztelve, különösen ráfigyelve fogyasztani.

ÉRDEKESSÉG

Az E.P. Carrillo egy ultra prémium sorozattal szállt fel a szivargyártók között egyre népszerűbb kínai holdújévre kiadott különleges kiadások vonatára. Az Aura Shengxiao-ra keresztelt különlegességet a Zodiac kalendár ihlette. A limitált kiadásban dobozonként 12 szivar található, amelyben mindegyik egyedi keverék, és a kínai naptár 12 állatszimbólumára reflektál. A megvásárlási ára gyűjtői magasságokba emelkedett, ugyanis 1000$-tól vásárolható meg egy teljes doboz.

Carrillo Aura Shengxiao

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük