Többnyire hosszabb idő, mire valakiben megérik a gondolat, hogy életében először szivarra gyújtson. Ahhoz azonban, hogy az első élmény kellemes és maradandó legyen, tisztázni kell pár dolgot:
- Szivarozni nem ugyanaz mint dohányozni, tudniillik a szivarosok a szivart nem a nikotin miatt fogyasztják, hanem az élvezet miatt, a szivaroknak van egy különleges aromája, illata, amit nagyban befolyásol, hogy a szivar melyik országból származik, ott milyenek a természeti adottságok.
- Az első szivar kiválasztásánál szükségünk lehet szakmai segítségre, ezért kérjük ki egy dohánykultúrában jártas személy véleményét.
- Az első szivarunk egy lágy, kevésbé erős, maximum közepes testességgel rendelkező példány legyen.
- Ne legyen szempont a méret, ne akarjuk egy Churchill (178 mm) méretű szivarral kezdeni, mert nagyon megterhelő lehet a szervezetre. Még egy gyakran szivarozó személynek sem esik jól egy nagyméretű fűszeres szivar 2-3 hónapos téli kihagyás után. Első választásnak megfelelő lehet egy robusto (127 mm) vagy annál rövidebb szivar vásárlása.
- Lényeges, hogy az üzlet ahol vásárlunk rendelkezzen jól kalibrált humidorral*, ami megfelelő páratartalommal (67%-72%) bír, mert hiába tartunk be minden fontos lépést a kiválasztásnál, ha egy kiszáradt szivart veszünk le a polcról, az nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani.
- Szerezzünk be alap felszereléseket, mint szivarvágó és szivargyújtó vagy gyufa.
Pár példa a hazai polcokon is megtalálható és kezdők számára is hozzáférhető gépi és kézi sodrású szivarokra:
- Romeo y julieta No.3
- NUB Connecticut
- Casa de García
- José L. Piedra
- Santa Damiana
- Oliva Serie O
Amennyiben nem rendelkezik a helyi dohánybolt nagy kínálattal szivarok terén, akkor érdemes az üzletvezetőnél érdeklődni a rendelés lehetőségéről.
* Humidor: Ez az a készülék, ahol a szivarokat érdemes tárolni annak érdekében,hogy ne száradjanak ki