Hogyan használjuk a szivarvágót?

A szivarozás elengedhetetlen kelléke egy jó szivarvágó. A szivaros számára a legmegfelelőbb eszközt szükséges megtalálni, van akinek a mechanika fontos csak, van akinek a forma, szín, anyag vagy a méret is épp olyan szükséges tényező.

A minőségre mindenképpen érdemes áldozni, hiszen egy nem megfelelő minőségű szivarvágó könnyen el tudja rontani a szivarozás élményét. A legélesebb vágó rész mindenkinek elengedhetetlen, hiszen ennek segítségével tudja levágni az úgynevezett sapka részt a szivar végéről. A vágás tisztasága igencsak megbecsülendő, ugyanis  – egyéb tényezők mellett – nagymértékben kihat a szivarozás közben zajló égés minőségére. Ha a szivarvágást nem a kellő pontossággal végzik, akkor az égés folyamata egyenetlenül mehet végbe, s ez rontja a szivar élvezetét, ráadásul, aki vágáskor mellőzi a szükséges gondosságot, annak számolnia kell a burkolólevél károsodásával is. A tiszta vágás a szabályos égés mellett a kifogástalan szelelést és az aromák magasabb fokú élvezetét is elősegíti.

Szivar részei: fej (ezen belül pedig a váll és sapka), gyűrű, test, talp. Az eleje alatt jelenleg azt a részt értjük, ami az ember szájához ér, a másik vége pedig a talp, amit meggyújtunk.

A szivarvágó használatával a sapka részt szokták levágni, azonban mindig nagyon oda kell figyelni, hogy a váll alatti résznél ejtsük meg a vágást, ügyelve arra, hogy közben ne sértsük meg a borítólevelet, mert akkor szét fog esni a szivarunk.

Különböző szivarvágó típusok közül tudunk választani. A legjobb vágáshoz a vágónak a lehető legélesebbnek kell lennie. Emellett, ami fontos, hogy annak, aki vágja, kényelmes legyen az eszköz használata. Ez az, amit csak tapasztalás útján lehet igazán eldönteni.

Milyen szivarvágó típusok léteznek?

Ismertebb típusok: olló, guillotine, fúró, asztali szivarvágó, ék vágó, dupla pengés szivarvágó és kombinált szivarvágó.

Vannak kifejezetten olcsó szivarvágók, melyet leginkább a kezdő vagy tapasztalatlan szivarozóknak szoktak ajánlani, de akkor is roppant hasznos lehet, ha gyakorta elhagyják, otthon felejtik a szivarvágót a delikvensek. Egy olcsóbb darabot könnyebben vág zsebre az ember és visz magával különböző helyekre, anélkül, hogy azon aggódna, hogy mikor hagyja el.

A guillotine típusú szivarvágó pont ilyen, hiszen nagyon könnyen lehet vele vágni. Pár alkalom után már magabiztosan tudja bárki használni, ezért igen közkedveltek a kezdő szivarosok körében.

Az asztali szivarvágók exkluzív darabok a szivarvágók palettáján, mivel nem mobilisak, így többniyre a szivarszobák ékes díszei.

Szivarolló használatához mindenképpen ajánlott már némi rutin. Ellenben amint elsajátítottuk használatát, onnantól kezdve eleganciával nagyon szép vágásokat tudunk alkalmazni a szivarunkon. A szivarlegenda Zino Davidoff is a szivarvágó ollót részesítette előnyben.

Az ék vágók magukról a vágás alakjáról kapták a nevüket, gyakran csak V-cutterként tartják őket számon. Sokak által igen kedvelt vágóeszköz, de mégis igen megosztja a szivaros társaságokat. Ennek oka, hogy vágási mechanikája egyes személyek számára durvának tűnhet, mivel “mélyen” belevág a szivarfejbe. Használata egyszerű, és nem lehet elrontani. Egyedül arra kell figyelni, hogy a szivar sapkájának átmérője ne legyen nagyobb, mint a vágó homorú felületének átmérője.

A szivarfúró újabban egyre nagyobb számban jelenik meg a piacon. Az eszközzel körülbelül másfél milliméter mély lyukat fúrhatunk a szivarfejbe, a kivágott dohányt pedig a fúró visszafelé tekerése révén távolíthatjuk el.  Elsősorban vastagabb szivarokhoz tanácsos használni.

Léteznek kombinált vágók, melyek a szivarvágás mellett a szivar meggyújtására is alkalmasak. Ezek általában egypengés szivarvágó részt tartalmaznak. Kicsit nehézkes a használatuk, és ha nincs meg hozzá a megfelelő gyakorlat, akkor a vágás is lehet rossz kimenetelű.

Összességében megállapíthatjuk tehát, hogy a szivarvágás többféle módszerrel is tökéletesen megoldható. Míg egyeseknek kizárólag a végeredmény számít az eszköz kiválasztásakor, mások elsősorban a könnyű kezelhetőséget tartják szem előtt. Hasonló a helyzet, mint a szivarok közötti válogatáskor, amelyik jobban megfelel a szivarozó egyéni ízlésének, az a típus lesz a befutó.

Forrás: haon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük