Szivar Teszt – Oliva Serie V 135th Anniversary Edición Limitada

Oliva Serie V 135th Anniversary Edición Limitada

Szivar neve: Oliva Serie V 135th Anniversary Edición Limitada


Habár a Gilberto Oliva nevéhez köthető Oliva Cigar Co.-t 1995-ben alapították – tehát még 30 éves sincs – azonban ez a limitált kiadás inkább egy tisztelgés Melanio Oliva emlékére, aki 135 évvel ezelőtt hozta létre első dohányültetvényét a Kubában található Pinar del Rio-ban. Gyakorlatilag ide vezethető vissza és ez is a kezdete az Olivának, mint szivar manufaktúrának.

Az Oliva Serie V sorozat 2007 nyarán debütált, azóta nagyon sok vitola formában és limitált kiadásban találkozhattunk a sorozat szivarjaival.
A 135th Anniversary egy egyedi Perfecto méretű és Figurado formájú, 54-es gyűrűmérettel rendelkező vitola, ami az ún. hagyományos Parejo sapka formával kezdődik és folyamatosan szűkül egészen a talpáig, engem ceruzára emlékeztet ez a forma. 🙂

A gyűrűje a megszokott, szerintem visszafogottan elegáns Serie V gyűrű, a talpán lévő második, aranyszínű gyűrű, benne a 135-ös felirattal utal arra, hogy ez bizony nem a “hétköznapi” Serie V szivar. ☺️

A doboza gyönyörű, nagyon impozáns hatást kelt, továbbá elegáns, ahogyan a benne lévő 12 szivar legyezőforma szerűen van elhelyezve. Összesen 15.000 doboz készült belőle.

Illatában bőrös, fás és földes, egy kis piros aszalt gyümölccsel fűszerezve. Hideg kóstolásra erősen fás és pirított csonthéjas ízek jönnek egy kis fűszerességel megspékelve.

A kis hegyes ceruzára emlékeztető talp részt meggyújtva nagyon lágy krémes ízek telítik el a szájat, ami mellé egy tökéletesen passzoló fűszeresseg teszi még teljesebbé az élményt. A kezdeti krémességet szép lassan felváltja a fás, bőrös ízkombináció.

A második harmadra egy tökéletes íz egyensúly áll be, a kávés íz keveredik az étcsokoládéval, földes, fás bőrös ízekkel és mindezek mellett egy kellemes, fűszeres vonal az, ami nagyon szépen muzsikál. Az ízkavalkád kiegészül lágy, pirított csonthéjas ízekkel, igazán mennyei 🙂

Az utolsó harmadban a szivar érezhetően megerősödik, több borsos fűszer érkezik és a fás, bőrös, pirított csonthéjas karakterek is előtérbe kerülnek, de még mindig van az egésznek egy krémes oszhatása.

Eddig még nem találkoztam rossz konstrukciójú Oliva szivarral, erre sincs panasz, nagyszerűen ég és szelel, hamuja világosszürke és tartós, füstje bőséges.

Ez egy igazi ünnepi parádés szivar, nem lehet benne csalódni, méltó e neves évfordulóra, de az erőssége végett inkább tapasztaltabb szivarosoknak ajánlott.

További szivar teszteket a SZIVARBÁZIS-ban találsz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük