Olasz meló – Tomatin Italian Collection

Semmi meglepő nincs abban amit a Tomatin Distillery új megjelenései prezentálnak nekünk. Mondhatni kiszámítható és várható volt.

A Highland lágy karaktereit képviselő főzde elmúlt években tett európai csavargásai közül már szinte csak ez volt hátra. A lepárló boros hordókra épített utóérlelés sorozata Portugália, Franciaország után a harmadik nagy boros nemzet felé utazott tovább. Az új Tomatin Italian Collection értelemszerűen itáliai wine cask finish témát hoznak.

A whisky tíz év bourbon hordó után két év utóérlelést kapott három különböző típusú olasz hordóban. A vintage jelzés maradt a sorozat eleme, a maltok az itáliai kalandokhoz 2010-esévjárat rá épültek. Az Amarone, Barolo, Marsala hármas hivatott bemutatni az olasz melót.

Tomatin 2010 12 Year Old Amarone Cask – Italian Collection 46 % abv
Tomatin 2010 12 Year Old Amarone Cask – Italian Collection 46 % abv

 

Tomatin 2010 12 Year Old Barolo Cask – Italian Collection
Tomatin 2010 12 Year Old Barolo Cask – Italian Collection
Tomatin 2010 12 Year Old Marsala Cask – Italian Collection
Tomatin 2010 12 Year Old Marsala Cask – Italian Collection

A magam részéről nem vagyok túl nagy rajongója a wine cask finishelt skót single maltoknak de azt azért ki lehet jelenteni, hogy az Amarone már bizonyított nem egyszer, például az Arran standard boroshordós sorának ez a verzió a gyöngye, míg a Marsala cask általában sokkal jobban működik mindenféle maltnál mint azt hihetnénk egy édes, desszertbor jellegű cucctól. A Barolo pedig anno a Springbank Wood szériában ment nagyot, így azt kell mondjam a szkepticizmusomat félre teszem egy kis időre amíg megkóstolom a Tomatin új trióját.

Ami még tetszetős számomra ebben a sorozatban az a konzisztens hozzáállás, hiszen szépen hozzák a klasszikus vonalat ebben az érlelési szegmensben, utazni is szeretek, a bort is szeretem, a sorozatban megjelenő országok kultúráját is, a Tomatin bár nem a kedvencem de időnként belefutok, így a végére sok mást nem is tudok mondani, mint forza Tomatin! A jövő pedig még mindig adhat lehetőséget a Tomatin lepárlónak folytatni ezt a vonalat, hiszen akár lassan már Hungarian Collection is összejöhet, de a spanyol vonal is még vissza van ha nem számítjuk a Collection szériához a Cuatro nevű négyest korábbról. Utóbbi négy különböző sherry hordóra épülő sor volt. A jelek szerint az utazás folytatódhat még ennek ellenére is.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük