Útmutatás a szivarok formavilágába

cigar-sizes_1

Ha egy kezdő szivaros kicsit körbenéz egy szivarbolt kínálatán, rögtön találkozik olyan kifejezésekkel, mint Corona, Robusto vagy Figuardo.
Tegyük most tisztába, hogy pontosan mit is takarnak ezek a kifejezések!

Szivarformák és méretek:

A szivar két általános jellemzője:

1. a hosszúság, ami a szivar hossza fejtől a láb végig,
2. a gyűrűméret, ami a szivar átmérőjének nagyságát jelenti.

A szivar mérete és erőssége között nincs összefüggés. A gyengédebb dohányból készült nagyobb szivar egészen a végéig enyhe marad, míg egy vékony, rövid szivar, melyet erős ízvilágú vagy nikotingazdag dohányból készítenek, sokkal telítettebb, erősebb ízekkel bír. Fontos megjegyezni, hogy a márkák között nem áll fenn az íz és erősség koherenciája: az egyik szivargyártó corona méretű szivarja nagy valószínűséggel jelentősen különbözik egy másik szivarmanufaktúrából érkező coronától.

Szivarok alakjai:

A szivarok formája két csoportba sorolható: vannak a “Parejos” formájú szivarok, és vannak a “Figuardók”.

Parejos szivarok

A Parejos név alatt azok a szivarfajták értendők, amiket egy átlagos szivarfogyasztó maga elé képzel: sima, egyenes, párhuzamos oldalú, aminek a fej vége lekerekített és zárt, a talp része pedig, ahol a gyújtást kell végezni, nyitott. A Parejos szivarok formája lehet henger vagy szögletes, un. Box-Pressed.

Lássuk, mely formák sorolhatók a Parejos szivarok közé:

Corona
Az egyik legelterjedtebb szivarforma, mérete 140-152 mm között helyezkedik el, gyűrűmérete 42-44.

davidoff_signature_2000

Példa: Davidoff Signature 2000 Corona

Petit Corona
Ez a sima corona kisebb változata, mérete körülbelül 115 mm, gyűrűje 40-42.

Bolivar-Petit-Corona

Példa: Bolivar Petit Corona

Churchill
A corona nagyobb változata, amely elnevezését egyenesen Winston Churchill-ről kapta. Közismert tény ugyanis, hogy ez volt a miniszterelnök úr kedvenc szivarmérete, szinte csak ilyet fogyasztott. Mérete 178 mm, gyűrűmérete 47.

 RockyPatel1992

Példa: Rocky Patel Vintage 1992 Churchill

Robusto
Ugyancsak nagyon népszerű típus, rövid, de vastag szivarról lévén szó, mérete 120 mm-140 mm-ig terjed, gyűrűmérete 48-52.

partagas-serie-d-no4

Példa: Partagas Serie D No.4

Corona Gordo, más néven Toro
Jelenleg ez a típus a legnépszerűbb szivarok közé tartozik Európában, mérete 142-152 mm, gyűrűje 46-50.

Kinix-maduro

Példa: Kinix maduro

Double Corona
Kifejezetten méretes szivar 192 mm-215 mm, gyűrűmérete 49-52.

Hoyo De Monterrey Double Corona

Példa:  Hoyo De Monterrey Double Corona

Panetela
Ez egy igazán elegáns forma, hosszú és vékony, mára azonban kissé visszaszorult a népszerűsége. Mérete 127 mm-192 mm, gyűrűmérete 34-38. A 178 mm-nél hosszabb Panetelákat “gran panetelas”-nak is szokták nevezni.

Padron_Panetela

Példa: Padron Panetela

Lonsdale
Általában hosszabb, mint egy Corona, és vastagabb, mint egy Panetela; klasszikus mérete 166 mm, gyűrűmérete 42.

ROOM-101-FARCE-ITS-A-LONSDALE

Példa: Room 101 Farce it is a  Lonsdale

Figurados szivarok

Noha a szivargyárakban nagyrészt Parejos szivarok készülnek, egyre többen bővítik portfóliójukat kreatívabb alakú füstölnivalókkal. Ezeket a szivarokat figuradosnak nevezik, és magukban foglalnak minden olyan szivart, melyek nem egyenes oldalúak és nem henger alakúak. Ezen szivarformáknak csak a képzelet szabhat határt.

Nézzük a figurados szivarok alapkategóriáit:

Pyramid
A Parejos-hoz hasonlóan nyitott lábbal rendelkezik, de a fejrésze hegyes formában elnyújtott. Mérete 152 mm-178 mm, gyűrűmérete a szivar “csúcsán” körülbelül 40-es, a szivar vállrészénél 52-54.

Példa: Montecristo no. 2 Pyramid

Belicoso
Ez a Pyramidnak egy rövidebb és jobban lekerekített formája, mérete 127 mm-141 mm, gyűrűmérete 50-es körüli. Mostanában egyre gyakrabban találkozni Corona méretű Belicoso-val, és fel-feltűnik egy-két helyen mini-Belicoso is.

Romeo-Y-Juliet-Honduras-Belicoso

Példa: Romeo Y Julieta Reserve Belicoso Cigar

Torpedo
Jóllehet sok vállalat portfóliójában megtalálhatók a torpedónak nevezett szivarok, de ezek gyakran Pyramid szivarok. Az igazi Torpedo alakú szivarok elég ritkák, jellemzőjük, hogy a szivartest fokozatosan szűkül a talp és a fejrész között, és a talp része zárt.

Példa: CUABA Distinguidos

Perfecto
A szivar a közepén látványosan kiszélesedik, ezáltal a torpedo alakú szivarokhoz hasonlóan nem párhuzamos oldalakkal rendelkezik; a fejrésze csúcsos, viszont a lábrésze lekerekített, nyitott vagy zárt. Mérete nagyon különböző lehet: 115 mm-től egész 230 mm-ig, gyűrűmérete is változó, akár 38-48 méretű is lehet.

RockyPatel55_

Példa: Rocky Patel Fifty-Five

Diadema
A kifejezetten nagy méretű, 215 mm fölötti szivarok tartoznak ebbe a kategóriába. Formája a torpedóhoz hasonlóan folyamatosan vékonyodik: a vállrészen a gyűrűméret 42 körüli, viszont lábrésze a perfectohoz hasonlóan lekerekített, nyitott vagy zárt, aminek gyűrűmérete 52, vagy annál is nagyobb. Ennek a szivarnak az élvezetét semmiképpen sem szabad időkeretek közé szorítani!

 Camacho_Diademas

Példa: Camacho Criollo Diadema

Culebra
Kétségtelenül az egyik legegzotikusabb – vagy lehet mondani, hogy a legextrémebb – szivarforma. Itt három különálló Panetela van összefűzve, de természetesen ezeket szétválasztva kell a szivar(oka)t fogyasztani! Múltja az XX. század elejére nyúlik vissza, amikor is a szivargyárak a lopásoktól tartva a munkásaik számára külön gyártották ezt a fajtát, így ha megláttak egy dolgozót nem görbe szivart szívni, máris tudták, hogy az egyenesen a gyártósorról származhat. Manapság már egyre ritkábban találkozni ezzel a formával. Mérete 127 mm-152 mm, gyűrűmérete 38.

Egy mondás szerint ha valaki Culebrát akar szívni, akkor ezen alkalom megkoronázásaként tanácsos azt megosztania két igaz barátjával, így a szivarozás kellemes, közös időtöltéssé is válik!

Davidoff-Special-C

Példa: Davidoff Special “C”

Mint láthatjuk, a szivarok formája és alakja márkánként nagymértékben eltérhet, ezért nem árt tisztában lenni az alapokkal! Egy szivarkészítő számára a legszokványosabb szivar elkészítéséhez is nélkülözhetetlen a megfelelő kézügyesség, tehetség és a több éves tapasztalat. A látszólag egyszerűnek tűnő eltérések előállításához ugyanakkor sok esetben még több időre és kitartásra van szükség.

“Ugyan mi az ördögnek csinálják ezeket a szivarfurcsaságokat? Hát jobb lesz-e a szivar, ha különös a formája? Se az íze, se az illata, se a szaga, se a zamatja nem változik. Hát minek csűrik, csavarják, formálják, lapítják, préselik, görbítik?

Azért, édes Bözsikém, mert minden egyformaság és változatlanság unalmas, banális és közönséges. Az egyformaság mindenben kiállhatatlan, még a boldogságban is. A nap se volna — úgy vélem — tökéletes, ha nem volnának foltjai. Izt, színt, formát, mindent a világon válogatni és változtatni kell. Mért ne éppen a szivart? Az erős után a gyengére van kedvem, a vékony után vastagra, a világos után sötétre, a kicsi után nagyra. Cigarettát, pipát, szivart váltogatni éppen olyan jó és kellemes, mint a gallért és mandzsettát. Szóval a furcsa szivar még nem jelent mindig furcsa embert, de a furcsa ember mindig furcsa szivart jelent.”

részlet: Kálnoki Izidor – Füst és Hamu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük