Szent Irén Vére – Green Spot Ampeliastos Single Cask

A mai Görögországhoz tartozó Santorini sziget “eredeti” neve Théra volt. A sziget a legújabb kutatások szerint egy hatalmas vulkánkitörésnek köszönheti jelenlegi formátumát ami Krisztus előtt 1500-1700 éve történt és egyes vélemények szerint a szomszédos Kréta virágzó, minoszi kultúraként ismert világát is elsodorta. Vannak akik Atlantisz elsüllyedő világának legendáját is ehhez kötik. A ma Santorini néven ismert sziget a Latin Császárság korában kapta a Szaloniki Szent Irénre utaló nevet a 13.században, de ismerik Théra vagy Kalliszté (szépséges, legszebb) vagy Sztrongülé (kerek, kör alakú) néven is a múltban.

Thesszaloniki Szent Irén és nővéreiA szigeten virágzó és túlzó turizmus mellett Santorini szigetén egészen kiváló, világszinten is elismert borok készülnek. A vulkanikus talaj sajátos karakterű, és sajátos művelési kultúrát igényő borokat produkál. Talán a legismertebb a fehér Assyrtikos, de a legegyedibb bizonyára a vörös desszertborként is ismert Ampeliastos. Édes és vörös? Elindít bennem egy asszociációt.. Szent Irén vére..? Thesszaloniki Szent Irén Kr.u. 304-ben halt vértanú halált a hitéért, amikor Diocletianus rendeleteinek értelmében brutális keresztényüldözés folyt a császárságban. Irén két nővérével hamar elköteleződött a keresztény hit felé, a korszakban elérhető keresztény könyveket gyűjtöttek össze a hitről. Az üldöztetés ideje alatt a Thesszaloniki körüli hegyekbe menekültek, ahol ennek ellenére megtalálták őket és künyveik átadására kötelezték a kis csoportot. Mikor ezt megtagadták, Irén két nővérét Agapit és Chionat megégették, négy másik társukat is lemészárolták. Végül Irén is mártírrá lett. Kultuszát meglepő módon a itáliai Puglia tartomány Lecce nevű városában ápolták, ami szintén remek vörösboros vidék, így lehet, hogy az általam választott irodalmi, heroikus cím fantáziája ellenére mégis van valami kapcsolat Szaloniki Szent Irén vére és a vörösbor közt? Görögkeleti teológiában és vitokultúrában jártas olvasók bátran kommenteljenek..:)

Most pedig a whiskey-ről! A blogon szuper ritkán megjelenő ír whiskey lesz a mai téma, egyben a ritkán használt Whiskygyűjtés és befektetés rovat alá kerülve kielégíti az ezen téma iránt érdeklődők figyelmét is.

Spotterek figyelem!

A Green Spot az egyik legismertebb és legkedveltebb ír whiskey, ami az idők során szép és könnyen követhető sort állított fel időről-időre megjelenő kiadásával. Megfelelő arányban találunk core range funkcióval “működő” palackozást, könnyebben vagy nehezebben elérhető kiadást és egészen komolyan vadászott limitációt is.
A színekkel jelölt verziók( Green, Yellow, Blue, Red, Gold, stb) praktikusan, jól elkülöníthetők, az árazása bőven belefér kortárs viszonyai közé, így fogyasztók és gyűjtők számára remek ír whiskey opció. Még egyes kiadások a rövidtávú haszonra építő befektetőknek is értelmezhető profitot képes termelni.

Green Spot Ampeliastos Single Cask

Most a Spot rajongók új célpontot jelölhetnek ki maguknak. Egy egészen egyedi formátumú Green Spot érkezik és a kiadott mennyiség alapján nagy lesz érte a futam! Lévén single cask kiadás és az ír Whiskey Magazine hűséges olvasóinak van fenntartva.

Green Spot Ampeliastos Single Cask

A Green Spot Ampeliastos Single Cask Release egy olyan boroshordós finiselés, amilyen még nem volt. Ez a whiskey az első ír whiskey amelyik görög boroshordóban, az első amelyik Santorini szigetéről származó hordóban és egyben az első amelyik Ampeliastos hordóban lett érvelve! A single cask kiadás egy tíz éves whiskey amelyik 8 hónapot töltött ebben a vörös, édes desszertborként ismert Ampeliastos hordóban. Az Ampeliastos egy kizárólag a hordót biztosító Boutari Winery kínálatában megjelenő, Mandilaria fajtájú szőlőből készülő bor. A szőlő egy érdekes helyi módszerrel, egy koulara néven ismert “kosárban” nő, ami egyszerre védi a túlzottan erős napsütéstől és az Égei-tenger felől érkező széltől.

Green Spot Ampeliastos Single Cask

A Green Spot Ampeliastos Single Cask 52.6 % abv-vel, összesen 240 palackkal jelenik meg a 363133 számú hordóból. A whiskey ára 240 euró.

Green Spot Ampeliastos Single Cask

Befektetői szempontból egy elég erős alapárral nyitó ital, a zárt kínálat azonban érdekessé teszi. Nem gondolom, hogy rövidtávú stratégiába beilleszthető, ellenben egy komoly ír vagy Green Spot kollekcióban kötelező helye van. A viszonylag kevés OB Green Spot single cask kiadás miatt szintén erős lehetőség de értelmezhető áremelkedést csak középtávon látok benne.

A skót vonalat pedig behozta a hírbe, érdemes felhívni a figyelmet, főleg azok számára akik részt vettek a budapesti Scyfion kóstolón (jegyzetek a Dramazinon ITT és ITT), hogy ott már jeleztem azokat az egzotikus hordók felé való elmozdulás mögötti okokat, amiket az említett ukrán palackozó képviselt, most pedig egy Santorini szigetéről származó édes vörösbor hordós ír whiskey formájában erősít rá az helyzetre, az “előrejelzésre”. Még az amerikaiaknak is van ilyen típusú mozgásuk, elég a portói hordós Angel’s Envy nevű whiskey-t említeni. Most már csak az a kérdés, hogy lesz-e mondjuk japán whisky amit kínai borászat hordóiban utóérlelnek..?

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük