Régi – új utakon a Balvenie

balvenie-15-madeira-balvenie-18-pedro-ximenez

Három újdonsággal jelentkezik a Balvenie Distillery a napokban, három utóérlelt single malttal, korjelöléssel. A három új kiadás közül kettő a travel retail szegmensben pozícionálva.

Kezdjük a globálisan elérhető verzióval. A Balvenie French Oak Cask 16 Year Old egy 47.6 % abv-vél palackozott malt, amelyik 16 év american oak érlelés után egy kis időt a palackozás előtt Pineau Cask finisht kapott. A legtöbb francia hordós skót single maltot eddig vagy Sauternes vagy Bordeaux jelzéssel illették, a Pineau kevésbé ismert. Maga a Pineau (vagy Pineau de Charentes) egy nyugat-franciaországi erősített bor (fortified wine), ami borpárlatból (Cognac régió) és szőlőmustból készül. Az eljárás a sherry készítését idézi, és a Pineau maga is egy édes karakter. A franciák vin de liquer néven is illetik. Önállóan pedig Pineau de Charentes néven futhatunk bele. Az ital egy kellemes kirándulás azoknak akik kedvelik a cognac vagy brandy típusú italokat. Az új Balvenie ennek megfelelően kicsit franciásan elegánsra is vette a megjelenést, nagyon szép merített papírt idéző címke és könnyed arany-royale kék elemek a klasszikus Balvenie fehér alapon.

Balvenie 16yo French Oak

A másik kettő az új trióból a travel retail piacra lesz irányítva. Az egyikük a Balvenie Madeira Cask 15 Year Old életét szintén american oak érleléssel kezdte, palackozás előtt pedig egy kevésbé meglepő hordófajtában, Madeira cask utóérlelést kapott. A whisky 43 % abv-vel kerül forgalomba. Maga a Balvenie sem először nyúl a Madeira hordókhoz, így ez egy kicsit biytonsági játéknak tűnik. A három megjelenés közül ennek a 15 évesnek kicsit elüt a megjelenése, talán barack árnyalatúnak nevezhető a csomagolás kolorisztikája(?).

Balvenie_Madeira-Cask-15YO
A harmadik tag egy méginkább klasszikus, igaz, a Balvenie-től kevésbé ismert finishelés, a Balvenie Pedro Ximenez Sherry Cask 18 Year Old, nem csak a legidősebb a triumvirátusból, hanem a legmagasabb alkoholfokolást is ez kapta, 48.7 % abv-vel kerül palackokba. Szintén travel retail kiadás, szintén american oak kezdés után került PX utóérlelésre. A megjelenése nagyon “balvenie-is”. Sőt, mind a három dizájn kellően idézi a jól ismert Balvenie stílust, apróbb extra utalásokkal az aktuális érlelés adta kulturális háttérre.

Balvenie_Pedro-Ximenez-Cask-18YO
A címben pedig azért utaltam arra, hogy a Balvenie ezzel a három finisheléssel régi-új utakon jár, mert egyrészt a Balvenie master blendere, Dávid Stewart volt akit a finish technika úttörőjének tartanak a skót whisky világában (aki szintén magának tartja ezt a státuszt az Lumsden és a Glenmorangie), és a Grant család kisebbik maltjával már a 80-as évek eleje óta gyakorolja is ezt. Másrészt ha az ember át futja a teljes Balvenie kínálatot, alapsor és egyéb megjelenéseket, akkor azt látja, hogy szinte teljesen erre a módszerre épül minden maltjuk. Kezdve a világ egyik legismertebb belépő maltjával, a Balvenie DoubleWood 12 Year Old-dal, az egyik legpopulárisabb Balvenie finiselésen, a Balvenie Caribean Cask 14 Year Old-on át akár a legendás PortWood vagy a korábbi Madeira cask utóérlelt változásokon át. De ismerünk Peated Cask és TripleWood kiadásokat is. Külön felhívnám a figyelmet, hogy a Balvenie igazán nem mondható olyan lepárlónak, amelyik spórolna a korjelöléssel. Bár magam a Balvenie The Stories kollekcióban kijött maltjaikat kicsit kevésbé találtam szimpatikusnak vagy minőséginek, de azt nem lehet elvenni tőlük, hogy széltében-hosszában válogathatunk a korjelölések közt, még ilyen sorozatban is. 12, 14, 15, 16, 18, 19, 21, 25, 30, 40, soroljam még?

Harmadjára pedig régi-új út a travel retail is. A pandémia okozta totális piacvesztés után a jelek szerint kezdenek újra visszatérni a főzdék és a cégeik ebbe a speciális, dinamikus, hatalmas szektorba. Ha a világ legnagyobb példányszámban eladott skót single maltjával büszkélkedő, piacvezető cég a második számú márkájának ismét ezt az irányt is adja, az egyet jelent azzal, hogy a nemzetközi utazások és utasok lassan visszatérnek a normalitás szintjére. A szakemberek ugyan még pár évre teszik a teljes felépülését, de új GTR palackozások már jó jeleknek tekinthetők. Az én szemszögemből legalábbis…

Annyi rossz történt és történik jelenleg is, hogy az ember már ilyen kis dologban is igyekszik meglátni az optimista forgatókönyvet. Ehhez pedig már csak annyit érdemes hozzátenni, hogy nem csak a skót whisky GTR jelenlétét kívánjuk erősen, hanem békét, biztonságot, jó kedvet és bőséget. Lehetőleg remek kortárs skót single maltokkal.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük