Palackba zárt város – The Macallan Distil Your World London Edition

Macallan London_5

Hogyan lehet egy város karizmáját, hangulatát, emelkedettebb kifejezéssel, esszenciáját whisky formájában palackba zárni? Két lábbal a földön álló egyének megítélése szerint, sehogy. Marketing bullshit a javából. De ne legyünk ennyire szigorúak, főleg azért ne, mert a whisky bizonyos szinteken, ide értve a terméket, az alkotókat, a márkaépítést, a kommunikációt, és a víziókat, igenis lehet emelkedett. Ennek pedig mestere a világ egyik legjelentősebb single malt márkája, a The Macallan. Nem is hagyták ki az alkalmat, alább pedig több ponton is tetten érjető lesz, hogyan is dolgozik ez a márka, mennyire apró dolgokban is profik, akár tetszik nekünk amit csinálnak, akár nem.

A The Macallan Distillery az elmúlt hetekben több figyelmet is kapott a blogon, elsősorban azért, mert befejeződött az elmúlt idők egyik legkedveltebb, körülményeiben és részleteiben legpopulárisabb sorozata, az Edition széria. Azért volt kedvelt és egyben populáris, mert az egyik klasszikus irányból építette fel a sorozatot, esetünkben ez azt jelenti, hogy tematizálta a szériát. Minden oldalról. A megjelenésében a színekkel jelölt kiadások egyben egy igazán modern, szó szerint színes szelekciót alkottak, amihez a könnyú, egyszerű széria-név (Edition), simán számokkal párosult. Vagyis az Edition No1., No2., stb, egészen a No.6 jelzésűig, önmagát rendezte sorba. Ez az egyik puritán formája egy kollekció felépítésének, és itt bizonyította is, hogy különösebben nem kell se kimondhatatlan gaelic neveket a dobozokra írni (a kozmopolita Macallan ritkán is él ezzel a folklorisztikus elemmel a marketingjében, sőt!), és nem kell minden kollekciót beszorítani a megjelenési mennyiség értelmezési keretbe szorítani. Az Edition maltjai viszonylag könnyen elérhetőek voltak, a koncepciója a multicask vagyis a több, különböző hordófajta kombinálásával készült maltokra alapozott, az árazása pedig a legpopulárisabb eleme volt a projektnek, hiszen sorozatba rendezett, remek minőségű (döntően a hat Macallanből három igazán kiváló, egy jó minőség volt, így belefért egy kevésbé kedvelt kvalitású is, ami tapasztalatom szerint a No.5 volt) Macallan maltokat kétszámjegyű árcédulával elég ritkán látni a mai időkben. Nos, ez a sorozat befejeződött, és logikusnak tűnt, hogy a fogyasztókat amúgy is “állandó nyomás” alatt tartó lepárló kezd majd egy új szériát. Nincs megállás a Mac részéről, amint kimegy egy széria, a PR csapat már hozza is az új kollekciót.

Ez a metódus most is helytállónak tűnt, hiszen megjelent a The Macallan Red Collection. Ez a kaland azonban nem a hétköznapi vásárlóknak szól, ez tehát nem tekinthető egy olyan “folytatásnak” ami az Edition viszonyaiből fakadhatna. Lehet csak simán korai még hasonló piaci szegmensbe fókuszált kiadásokat várni, ilyen közel a még javában polcokon lévő utolsó Edition okán? Lehet. Jött tehár a Red, amelyik jelenleg legidősebb tagja igazolta a blog Whiskygyűjtés és befektetés nevű Facebook csoportban tett előrejelzésemet, hiszen az amúgy is magas árra még rávert a legelső aukción eladott palack, közel húszezer font profitot kreálva. Azóta az egyedi megjelenésű, komplett szériát is elárverezték (részletek a Redről szóló korábbi posztban), jótékonysági célra ugyan, de az eredeti árat megduplázva, több mint 700 000 fontért kelt el a cucc. Ezzel a Red el is szakadt attól a közegtől, ami még emészthetőnek talál ugyan pár ezer fontos palackozásokat, de már nem éri el az ingerét egy több százezer font értékű termék.

Maradt viszont ennek a rétegnek is valami, pontosabban érkezik egy új Macallan sorozat, ami arányában távol áll mind az Edition polgári árazásától, mind a Red kollektoroknak szánt pozícionálásától. De azt hiszem kellően izgalmas ahhoz, hogy alább írjak róla.

A The Macallan Distil Your World nevű új széria mind megjelenésében, mind árazásában megfelel annak a taktikának, amiben ötvözik az autentikus elemeket a modern, kortárs trendekkel. Nézzük a konkrétumokat! Először is a koncepciót, ami egy rutinos whisky-világ követőnek azonnal megszólaltja a kis csengőt a fejében. Egy név alatt két megjelenés érkezik, az egyik egy single cask verzió, a másik egy 2000 darabos limitáció. Mindkettő extrém ritka a Macallan 21.századi történelmében. A tematika, a Distil Your World egy olyan komplex “feeling-marketing”, amiben a skót single malt adja a bukolikus elemet, a háttér pedig a trendi urbánus, minőségi életérzést. Konkrétan arról van szó, hogy az Edition sorozat No.2 kiadása kapcsán “megismert” Roca testvérek, a három spanyol fivér, akik a három Michelin csillaggal rendelkező El Celler de Can Roca nevű éttermet viszik, ismét kooperáltak a Macallan csapatával. A testvérek arra vállalkoztak, hogy amíg a Macallan mestere kiválasztott egy single cask-ot (illatában vajkaramell, édes mazsola, fahéj és a tölgyfa karakterében felbukkanó friss reszelt gyömbér fűszeressége, ízébensgyökér, tőlgyfűszerek, száraz lecsengéssel), addig ők egy ehhez igazított kulináris utazást, vagyis egy gasztronómiai hozzáadott értéket, egy kis menüsort kreálnak. Mindezt a London város jelentette sárm és karizma köré felépítve “mondanivalójában”, azaz ízekben. Londont először is leírták egy vibráló, a világ kultúráját befogadó és azt élő helyként, egy olvasztótégelyként, ahol egybe forr és mégis egyedi marad a kulináris öröksége az ott lakóknak és oda telepükőknek, ahol az építészet is üzeni, egy a világ valaha volt legjelentősebb városában járunk, ahol egyszerre van jelen a tudás, az mainstream, az egyediség, az underground életforma, benne a klasszikus brit figurákkal és az eklektikus szubkultúrákkal. Egy kulturálisan és társadalmilag mára állandóan újító, felfedező szellemiség egy állandóságot jelentő, tipikus hangulatú “brit-londonisággal” vegyítve. Ezt rakta össze gasztro értelemben a Roca család. Ez a menüsor pár kiválasztott helyen, és a Macallan londoni luxus rezidenciáján lesz kóstolható, és az első verziója a The Macallan Distil Your World London Edition palackozás ezeken a helyeken lesz elérhető. A malt whisky a 21853-as számú, european oak sherry puncheon típusú hordóból érkezik, összesen 465 palack került ki belőle, és igen kemény kis 62.9 % abv-vel palackozták. A desztillálás 2008 novemberi, vagyis 11 éves, alapul véve a palackozás dátumát, 2020 februárját. Alább látható az a megjelenési forma, amivel ez a single cask verzió kijön, és itt máris utalnék a bevezetőben írt, apró profizmusra, amivel a Macallan dolgozik. A London single cask vörös arculata egyfajta keresztmarketing, hiszen pont a legnagyobb figyelem mostanság vagy annak ez irányba való irányítása, a Red Collection felé mutat. Bizonyára különösebb más oka a piros/vörös dizájnnak nincs, mint a Red kollekcióban kimaxolt kapcsolat a Macallan és a vörös szín közt.

Macallan London_4

A másik verziója a London Edition-nak, már kereskedelmi forgalomba is kerülve, egy sokkal inkább túlzásokba eső, de a főzdétől és a márkától nem idegen, robosztus, az átlag fogyasztó által abszolút feleslegesnek tartott, jellegzetesen túltolt Macallan csomagolás. Ez a verzió 2000 példányban jelenik meg, az ára 2700 font, és másodpercek alatt elkapkodták. Ennek az oka az, hogy egy Macallan széria első tagjáról van szó, ez pedig mindig sokat jelent, szó szerint és átvitt értelemben is a jövöbe tekintve, másrészt a már említett kétezer darab igazán az a mennyiség egy Macallan esetében, amiért megéri a több ezres árcédula. Ez az ár, ha csak egy a piacon természetesnek is tekinthető, alap 20 %-os profitot nézünk, már 540 font, azaz közel negyed millió forint, ezt pedig elég hamar hozni fogja a cucc. Ez a verzió kicsit “gyengébb”, 57.5 % abv-vel palackozott, illatában fahéj, édeskés Earl Grey tea, narancsos karamell, citromfű, lime, szójaszósz és tölgyfűszerek, ízében hozza ugyanezt egy csipetnyi sós elemmel, hosszú, zamatos lecsengéssel. A csomagolása nagy és fehér, remekül arányozott vörös kiegészítésekkel (a hivatalos PR szerint a szín a klasszikus londoni vöröstéglás építészetre utal). A doboz belsejében egy háromdimenziós London térkép van nyomással a dobozba applikálva, kiegészítőként persze egy illusztrált kis könyv a whiskyről és a koncepcióról.

Macallan London_1Macallan London_2

Macallan London_3

Mivel sorozatról beszél a Macallan, ezért logikusan két dologra következtethetünk. Vagy marad a London vonal, és ehhez keresnek művészeket, szakmájukban kellően érdekes és minőséget jelentő ismertséggel, és viszik tovább a londoni életérzést, vagy kapunk majd más városokat is, például mondjuk olyan klasszikusokat mint Párizs. Vagy a Macallan piaci pozícióit és orientációját ismerve, akár Shanghaj…

Addig viszont mehet a vadászat a vörös októberre, pardon, a Red Collection tagjaira, vagy akár a Distil Your World London Edition táskájára. A single cask verziója utóbbinak beszerzésileg szinte lehetetlen, de ezzel még inkább a gyűjtők és spekulánsok célpalackja lesz. Talán az egyetlen vigasz lehet ezekben a napokban a Macallannel kokettáló gyűjtők, fogyasztók és spekulánsok számára az új Macallan Easter Elchies Black 2020, az idei verziója ezen név alatt a Macallanek, amiben csak annyi a kevésbé fogyasztóbarát, hogy sorsolással és 750 font árral kínálják. Utóbbi azért sokkoló kicsit, mert a korábbi Easter Elchies Black palackozások ára 250 font körül volt. Igaz, másodlagos piacokon 700-800 fontért kínálják, és a jelek szerint ezt reagálja le a Macallan ezzel a másodlagos piacokhoz igazodó árral. Ez egy új taktika a márkáktól, palackozóktól, és már megfigyelhettük példáué a független kiadású Karuizawa Geisha sorozat legutóbbi tagjánál, ahol az idei verzió, a Sapphire Geisha nyitóára duplája volt az egy évvel ezelőtti kiadásnak, és egyben leképezte a másodlagos piacok árait is. Vagyis annyiért adták az új megjelenést, mint amennyit a nem hivatalos eladók bezsebeltek a palackozók termékein korábban. Jogos, miért más keressen az “ő cuccukon” ha van aki ennyit is kifizet érte? Ez, és egyéb olyan próbálkozások amik az úgynevezett flipperkedést (kevésbé a közösség iránti aggodalom felől nézve, a más által elvitt hatalmas profit visszacsatornázása) igyekeznek kiszorítani a jövőben több felől is érezhetőek lesznek. De ez más téma, más cikk. Addig nézegessük és próbáljuk felidézni, nekünk milyen ízeket is sugallt London, aztán ha van rá esélyünk, kóstoljuk meg, hogyan zárta ezt palackba a maga ízlése szerint a Macallan, és hogyan teszi a tányérunkra ezt a Roca testvérek gasztronómiai kvalitása.

Ha egyik sem megy, várjuk türelemmel a mainstream, minőségi Macallan maltokat, elérhető áron. Nem tudom melyiknek van nagyobb esélye, az előbbinek vagy utóbbinak…

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük