Orkney DNS harmadszor – Highland Park 50 year old 2020 edition

Highland Park 50 year old

Minden összeállt a Highland Park Distillery új kiadású 50 éves single maltja kapcsán, amit a genius loci és a főzde jelent együtt Orkney szigetének.

A hely szelleme, értve alatta esetünkben Orkney kulturális örökségét, a lokálpatriotizmust, a viking kötődést és ebből levezetett orcadian életérzést és önazonosságot, a kollektív emlékeket, az épített és régészeti örökséget, a folklórt, a spiritualitást talán leginkább a globalista viszonyok közt a kirkwalli szeszfőzde, a világhíres Highland Park testesíti meg. Bár a lepárló egy nagy üzleti konglomerátum kezében van, és talán kicsit a marketingeseik túltolták a viking imázst, mégis összeáll valami amikor egy ötven éves whiskyt tesznek le az asztalra. 2010 és 2018 után a napokban megjelenú új 50 Year Old palackozás kívül-belül tökéletes keveréke minden fentebb emlegetett értelmezésnek.

Konkrétan arról van szó, hogy a megjelenésben egyszerre van belesűrítve az a bizonyos márka arculatát is meghatározó viking örökség ami egyeseknek már kicsit túlzás, ott van a korszellem és a termék státusza adta igény valami luxusérzethez, benne van a kézműves alkotás sugallta exkluzivitás, és persze ott van maga a Highland Park malt whisky a sajátos housestyle karaktereivel.

Highland Park 50 year old

Ránézésre kapunk egy ezen a megjelenési szinten megszokott fadobozt, most épp kézzel készített diófa tárolót, benne a bőrrel borított kiskönyvet a lepárlóról és a whiskyről, kapunk egy furcsa formájú keretbe tett dekantert, ahol a keretet adó forma a viking hagyományokból eredeztető fafaragás motívumait viseli, és kapunk egy az aktuális dizájnt reprezentáló, gyakorlatilag hétköznapi HP palackot, rajta egy visszafogott feliratként, benne pedig tiszteletet parancsoló italként egy ötven éves italt.

Highland Park 50 year old

A whisky alapját 1968 februári desztillálás adja, melyekből 2008-ban kilenc hordónyit házasítva, 12 év first-fill sherry hordós érlelés után 2020 elején egy hordónyit áttettek egy first-fill sherry seasoned european oak hordóba. A végeredmény egy 274 palacknyi mennyiségben kiadott, 43.8 % abv-vel palackozott Highland Park lett. Ezúttal is a sherry iparból ismert solera rendszert használták a főzde DNS-ének tovább adásához, vagyis ahogy 2018-ban egy kis adagnyit kevertek a 2010-es kiadású 50 évesből a házasításba, ezúttal a 2018-as adagból (értelemszerűen benne a 2010-es anyaggal) a mostaniba. Ezt már csak az elv miatt is érdemes elismeréssel fogadnunk.
Mi mást lehetne mondani még egy 50 éves Highland Park maltról? Így is valószínüleg többségünknek annyi jut belőle, hogy minősítsük a megjelenést, esetleg az árazását, lefussuk a jól ismert köröket a viking imázs erőltetése körül, megjegyezzük, hogy nem kellene ennyi doboz meg ez-az, csak a whisky, stb-stb.

Highland Park 50 year old

De azért 223 év alatt ez még mindig csak a harmadik alkalom, hogy a lepárló ötven éves hivatalos kiadással jelentkezik, tulajdonképpen kortársként mind a hármat “láthattuk” fellépni a skót whisky történelem színpadára, és ez sem rossz dolog. Ha meg lesz lehetőség rá, szerintem mindenki igyekezne élni vele, hogy kóstolja.

Highland Park 50 year oldA magam részéről azt mondom, ebben a formában ez a 2020-as HP50 teljesen aktuális, minden elfért rajta, benne, és ha még megemlítem, hogy a hivatalos PR anyag úgy kezdődik, hogy: “Back in the 1960’s, when Beatles were taking the world by storm and Neil Armstrong was taking a giant leap for mankind…”, akkor felsejlik az elmúlt hónapokból a Bowmore retrospektív James Bond-Black Bowmore projectje, vagy épp a Glenturret Jaguar előtti tisztelgése. És ezzel talán sikerül most már jópár példával megvilágítani azokat az írásokat amiket az elmúlt időszakban jegyeztem a skót single malt 60-as évek felé való visszanyúlásairól. Csodálozni nem csak azért nem kell ezen, mert adott az iparág, pontosabban a whiskynek magának a legendás mássága az adott korból, meg azért sem, mert “nincs új a nap alatt”, vagy mert “újszülöttnek (új fogyasztóknak) minden vicc (minden malt) új (újra)”, hanem mert épp a hidegháborús időket igyekeznek a világ vezetői ismét hétköznapjainkká tenni.

Ilyenkor azért valóban fontos az örökség helyén kezelése. Alkalmazkodva, értéket értelmezve és őrízve, még egy whisky is lehet erre alkalmas.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük