Nehézség – Ardbeg Heavy Vapours

Akár az eltelt éveket, az időt is terminálhatnánk az Ardbeg Distillery Ardbeg Day nevű kiadásainak számolásával. Kiszámítható, ugyanazon időszakban érkezik és mindig várható tőle valami megújulás. Akkor is ha utóbbit sokan vitatják és az Ardbeg Day kiadásokat a főzde történetéhez mérten gyengének, túlerőltetettnek, fiatalnak tartják. Egyik oldallal sem lehet vitatkozni igazából. Azokkal sem akik az Ardbeg Day kiadásokat nem csak és feltétlenül a palackba került whisky irányából közelítik meg. Az egyetlen dolog amit érdemes fejben tartani, hogy az 1997-től számolható újkori Ardbeg alig huszonöt éves aktív termelésben van. Hasonló korban mint mondjuk az Arran. Utóbbi esetében sokkal könnyebben átlátható, hogy negyed évszázad mire elég egy whisky főzde életében. Az Arran kezdeti rengeteg kiadása, a sok privát palackozás, a számolatlanul és elsőre érthetetlen hordós érlelés és finiselés, majd az alapsor korhiányos futtatása, a sok kis elemes széria mind azt a célt szolgálta, hogy időt nyerjen a főzde addig, amíg egyrészt kiderül számukra is mi lehet a fenntartható housestyle, és sikerül a párlatokból készletet építeni.

Ugyanezt csinálta és csinálja az Ardbeg a maga módján. Szemben azArran-nal, amelyik kvázi a szemünk előtt tette meg ezt a progresszív utat, az Ardbeg annak ellenére, hogy marketingjében sokkal harsányabb mint az Arran valaha is volt, lassabban és csendesebben dolgozott. Érdekes, nem? Az Arran domináns marketing nélkül rengeteg kiadással, míg az Ardbeg hangosan és látványosan, kevés kiadással élte túl az első 25 évet.

Na, de ez most nem egy összehasonlító poszt. Ez a poszt az aktuális Ardbeg Day kiadásról, az Ardbeg Day 2023 Committee Release palackozásról szól. Idén is kaptunk egy szokásos megdöbbentő Ardbeget. Ki min döbben meg, ugye..Ami biztos, hogy továbbra sem változott a metodika, se kívül, se belül. Kívülről maradt, sőt sokkal hangsúlyosabb az Ardbeg világ karakteres vizuális megjelenéssel. Már nem csak világ hanem egész bolygót igényel magának az Ardbeg. Ennek megfelelően az idén már megismert Ardbeg Planet nevű comic vonalat viszi tovább az új ital, az Ardbeg Heavy Vapours.

Mi is ez az új Ardbeg? A név, Ardbeg Heavy Vapours – Ardbeg Day 2023, azt sugallja, hogy a desztillálás során történt valami, amit Bill Lumsden ezúttal kiemelt és dedikált neki egy kiadást. Valóban, az új whiskynek a purifier-hez van köze. Ez a kis “berendezés”, ami gyakorlatilag egy kis cső, arra szolgál, hogy a lepárló üstből felszálló alkoholgőz a Lyne-arm nevű részen keresztül haladva kicsapódjon amennyiben az nehezebb komponensekből áll, és a reflux-nak nevezett folyamat során gyakorlatilag vissza folyik az üstbe egy újabb kör lepárlásra. Így a nehezebb elemek is idővel könnyebb formát nyernek. Magyarul, a Lyne-arm első körben azokat a kondenzált elemeket vezeti át, amelyek egy könnyebb, gyümölcsösebb, észteresebb formában értelmezhetők, a nehezebbeket pedig visszavezeti a purifier ismételt lepárlásra. Ez az alkoholgőz osztályismétlésre ítélt története.

Az Ardbeg Heavy Vapours egy olyan desztillálás eredménye, majd érleléssel formált terméke, ahol Lumsden levetette a purifiert, ezt a “tisztító” funkciót elősegítő részét az üstnek, azzal a céllal, hogy a nehezebb, olajosabb elemek is átkerülnek a lyne-arm részen. Így logikusan a hordóba kerülő párlat is egy nehezebb Ardbeget ígér érlelés után. Most ezt próbálhatjuk ki az Ardbeg Heavy Vapours kapcsán. Palackozva 50.2 % abv-vel. Érdekes italnak hangzik mert eddig döntően a lumsdeni kreativitás a különböző hordók kipróbálására koncentrált, és általában véve is igaz az, hogy a lepárlás folyamatába kreatívan belenyúlni nem nagyon lehet. Vagy a folyamat elején manipulál a szakember, példaul a gabonafajtával, uram bocsá’ a terroir alapú megközelítéssel, vagy az élesztő fajtájával, vagy a végén, a hordó típusával, az érlelési folyamat során. A kettő közt, a “szülőcsatornában” ritkán lehet mást tenni mint bízni a természet, a fizika, a kémia és a tapasztalat adta kiszámíthatóságban, rutinban. Amit lehet, azt kevésbé teszik meg. Hát ki tette volna meg, ha nem az Ardbeg?!

A magam részéről nyitottan állok a dologhoz, bőven elég a kíváncsiság ahhoz, hogy vegyek egy palackot. Az egyetlen dolog ami miatt kezdek aggódni, az az, hogy Shortie szinte ki lett “purifálva” a sztoriból. Az ikonikus Jack Russel terrier, az Ardbeg logó figurája a Heavy Vapours Committee kiadáson egészen pici, eldugott formában bukkan csak fel.

Új időszak, új Ardbeg irány, ez viszonylag látható. De eltűnik-e Shortie a nehéz alkoholgőzben végleg, vagy csak most sodorta el könnyedségét ez a kiegyensúlyozatlannak leírt Ardbeg? Ez nekem minden érdekesség ellenére is izgalmasabb kérdés, mint egy új Ardbeg Day palack.

De ne hagyjuk altatni magunkat. Az Ardbeg, még csak a modern időszakát is nézve, roppant fontos eleme a skót single malt whisky történelemnek. Igyekezzünk rá úgy is tekinteni. Mégha most heavy is..

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük