Korszellem avagy az idő fétise – The Macallan The Reach 81 Year Old

Macallan 81

Amikor a világ legidősebb palackozott single maltja a téma, akkor valami nagy összegző-elemző bejegyzést várna a whisky blog olvasó, de a magam részéről alább inkább egy rövid tényszerű írásban tudatom a hírt.

Nem azért mert kiábrándult és szkeptikus lettem az évek során a whisky ipar tevékenységét illetően, hanem azért mert a dolog magáért beszél. A Macallan Distillery lepalackozta a világ jelenleg legidősebb skót whiskyjét, The Macallan The Reach név alatt. A single malt 1940-ben lett desztillálva, 81 éves formában palackozva. Összesen 288 dekanter készült az alábbi kepeken látható, 41.6 % abv-vel üvegbe kerülő matuzsálem korú italból. A dekanter ára darabonként 92 000 brit fontba kerül, jelenleg.

Macallan The Reach 81 Year Old

81 évével ez a Macallan a nem is olyan régen megjelent, a Gordon & MacPhail’s Generations nevű szériában kiadott 80 éves Glenlivet malttól vette át a trónt. Felmerül a kérdés, hogy mi a célja ennek a kor fétisnek azon kívül, hogy kiváló marketing elemként tekintünk ezekre a palackokra? Azt gondolom felesleges túl analizalni a dolgokat. A korszellem, esetünkben a skót whisky elképesztő sebességű népszerűség növekedése magaval hozta azokat a dolgokat amik egy kiélezett versenyhelyzetben adják magukat. A legnagyobbnak, a leghíresebbnek, a leg-nek lenni. Ki az aki egy ilyen helyzetben nem akarja a maga javára fordítani a figyelmet? Plane ha van a raktárában sokkolóan idős készlet? Alapvetően a G&M is ezen elvek mentén kezdett a Generations szériába, és ha valaki képben van, az pontosan tudhatta, hogy a világ ultra-premium single malt piacán sosem látott magasságokba jutott Macallan Distillery nem törekszik majd arra, hogy ezt a státuszt is magáénak tudja?

Szóval nagy meglepetést nem látok a 81 éves Macallan megjelenésében, különösen annak fényében, hogy már a The Macallan Red Collection is efelé lett direktálva és már akkor fél-hivatalosan utaltak rá, hogy belátható időn belül érkezik majd egy nyolcvan év feletti verzió is. Itt van. A szokásos, sokak szerint túltolt dizájnnal megerősítve. Mint alább látható, minden Reach dekanter egy három kezet szimbolizáló szobor installációban pihen, amelyek jelképezik egyrészt az 1940-es években ehhez a whiskyhez hozzájárult kollégákat, egy másik a Macallan egy olyan igazgatósági tagjának “keze” akinek az édesapja a Reach hordóba kerülésekor a főzdében dolgozott, míg a harmadik kéz a jelenlegi master distiller, Kirsteen Campbell kacsója.

Master Whisky Maker Kirsteen Campbell
Azzal kezdtem, hogy különösebben nem lesz heroikus poszt a 81 éves Macallan esetében (pedig ismétlem, hatalmas esemény), amire a második okom az, hogy a tudomásom szerint az igazán szimbolikus 100 év illetve a száz éves palackozott whisky legalább 2-3 főzde és palackozó tervében is szerepel. És ehhez nem kell megvárni még az az alig húsz évet sem, ami a világ jelenleg legidősebb maltjának kora és a száz év közt van..

Macallan 81
Végül talán írhattam volna arról, mit jelent befektetési szempontok alapján ez a Macallan Reach, de ahogy maga a megjelenés, azt hiszem ez az aspektus is elég nyilvánvaló.

Összegezve, boldogan élem meg kortársként azt az időt amikor a munkám és hobbim alanya a történelme során elérte azt a pontot amikor a valaha volt legidősebb single malt is palackba került. És kíváncsian és izgatottan várom, mikor és ki (oke, a Ki?-kerdesben nagy izgalom nem lesz) fogja a 100 éves whiskyt kiadni…

Addig viszont nem tudok másként tekinteni egy 81 éves maltra mint az Időnek a korszellem hozta fetisizálására.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük