Kijött a 2022-es alapsorával a Glenturret

GLENTURRET

Egészen furcsa irányt vett a Glenturret Distillery sorsa pár évvel ezelőtt, amikor bezárták és eltüntették a területén működő világhíres Famous Grouse Visitor Centre-t, lévén a lepárlónak új gazdája lett. Már az sem volt semmi, hogy egyik pillanatról a másikra az Edrington, amelyik a Glenturret főzdét egyfajta skanzen és a modern whisky turizmus keverékeként használta, egy olyan cégnek adta el Skócia egyik legidősebb aktív whisky főzdéjét, akiknek elsőre sok köze nincs az italgyártáshoz. Na jó, ez még nem lenne különös, van ilyen. Sőt, az új gazda tulajdonképpen kötődik is a maga módján a whiskyhez, de elsősorban az Edrington egyik maltjához, a Macallanhez, mert ők gyártották a Macallan híres és drága kristály dekantereit. A cég a Lalique, a vezető luxus üvegtermékek gyártója.

Nem is vesztegették sokat az új befektetők az idejüket, azonnal új irányt szabtak a Glenturretnek, és egy klasszikus döntéssel arculatot váltottak. Ekkor jött a meglepetés! Mert ellentétben azzal amit a Glenturret sugall és őszintén szólva tud – de legalábbis amit addig tudtunk róla – nem egy a tradíciókat kiemelő, a vidéki felföldi stílusú malátawhisky képét erősítették, hanem egy teljesen identitás idegen feladatot raktak a márkára. Ez pedig a kinyilvánított prémium piaci jelenlét és luxus brand irányába tett lépések. Erősen disszonáns ha az ember a Glenturretről dönt így. A whisky új megjelenést kapott, elsőre pont azt a nem túl pozitív sztereotip arculatot vette fel, ahogy egy kívülről érkező új tulaj elképzeli “a skót whiskyt ha az értékes”. Miután az üvegiparból érkezik a tulaj, természetesen a Glenturret maltjai deka tereket kaptak, nehéz, kicsit árt deco jellegű dizájnban. Felállt egy alapsor, hangsúlyos fehér csomagolást kapott a brand, a királyi kék szín pedig tovább próbálta emelni a kvalitást sugárzó imázst. A dolgon nagyon erősen rontott, hogy a szép dekanter olyan címkét, a szép elegáns dizájn harmónia pedig olyan csomagolást kapott, hogy az botrány. Ócska, olcsóságot sugalló ragasztott címke, rossz tartású gagyi doboz, csomagolási hibák, egy szóval gagyi. Amikor legutóbb beszéltem velük esküdöztek, hogy most már ők is foglalkoznak a kérdéssel és hamarosan véltozás lesz e tekintetben. Is. Mert a Glenturret egyelőre azzal irányítja magára a figyelmet, hogy egy egészen sajátos koncepció mentén igyekszik eljutni a valóságban is abba a pozícióba, amit pár éve már papíron megálmodtak neki. Ez pedig a változásra épített alapsori kínálat.

A Glenturret új korszakának bemutatkozó alapsoráról itt olvashatsz, azóta pedig annyi történt, hogy a következő évben kijött egy icipicit hordóhasználatban változott verzió. A jelek szerint azonban ma már kvázi hagyományként tekinthetünk a Glenturret alapsor annuális bejelentésére. Mi az oka annak, hogy az állandóságot képviselni hivatott alapsor elvével ellentétben, évente jelenti be aktuális core range kínálatát a főzde? A dolog valahol rokon például a Kilkerran Work in Progress vonallal, ugyanis arról van szó, hogy míg a Kilkerran kapcsán egyfajta evolúciós fejlődést, a párlat változását bemutató elvről van szó, amivel az elképzelt, és az éves megjelenésekkel a “tökéletesig” vezetett utat járjuk be, a valóságban ez is csak arról szól, hogy a márkanév addig is figyelmet generál jön, a polcon legyen, amíg elérik azt a mennyiséget és minőséget amire egy stabil karakterű formátumban szüksége van. A Glenturret pedig azt csinálja szerintem, hogy a hosszú ideig elhanyagolt, készlethiányos és minőségileg vegyes raktárkészleteiből igyekszik építkezik. Ez egyfajta patch-work, vagyis abból főznek ami van jellegű dolog. Amíg egy brand marketingkommunikációs szempontból és dizájn tekintetében viszonylag gyorsan pozícionálható és megújítható, addig a lényegének, a whiskynek időre van szüksége. Pontosabban a szakmai munkának van szüksége időre, amíg a master blender és a distillery manager rendet vág a hordók közt, felméri a készletet, kimatekolja milyen típusú és korú és profilú maltokból állítja majd fel a kínálatot, és ennek stabilitásához mennyi idő és mekkora mennyiségű párlatok kell desztillálni. Addig pedig a készletekből dolgoznak, amik konkrétan a Glenturret esetében egyrészt soha nem arra készült, hogy egy nagy alapsort elbírjon, másrészt a megcélzott piac minőségi igényei sem feltétlenül ebből a kicsi Crieff falujában fekvő főzdéből jönnek. Vagyis amíg el nem érik a tulaj által elképzelt irányhoz a biztonságos és minőségi készleteket, addig a meglévő maltokból hoznak ki éves szinten dolgokat, és itt el lehet adni ezzel az éves megjelenéssel azokat a kis változásokat, amik a készlet sajátosságaiból adódnak. Hogy kevesebb van, hogy kevésbé konzisztens, hogy a hordók vegyesek. A Glenturret pedig mindig is volt annyira “vidéki” vagy ha úgy tetszik oldschool (ne essünk a körúti hibába és ne nevezzük elmaradottnak), hogy nagy volt a kézi hatás, az emberi faktor szerepe a termelésben. Ez pedig részben oka egy kevésbé konzisztens készletnek.

Na, ennek függvényében nézzük mi a Glenturret 2022 Release mint alapsor. Először is leigazolták Bob Dalgrano master blendert, aki hosszú évekig a Macallan legnagyobb megjelenéseiért felelt. Nem hiába a Lalique és a Macallan kapcsolata, A legendás whisky készítő idén pedig úgy rakja össze a Glenturret kínálatot, hogy a már ismert verziók mellé beemel egy fiatal, hét éves peated kiadást, és a 2022-es év sorában hangsúlyos szerepet tesz az american oak érlelésre. Először is a korszellemnek (és az emlegetett inkonzisztencia miatt) megmaradt a Glenturret Triple Wood. A három különböző hordótípus – american oak és european oak sherry seasoned plusz bourbon barrels – egy édes, fűszeres, lágy gyümölcsös karaktert képvisel 45 % abv-vel.

GLENTURRET

Szintén maradt a Glenturret 12 Years Old, ami szerintem már az első, nyitó adagban 2020-ban is a legjobbja volt a sornak. Kevesebb mint öt tucat hordó adja az ideig adagot, american oak és european oak hogshead adja a vázat, a malt hozza az aszalt gyümölcsös, édes, fűszeres klasszikus karaktereket.

GLENTURRET 12

A Glenturret 15 Years Old viszonylag kevesebb figyelmet kapott eddig, pedig az idei jó példa lehetne arra, hogyan is építhetjük be alapsorba a magasabb alkoholtartalmú verziókat, amire szerencsére egyre több pozitív példa akad Skócia főzdéi közül. A Glenturret 15 évese idén 53 % abv-vel érkezik, european oak érlelt, komplexitást ígérnek a gyümölcsös-fűszeres jegyei.

GLENTURRET 15

Az új fiú a Glenturret 7 Years Old Peat Smoke, ami a neve alapján is katalálhatóan egy tőzegelt változat. American oak sherry seasoned csak érlelést kapott, ami igazán érdekes lesz, a Highland jellegzetes, földes tőzegelt jegyeivel. A refill cask pedig egy kis egyensúlyt igyekszik csempészni a füst-sherry vonulat mellé.

Glenturret 7

Az új hét éves mellett megmaradt a Glenturret 10 Years Old Peat Smoke verzió is, és bár elsőre feleslegesnek tűnik két ilyen közeli peated változat, ne feledjük, végülis nincs ebben sok újdonság, még Islay lepárlók is tesznek fel pár év különbségű alapsort. A tőzegnek pár év is elég árnyalni a karaktereket. First fill és second fill european és american oak érlelés, 50 % abv-vel palackozva. A Glenturret peated párlatát Ruaidh Mhor néven ismerhettük eddig, a függetlenek a mai napig sokat adnak ki belőle, határozottan van benne potenciál ha nem csak mellékszálként, hanem odafigyeléssel készül. A Glenturret pedig bír a peated whisky készítésben hagyományokkal, mégha sokan nem is ismerik ezt az oldalát, de mikor ha nem mostanság mutathatná meg, mire is képes ebben a kategóriában? Palackozva 44 % abv-vel.

Glenturret 10

A nagykoros vonalat a Glenturret 25 Years Old képviseli elsőként az idei sorban. Mindössze három hordóból készült, két european oak butt és egy refill hogshead adja a maltot. Limitált kiadás, hordóerősségű, ami esetünkben most 42.2 % abv-t jelent. Elegáns, lágy és intenzív.

Glenturret 25

2022-ben a sor koronaékszere a Glenturret 30 Years Old. A 42 % abv-vel palackozott egyfajta válogatott hordók egyesítéséből született. Van itt european oak sherry, Moscatel és portugál Ruby Port cask is a “receptben”. Elképzelhető a whisky intenzitása, gazdagsága, hangsúlyos gyümölcsös és fűszeres bort idéző hangulata.

Glenturret 30

Ez tehát az idei sor. Alapvetően legalább annyi figyelem és elismerés kijár a Glenturret malt oknak is, mint bármely másiknak Skóciában. Egyáltalán nem rossz, sőt kimondottan jó, hogy nem egy sokadik új lepárlót épít egy befektető, hanem egy régi főzde éled újjá a kezdik és a pénzük alatt. De a Glenturret sajátossága nem csak az, hogy a legidősebb aktív főzde az országban, nem is csak az, hogy épp egy évente -részben – változó alapsort kínálnak, de az is, hogy az új tulaj, a másik világból érkezett luxuscég az elképzeléseihez és piaci pozicionálási terveihez olyan árakat szab, ami beteges. Még akkor is, ha manapság az árak amúgy is elszálltak. A whisky árával erősíteni a pozicionálást lehet, hogy üzleti-gazdasági alapvetés, de amikor azt látod, hogy egy 12 éves malt 67 font (összehasonlításként egy kortárs 15 éves whisky manapság ennyibe kerül, GlenDrionach, GlenAllachie, stb), egy 15 éves 125 fontba (!!), ami inkább egy OB 18 éveseké szabott ár, és szó szerint kétszerese annak, amibe a versenytársak 15 évesek kerülnek, vagy egy 25 éves 1200 és egy 30 éves 1850 font (harminc éves OB Bunnahabhain maltot kapsz 500 fontért) akkor azt még a viszonylag korrektnek mondott 50-57 fontos árak sem korrigálják, amik a Triple Wood és a 7 éves Peat Smoke árai.

Az árazás kimagaslóan botrányos a Glenturret kapcsán és ehhez jön még az árhoz és a sugallt imázshoz méltatlan gagyi minőségű csomagolás. Tudnák ezt szerintem jobban is a Lalique-nál, pláne ha ilyen, szinte nyílt támogatást kapnak szakmailag mint amit egy ex-Edrington lepárló egy ex-Macallan master blenderrel jelent.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük