Három a kis malt – Bemutatkozik a LAGG Distillery

LAGG trio

Az elmúlt időszakban a megszokotthoz képest is kevesebb időm, energiám és kedvem volt blogolni. Mondhatjuk, nyári szünetben vagyok. Ha jut is motivációm whiskyről írni, igyekszem a Dramazinon is tenni, mert továbbra is hiszem, hogy szükség és érdeklődés van arra, hogy kicsit máshogyan is írjunk a whiskyről. De nyár ide vagy oda, a whisky ipar nem pihen. Régen ez az évszak inkább a turizmusról, a fesztiválokról szólt de manapság már a legforróbb hónapokban is egyre-másra jelennek meg az új maltok.

Itt a legújabb, és ezúttal azért “szakítom meg” a nyári szünetet, mert régóta vártam erre a hírre. Azért mert volt szerencsém három évvel ezelőtt kóstolni ennek az új főzdének a new make spirit verzióját és nagyon jónak találtam. Ráadásul olyan helyről és olyan cégtől jön, akik függetlenek, eddig is remek maltokat készítettek és az elsők közt voltak akik – kimondhatjuk – szép kis követői bázist építettek a magyar piacon is. De legalábbis magyar whisky rajongók százaival szeretteték meg a single malt whiskyt! A cég az Arran Distillers, amelyik pár éve az anyalepárlójának nevét Lochranza Distillery-re változtatta, hogy ne vegye el a lehetőséget az új lepárlója, a Lagg Distillery elől, hogy az szintén Arrant képviselje a piacok marketingfelületein.

A Lagg Distillery, akikről szól a mai poszt, az Arran/Lochranza második lepárlója. Amiért épült, hogy önálló párlat formátumként peated azaz tőzeg élt malátawhiskyt készítsen. Bár az Arrannak a Machrie Moór személyében van tőzegelt verziója, a Lagg kimondottan csak erre a párlattípusra épít. A tőzeg Aberdeenshire-ből érkezik, ami azért pozitívum mert azon a környéken remek a tőzeg és a régmúltban olyan kiváló profilokat köszönhettük neki, mint a régi Glen Garioch. Akik zárójelben megjegyezve idén újjáépítették a malting floor-jukat és részben visszatalálni igyekeznek ehhez a profilhoz. A Lagg egészen combos, 50 ppm mértékű tőzegeléssel operál, és idén augusztusban érkezik az első három variációja, már mint legális, hivatalosan is whiskynek nevezhető cuccal!

Nézzük a három új maltot! Az első verzió, a Batch 1 nevet kapta, 36 hónapig bourbon barrel érlelést kapott, 50 % abv-vel kerül palackokba, megjelenése 10 000 palack. A felhasznált árpafajta Concerto volt. Nem hűtve szűrt, színezékmentes.

LAGG

A második palack, a Batch 2 név alatt sok tekintetben megegyezik az elsővel, konkrétan ez is Concerto barley, non-chill és no colour, ez is 10 000 palackkal érkezik, szintén 50 % abv-vel, és a fenoltartalom is 50 ppm itt is. Ami a csavar, hogy ez a verzió harminc hónap bourbon barrel után hat hónapig Oloroso sherry hordóban kapta meg a végső formáját.

A harmadik testvér – Batch 3 jelzéssel – alap adatai szintén egyeznek az első kettővel, az érlelési variáció itt úgy módosult, hogy a bourbon hordó után kisméretű Rioja hordóban végezte a párlat palackozás előtt.

A Lagg ezzel a három verzióval egyszerre mutatkozik be és mutatja meg azt, merre kíván mozogni a következő években. Szinte klasszikusnak mondható az irány, a bourbon-sherry-wine cask vonal jól ismert nagyoktól is. A kérdés számomra az lesz, hogy lekövetik-e a korai Arran maltok útját, vagyis a sok privát hordós kiadást, a sok ilyen-olyan boros hordós tesztelgetést és építenek-e kis tagszámú sorozatokat. Ne feledjük, a skót single malt whisky világában létezik a copy paste elv, gondoljunk a GlenAllachie portfólió koncepciójára a master blender korábbi munkáit figyelembe véve. Akárhogy is, reméljük már whiskyként is visszaköszön majd az a párlat profil, az az erősen tőzeges, a főzde elmondása szerint a west coast irányt követő karakterisztika, aminek annyian örülünk az elmúlt pár évben az Ardnamurchan vagy épp a Torabhaig kapcsán. Az általam “képviselt” mikroregionális karakterisztikában ugyan az Arran elhelyezkedése okán bár passzolhatna a western highlander profilba, de szerintem inkább a mainland felé, a Glengoyne irányába húz, addig a Lagg kapcsán pontosan beilleszthetőnek tűnik a karakter a tőzegesség miatt ebbe a nyugati partvidékre oly’ jellemző stílusba. Egy szóval, nagyon vártam, nagyon kíváncsi vagyok és nagyon szeretném szeretni…

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük