Batch-ben tartott szériák

A Batch release, szabadfordításban a kisadagos megjelenések jelzője, az egyik legrugalmasabb mód a whisky palackozások sorában. Élnek is vele a főzdék rendszeresen! A mai posztban jól ismert Batch kiadások újdonságai Skócia minden tájáról.

A Fettercairn Distillery nagy utat tett meg az elmúlt években és sokakat meglepve ma már egy stabil, szinte rajongói bázist építő, kellemes gyümölcsös maltként van jellemezve. Rá is szolgáltak, azt gondolom. A vezető kisszériás soruk a Warehouse No.2 nevet kapta, a lepárló legfontosabb raktára után. Ebben a sorozatban különböző rációkban megjelenő hordóvariációk bukkanak fel, mindenféle meglepetés nélkül. A mostani adag azonban picit érdekesebb lehet a magyar whisky rajongóknak. A Fettercairn Warehouse No.2 Batch 4 nevet viselő single malt first fill és refill bourbon cask mellett magyar Pinot Noir STR cask érlelést kapott. Az STR, a kortárs innovációja a tölgyhordós érlelésnek tulajdonképpen egy felfrissített hordó. Boros hordó, ami a Shave-Toasted-Recharred eljárás után kerül használatba. Régen ezt rejuvenated hordónak hívták, az innováció a kettős pörkölés. A Fettercairn negyedik “raktáros maltja” 48.8 % abv-vel jelent meg.


A mai poszt legismertebb és talán legkedveltebb eleme a Laphroaig Distillery újdonsága. A Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 15 jelű malt mutatja, hogy már másfél évtizede futtatják ezt a szériát sikeresen Islay szigetéről. Az idei hordóerősségű Laphroaig klasszik ex-bourbon barrel érlelt és idén 56.5 % abv-vel hódít majd. A Cask Strength mellett a másik széria a Laphroaig Cairdeas, ami időnként kap egy kis fineszt világ-hordókkal. Az újdonság a legutóbbi Cairdeas kiadásban az, hogy felkerült rá a Warehouse 1 jelzés, gondolom kitalálja mindenki mit jelent. Az érlelése first fill ex-bourbon (Maker’s Mark) és 52.2 % abv-vel érkezik.


A harmadik adagja érkezik, és érzésem szerint eddig a legjobb, a Highland Park Distillery hordóerősségű sorozatának. A Highland Park Cask Strength Batch 3 jelzésű single malt a korábbi két taghoz képest nagyobb mennyiségben heavily peated párlat, first fill sherry seasoned cask (european és american oak) és egy kevés refill cask után kerül palackba, brutális 64.1 % abv-vel.

Hetedik alkalommal jelenik meg a Wolfburn Distillery gondozásában valóban kisadagos palackozás, ezúttal fele-fele arányban hét éves, first fill PX sherry butts érlelt Wolfburn kombinálva lightly peated first fill bourbon érlelt párlattal. A Wolfburn Small Batch 458 jelű single malt 5100 palackkal jelenik meg, populáris 46% abv-vel. Részemről plusz pont a dizájnért!

Nem mehetünk el az Ardbeg Distillery új palackozása mellett sem szó nélkül. Az Ardbeg Traigh Bhan 19 Year Old Batch No 4 érlelése során elődeihez mérten több sherry hordót kapott, 46.2 % abv-vel jelenik meg.

Haladjatok velük felelősségteljesen, kis adagban élvezet.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük