A nagy Bowmore arcoskodás – Bowmore ARC-52 feat Aston Martin

Bowmore ARC-52

Alig két évvel ezelőtt, a pandemia utáni kilábalás kezdetén, amikor a nagy cégek olyan italokkal próbáltak egyensúlyt teremteni megcsappant bevételeikben, hogy ultra idős és szuperdrága palackokat adtak ki, a Bowmore Distillery is kijátszotta a maga örök kártyáját, a Black Bowmore-t. A terv az Aston Martin márkával való kollaboracióra épült, ami első körben a Black örökséget igyekezett újra haszonná konvertálni. Ezt követte a lassan visszarendeződő travel retail szegmensben a Bowmore Aston Martin kollekció, már a kommercionális árazást követve.

Most pedig megkapjuk mindennek a csúcsát, a kiteljesedést, vagy attól függően ki mennyire cinikus, a kényszeres nagyzolást, az arcoskodást. A nagy arc gyakorlatilag nekünk tökéletes áthallást ad. A kristály dekanter, aminek a formája valami egészen meghatározhatatlan formát mutat, a mágneskártyával nyitható záró lemez alatti palacknyak elhelyezkedése, és az ergonómiailag szerkesztett, töltést könnyítő forma mind valami baromságnak hangzik, de a valóság az, hogy ez – ha tetszik ha nem – már-már modern dizájn vagy iparművészeti alkotás. A neve pedig Bowmore ARC-52.

Bowmore ARC-52

Soha whisky ilyen fura alakzatban nem jelent meg! Ráadásul nem is akármilyen! Az ARC-52, amit a neve alapján(Arc) fordítsunk úgy, hogy Ív, egy a valaha kiadott legidősebb Bowmore single maltok egyike. A refill american oak és a refill european oak cask kombináció 42.3 % abv-vel került dekanterbe, a whisky 52 éves és összesen száz Ív jelenik meg. A precízió, a dizájn, a két nagy név, Bowmore és Aston Martin akkor is nagyot és egyedit alkotott, ha sok embernek ez már túl megy azon, amit a whisky jelent. Egy alkohol, amit egy sima kommersz üvegben is megvehetsz.

Bowmore ARC-52
Ez azt hiszem inkább arról szólhat, hogy mindkét szereplő kilépve a szakmai komfortzónájából, de mégis maradva a saját tökéletes terméküknél, közösen képesek létrehozni valamit, ami nem csak abban a közegben lesz jelentős ahol a saját joguk révén amúgy is “nagy arcnak” számítanak. Az Aston Martin formatervezői, a technológiát adaptáló szakemberei és a Bowmore ötvenkét éves single malt whiskyje akkor is a csúcsok egyike, ha nem szimpatizál az ember a modernitás és a marketing vezette korszak mindenhova való befurakodásával. Talán a közel 70 000 font árazás megemlítése csak inkább olaj a tűzre, semmint szimpla adat, de próbáljuk elengedni a kritikákat. A magam -egyre inkább puhulok.. – megengedő véleménye szerint a whisky modern történetébe belefér időnként ma már egy-egy ilyen formatervezett ritkaság. Hát inkább ez, ha már formabontó, minthogy áhítattal figyeljük egy kortárs avantgárd színházban, hogy valaki a színpadra szarik, nem?

Ez a kicsit ufó-s, kicsit amorf, de önmagában mégis csak zseniális kis Ív tökéletesen megfelel számomra egy kollaboracióban rejlő egyedi ötletnek 2022-ben. Nem mondom, hogy nem áll hozzám közelebb amikor egy neves whisky márka egy kézi készítésű pazar bőrcipő készítő szakemberrel kooperál, vagy ha egy tequila egy vidám sportmárka mellé csapódik társnak, de a kristálydekanterek nehézkes, túltolt luxusának leváltása csak egy ilyen formatervezői alkotás lehetséges.

Meg őszintén…52 éves Bowmore. Van mire arcoskodniuk. Pont.

A whisky világáról a Barman’s Choice blogon találhatunk több információt. A Facebookon ugyancsak Barman’s Choice név alatt a platformnak megfelelő, rövidebb, napi bejegyzésekket, friss és gyors híreket, részben szakmai részben privát gondolatokat lehet olvasni. Ugyancsak a Facebookon olvashattok a Whiskygyűjtés és befektetés oldalon a – meglepő módon – whisky gyűjtés és invesztíció témakörben. Instagramon a (@barmanschoice) tagot érdemes követni.

Forrás: scotchwhiskyblog.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük