A szivar és ami mögötte van – My Father – Flor de las Antillas

A GYÁR

A My Father története 1950-ig nyúlik vissza, José Pepin Garcia születésének időpontjáig. Mindössze 11 éves volt, amikor elkezdett dolgozni az unokatestvére vezette szivargyárban, a kubai Baezben. Ez volt az első lépése a kubai szivariparban eltöltött 40 évének. Ezalatt az idő alatt Pepin elérte a legmagasabb, 8. osztályos szivarkészítő mestercímet, a 90-es években ő lett többek között a Cohiba, Partagas és Montecristo szivarokat is gyártó kubai szivargyár minőségellenőre, ami abban az időben igen kiváltságos szerepnek bizonyult, mert a kubai szivarok éppen a legjobb minőségű korszakukat élték.

2001-ben lehetősége adódott arra, hogy elhagyhassa Kubát, és úgy érezte, ezt meg is kell tennie. Ekkor már lánya, Janny Miamiban élt és dolgozott, így Pepin a család újraegyesítése címén magával hozta fiát és feleségét is az új világba. Új lap, új esélyek, egy teljesen más üzleti kultúrába kellett belecsöppenie és helytállnia abban. Korábbi üzleti partnere, Eduardo Fernandez segítségével a miami-i kis Havanna közepén indította el kis szivargyárát, az El Rey de Los Habanos-t. Akkor José még nem is sejtette, hogy a szivarok iránti szenvedélye és szerelme egy egész birodalom létrejöttének alapjait fogja jelenteni. Az pedig minden valószínűséggel meg sem fordult a fejében, hogy elhivatottságának köszönhetően a My Father a világ legismertebb szivargyártói közé tartozik majd, brandje pedig az egyik legkiemelkedőbb lesz mind közül.

A saját neve alatt kiadott szivarok hamarosan igazi legendává váltak, és ennek köszönhetően igazán hamar kinőtték miami-i székhelyüket, ezért először egy kisebb, majd egy nagyobb szivargyárat nyitottak a Nicaraguai Esteliben. Jelenleg közel 2000 alkalmazottat foglalkoztatnak és a saját márkás szivarok mellett bérgyártanak, például a Tatuaje szivarok nagy részt náluk készülnek, aminek a blendelésében maga José Pepin Garcia is részt vett.

My Father
Pepin, Jaime és Janny Garcia

A SZIVAR

2009-ben egy új projekt kapcsán Jaime, a vállalat mesterblendere és jelenlegi elnöke azon gondolkodott, hogyan tudna tisztelegni a gyönyörű szigetnek, ahonnan ő és családja is származik. Eszébe jutott egy régi kubai márka 1990-ből, ami Kubát úgy jellemezte, mint legnagyszerűbbet a nagyszerű Antilláki szigetcsoportból. Innen ered a Flor de las Antillas név, ami annyit tesz, mint “Az Antillák Virága”. 2012 májusában került kereskedelmi forgalomba, nagy sikerrel, még abban az évben megválasztotta a Cigar Aficionado az év szivarjának. Már a szivar csomagolása is figyelemfelkeltő, hiszen egy, az 1900-as éveket megidéző, tradícionálisan megalkotott szivardobozokhoz hasonló műalkotásra emlékeztet. Ez az egyedi dizájn, mely megjelenik a dobozon és a szivar gyűrűjén is, José Pepín unokaöccsének az érdeme, név szerint Alcides Montenegro-é, aki egyébként a vállalat kreatív és marketing igazgatója, és az ő ötletei alapján készült a teljes My Father termékpaletta dizájnja. A Flor de las Antillas esetében meg akarta tartani a 20. század elejéről származó motívumokat – pl. a gyűrűn látható, ahogy két nő a mezőn dolgozik – illetve a pasztell színek sem véletlenek, továbbá a szivar talpán felhasznált bordó színű szatén szalag is ezt az időutazást hivatott előidézni.

A szivar kinézete nagyon szép, tapintásra sima, látható dohánylevél erezettel, világosabb barna színű, amit a Sun Grown borítólevélnek köszönhet, töltő-, és kötőlevele nicaraguai. Kubai dohánymagból betakarított és érlelt leveleket használtak a keverék megalkotásához. A gyűrűje szép, igényes, igen aprólékosan kidolgozott.

Illata mogyorós, cédrusos, mandulás, hideg kóstolásra nugátos, fás, és egy enyhe fűszeresség, ami visszaköszön.

Gyújtás után kapunk egy nagy adag borsosságot, amitől az ember kicsit meghőköl, de nem kell félni, mert ez a fűszeres borsosság, amilyen gyorsan arcul vág, olyan gyorsan vonul a háttérbe és maradnak a kellemes, fás, csonthéjas, bőrös, kávés ízek, néhol kakaós beütéssel.

A második harmadban a szivar érezhetően erősödik, az ízek igazán elkezdenek élni és megjelenik a szerecsendió, fahéj, édes, borsos, virágos ízek komplex keveréke, földes és fás áthajlással. Egy pár slukk erejéig van egy kis kubai vintage beütése az egésznek. Nagyon egyedi és magával ragadó.

A utolsó harmadra továbbra is megmarad az ízek komplexitása, pörkölt magvak, dió, kakaó, egy kis bőrös íz és földes, fás fennhangok, ami mellé a fűszer tökéletes kísérő. Testes, és nagyon összetett szivar, érdemes odafigyelősen fogyasztani.

Konstrukcióban tökéletes, kiváló sodrása mellett a szelelése is tökéletes. Szépen ég, hamuja világos, szinte fehér, füstje sűrű és bőséges. Bátrabb kezdők próbálkozhatnak vele, de komplexitása, testessége miatt nem egy tipikus kezdő szivar. A füstölési ideje ~90 perc.

Ezt a szivart szívtam már korábban több alkalommal is és azt kell, hogy mondjam, hogy minden elszívott szál után jobban és jobban ízlik. Nagyon jó, nagyon sokrétű szivar, ami nagyon jól ötvözi a komplexitást a kiegyensúlyozottsággal, de érdemes odafigyelve fogyasztani, akkor tárja fel igazi szépségét.

ÉRDEKESSÉG

A szivar nemrégiben ünnepelte megjelenésének 10 éves jubileumát, és erre az évfordulóra egy különleges kiadással készültek, Flor de las Antillas 10th Anniversary Limited Edition 2022 néven. Külföldi teszekben többnyire kiemelik, hogy a szivar csomagolás gyönyörű, emellett rendkívül ízletes és tökéletes balanceban van, és úgy füstöl mint egy álom 🙂 Összesen 5000 darab, 12 szálat tartalmazó doboz került forgalomba, reméljük itthonra is eljut pár doboz, bár az ára igen magasan pozicionált. De ha az alap kiadás zseniális, akkor egy jubileumi kiadásnak illik megütni minimum ezt a szintet 🙂

Flor de las Antillas 10th Anniversary Limited Edition 2022

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük