Kuba dohánytermelő régiói

kuba dohany terkep

1492-ben Kolumbusz Kristóf történelmi hajóútján először Kuba partjainál érte el az új, eddig ismeretlen világot, és ezzel elkezdődött a sziget modernkori történelme. A dohánytermesztés ezen a területen több száz évre tekint vissza, amit elsősorban gyógyításhoz és különböző rituálékhoz használtak az itt élő őslakosok. A dohánytermesztés ma is meghatározó a régióban és habár az utóbbi időkben az “újvilágból” (Dominika, Nicaragua, Honduras, Ecuador, Mexikó) származó szivarok térnyerése egyre nagyobb, a kubai szivar nimbusza még mindig áll, és ha egy átlag embert kérsz meg, hogy mondjon egy szivar dohánytermesztő vidéket, szinte kivétel nélkül mindenkinek Kuba jut eszébe. De miért is különleges a kubai dohány és milyen területeken termesztik őket; ennek járunk most utána.

A Hunters & Frankau – a kubai szivarok kizárólagos brit forgalmazója – szerint a következő feltételeknek kell meglennie ahhoz, hogy egy kubai szivar elnyerje a Habano címet:

  1. A szivart pontosan a kubai szivaripar jóváhagyott szabványai szerint kell előállítani
  2. A szivar Kubában kézzel készült, olyan dohánylevelek felhasználásával, amelyeket a négy dohány régió egyikében termesztettek

Kuba a Karib-tenger legnagyobb országa, és a Nagy-Antillák szigetcsoportjának legnyugatibb tagja. Kuba nagy része síkság, amelynek egy része lápos és a tengerpart jelentős része is ingoványos, mangrove-mocsarakból áll. Az ország északi partja, Havanna, Matanzas, illetve a kedvelt üdülőhely, Varadero mentes ezektől a negatív tényezőktől, és ugyanez mondható el a Guantanamói-öböl környékéről is délkeleten. Délen, a Sierra Maestra vidékén némi hegységképződés is megfigyelhető, itt található az ország legmagasabb pontja a Pico Turquino, amely a magyar atlaszok szerint 1971 méter magas.

Kubának négy fő dohánytermesztő régiója van.

  • Pinar del Rio tartomány (beleértve a Vuelta Abajo régiót)
  • Partido
  • Remedios
  • Vuelta Arriba

Ezen a négy területen belül minden tábla a dohánytermés minősége és az általa termeszthető dohány fajtája szerint van besorolva. Ezeken a körzeteken belül a legfinomabb dohánymezőket első osztályú dohánytermőterületnek (vegas de primerának) nevezik, és csak ezeken a területen lehet találni a kubai szivar készítéséhez “méltó” dohányt.

VUELTA ABAJO

A világ talán leghíresebb dohánytermesztő régiója. A terület a sziget nyugati részén található és ez az ország tápanyagban leggazdagabb talaja. Sok ezer évvel ezelőtt a Karib-tengerből származó talaj nagy része aktív vulkáni és tektonikus tevékenység következtében alakult ki, ami homokos, szemcsés és agyagos talajt hozott létre – a legtöbb növény számára ezek a körülmények elviselhetetlenek, de a dohány számára mondhatni teljesen ideális környezet. A talajban vas-, kvarc- és agyaglerakódások nyomai találhatók, amelyek jellegzetes ízt adnak a kubai szivaroknak. A Vuelta Abajo három fő területet foglal magában:

vabajo

1. PINAR DEL RIO
A Pinar del Rio dohánytermő területei adják a világ legjobb minőségű dohányleveleit. A területhez tartozik az UNESCO világörökség részét képező Viñales völgy, ami a turisták által nagyon kedvelt és mesébe illő vidék, ahol az ide látogató, testközelből nézheti meg az itt termő dohány teljes életútját. Kiváló minőségű borítóleveleket termelnek a vidéken, amiket pl Cohiba, Partagas vagy Montecristo szivarok borítóleveleként használnak fel a későbbiekben.

2. SAN LUIS
San Luis, Pinar del Riótól nyugatra elhelyezkedő kisváros, ahol virágzik a mezőgazdaság – olyan termékeket termesztenek itt, mint a rizs, a gyümölcs és a dohány. Itt született meg a „Corojo” dohánylevél, amely a világ egyik legjobb szivar borítóleveleként ismert. Itt található a közkedvelt Vegas Robaina szivarfarm is.

3. SAN JUAN Y MARTINEZ
San Juan y Martinez egy másik kisváros Pinar del Rio közelében. Ez a terület különösen arról ismert, hogy minőségi kötő és töltő dohányleveleket termesztenek a kubai szivarokhoz. Tehát aki kubai szivart szív, annak nagy valószínűséggel a kötő-, és/vagy töltőlevele egy San Juan y Martinez ültetvényről származik. Itt találhatóak a híres Jose Gener által alapított Hoyo de Monterrey dohány ültetvényeinek nagy része is.

SEMI VUELTA, RÉGIÓ

A Semi-Vuelta régió (Consolación del Sur) – az ország egy másik kiváló földterülete, ahol kiváló minőségű borítóleveleket és a töltőleveleket termesztenek. Az ezen a területen termesztett dohányleveleket sokkal testesebbek és erősebb aromájúaknak tartják, ezért elsősorban erősebb szivarkeverékek készítésére használják. Az exportra szánt kubai dohánylevelek nagy részét itt termesztik, és gyakran az itt termesztett dohánymagvak később átkerülnek a Vuelta Abajo régióba, mert helyben nincs kiépülve nagyobb infrastruktúra a dohánylevelek további feldolgozásához.

semivuelta

PARTIDO

A PARTIDO egy igazi történelmi terület. Ebben a régióban már a 17. századtól termesztenek long-fillerként és short-fillerként is használatos Habanos dohányleveleket. Ma a terület “Denomination of origin” megjelölés alatt áll, azaz a területen termesztett dohánylevelek a fogyasztó számára állandó minőségi szintet és sajátos jellemzőket garantál. A Partidótól nem messze található Havanna, ahol a legtöbb kubai szivargyár és üzlet található.

partido

VUELTA ARRIBA RÉGIÓ

Vuelta Arriba Kuba keleti dohánytermesztő régiója, ahol két fő dohányterület található a Remedios és Oriente.

1. REMEDIOS
A Remedios Kuba legnagyobb és legrégebbi dohánytermesztő területe, amely ugyancsak “Denomination of origin” terület. Itt található az egyik Habanos márka – a Jose L. Piedra Cigars – összes dohánylevelének forrása. A Remediosban termesztett dohányleveleket „tabaco de liga” (blending dohány) és „tabaco de exportación” (exportdohány) néven jelölik. Sok híres kubai szivar tartalmaz dohányleveleket a kubai Remedios régióból.

2.ORIENTE
1492-ben, Kolumbusz Kristóf először itt lépett Kuba partjaira, és fedezte fel a dohányt és indította világhódító útjára. Ezen a területen ma már csak egy nagyon kevés farmer foglalkozik szivardohány termesztéssel Az Oriente területen termesztett dohányt ma már főként cigarettához és exportra termelik.

remedios

Sokan azzal érvelnek, hogy a világ egyetlen országában sem termesztenek jobban dohányt, mint Kubában. Az kétségtelen, hogy a kubai szivarok kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban csakúgy, mint a bor, minden a személyes preferenciákon múlik. Érdemes kipróbálni a szivarokat régiók szerint csoportosítva, ügyelve az egyes régiók különböző ízprofiljaira. Végső soron ez az, ami szórakoztatóvá és érdekessé teszi a különböző szivarok fogyasztását. Kalandra fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük