Kínai holdújév szivarok itthon is!

Február 10-én kezdődött a Kínai holdújév, a Sárkány éve, így egyre több szivargyár hozza ki az erre a különleges alkalomra szánt újdonságait. Szerencsére a gyártók felismerték, hogy a világ más részein is szeretnének a szivarkedvelők hozzájutni egy-egy limitált kiadáshoz, így a szivarok egyre inkább megtalálhatóak az európai és az amerikai piacokon is. Már tavaly is volt szerencsénk idehaza beszerezni pár, a Nyúl évére kiadott szivart, mint pl: a VegaFina Year of the Rabbit vagy a Plasencia Year of the Rabbit kiadását, idén pedig még több szivargyár termékeiből válogathatunk. Lentebb összeszedtük az itthon is forgalomban lévő szivarmanufaktúráknak a Sárkány évére szánt újdonságait, lássuk melyek ezek.

Davidoff Year of the Dragon

Senki sem adott ki annyi kínai zodiákus témájú prémium szivart, mint a Davidoff. Ők voltak az elsők, és immáron 12. éve adják ki tematikus szivarjaikat. Minden évben igyekeznek belevinni egy kis csavart a különleges kiadásba, ami ezúttal a szivar talp része, ami “shaggy foot”-ként jelenik meg, azaz nincs rajta borítólevél. Ezzel a fogyasztó könnyebben megismerheti a kötő-, és töltőlevél igazi aromáját, amit így nem befolyásol a borítólevél, ami általában a szivar igazi karakterét adja. A kínai holdújévre kiadott szivar egy 190mm hosszú és 50-es gyűrűméretű double corona, aminek Ecuadori borítólevele alatt Dominikai kötőleveleket és Dominikából, Nicaraguából és Mexikóból származő töltőleveleket tartalmaz. Összesen 8 különböző dohánylevelet használtak fel az elkésztéséhez és a cég adatai szerint ezeket összeadva összesen 60 évig érlelték.

Érdekesség még. hogy az idei kiadással a Davidoff körbeért a zoodiákus szimbólumokon. A 2011-ben kiadott, a Sárkány évére szánt első kiadása természetesen még teljesen más koncepcióra épült, pl. nem volt elérhető Ázsián kívül és hiányzott a mára már szimbólummá vált vörös és arany színösszetétel, de mégis e sorozat kezdő tagjának számít. A Davidoff nem is akart elmenni ezen jubileum mellett, ezért egy még limitáltabb Davidoff Limited Edition 2024 Year of the Dragon Gran Toro-t is forgalomba hoznak, ami egy 152mm hosszú, 56-os gyűrűmértű Toro extra, amiből összesen 600 darab, 24 szál szivart tartalmazó doboz kerül forgalomba és ez kerül az idei Year of the Dragon Masterpiece humidorjába is.

Az elmúlt évekre nem volt jellemző, de most a hazai disztribútor lehetővé tette, hogy a Davidoff a Sárkány évére szánt kiadásával találkozhatunk a hazai trafikokban.

Davidoff Year of the Dragon

Flor de Selva Año del Dragón 2024

A Maya Selva nagyszerű szivarjai elérhetőek a magyar piacon, ezért érdemes az általuk a Sárkány évére kiadott kiadásról is említeni pár szót. Habár most már divatosnak számít a kínai holdújévre szánt szivarok megjelenítése – elég csak figyelni a listát lentebb – Maya Selva jóval a divathullám előtt elkezdte gyártani a különleges kiadásokat e neves alkalomra. Az idei a cég 7. kínai holdújévi szivarja.

Az Año del Dragón 2024, azaz a Sárkány éve 2024 szivar egy 190mm hosszú, 52-es gyűrűméretű Hondurasi puro, azaz csak és kizárólag Hondurasi dohány felhasználásával készült, aminek a borítólevele a Jamastrán régióból, míg a kötő-, és töltőlevele Azacualpából és Olanchoról származik. Az élénkvörös és arany színvilággal bemutatott szivardobozok mintázata a hagyományos kínai mintákat és a maja hieroglifákat ötvözi, mivel a cég szerint mind a kínai, mind a maja kultúrában az állatszimbolika és az ikonográfia döntő szerepet játszik a spiritualitásban. A szivarok a Plasencia hondurasi Tabacos de Oriente szivargyárban készülnek.

Összesen 2024 darab, 10 szálat tartalmazó doboz érkezik. A disztribútortól azt a választ kaptuk, hogy nálunk nem lesz elérhető ez a különlegesség.

Flor de Selva Año del Dragón 2024

Plasencia Year of the Dragon

Plasencia Year of the DragonA Plasencia először az Ökör évében, azaz 2020-ban ült fel a kínai holdújévre kihozott szivarok vonatára, és annyira bejött neki, hogy idén is újdonsággal érkeztek. A Plasencia Year of the Dragon egy 159mm hosszú, 54-es gyűrűméretű Torpedo Extra, amely, csakúgy mint az előző kiadások, teljes egészében nicaraguai dohányból készült. Összesen 3000 darab, 10 szál szivart tartalmazó doboz kerül forgalomba. A hazai disztribútortól azt az információt kaptuk, hogy várhatóan egy pár doboz Magyarországra is érkezik belőle.

VegaFina Year of the Dragon

A VegaFina 2017-től hozza ki a neves alkalomra szánt, limitált kiadású szivarjait. A Year of the Dog majd a Year of the Pig kiadásokat követően már idehaza is elérhető volt a világpremierrel egy időben a Year of the Rat, Year of the Ox, Year of the Tiger és a Year of the Rabbit. Szerencsére ez idén sem lesz másként és érkezik Magyarországra a Year of the Dragon.

A szivart Ecuadori dohánylevélbe csavarták, a kötőlevele Nicaraguából származik, míg töltőlevele Nicaraguai és Dominikai keverék.

A szivar Toro extra, 171mm hosszú, gyűrűmérete 54-es, és a szivar másodlagos szivargyűrűjének és a szivardoboznak a színeiben a vörös és az arany dominál. A kínai kultúrában a piros a szerencsét és az örömöt, a sárga, azaz az arany pedig a gazdagságot szimbolizálja.

VegaFina Year of the Dragon

Néhány új név is felült a Kínai holdújév vonatra, így idén érkezik Oliva, Rocky Patel, Gurka kiadás is.

Oliva Year of the Dragon

Az Oliva egy új szereplő ezen a listán, ők most jelentkeztek először különleges kiadással a Kínai holdújévre.

Az Oliva Year of the Dragon rögtön be is rúgja az ajtót egy Churchill mérettel, amihez Ecuadori habano borítólevelet és Nicaraguai töltő-, és kötőleveleket használtak fel.

Oliva Year of the Dragon“Nagy örömünkre szolgál, hogy a CDF-fel együttműködve bevezethetjük az Oliva Year of the Dragon-t a kínai újév ünneplése alkalmából. Ez a limitált kiadású szivar a minőség és a kivitelezés iránti elkötelezettségünk igazi megtestesülése. A szivarok nagy odafigyeléssel készültek, hogy a rajongók számára egyedülálló és kulturálisan jelentős szivarélményt biztosítsanak. A gyűjtők és a rajongók számára egyaránt kötelező darab.” – írta Thomas Gryson, az Oliva exportmenedzsere sajtóközleményében.

Összesen 1500 darab, 10 szálat tartalmazó doboz kerül forgalomba, de sajnos az Oliva Year of the Dragon csak kínai Duty free shopokban lesz elérhető.

Rocky Patel Year of the Dragon 2024

Egy újabb nagy név csatlakozott a zodiákus szivarkiadások sorozatához, méghozzá Rocky Patel, aki lehet kicsit lemaradva érezte magát, ezért a Sárkány évére nem is egy, hanem egyszerre 3 kiadással is jelentkezik.

A három szivar ugyanazokkal az összetevőkkel rendelkezik, csak a méreteik mások. A szivarban Mexican San Andrés borítólevél veszi körbe a két különböző Connecticuti kötőlevelet, míg töltőlevele Hondurasi és Nicaraguai keverék.

Rocky-Patel-Year-of-the-Dragon-2024-1

A Sárkány évére érkező kiadások a következők:

  • Rocky Patel Year of the Dragon 2024 Robusto Grande (140mm x52) — kizárólag kínai Duty free üzletekben elérhető
  • Rocky Patel Year of the Dragon 2024 Toro (165mm x52) — kizárólag U.S.A.-ban elérhető
  • Rocky Patel Year of the Dragon 2024 Robusto — Nemzetközi forgalomba érhető el

Az utóbbi kiadásra van esély, hogy eljut hazánkba, vagy önálló kiadásként, vagy egy sampler pack részeként, kíváncsian várjuk.

Gurkha Year of the Dragon

A Gurkha is elérkezettnek látta az időt, hogy idén csatlakozzon a kínai holdújévre készülő különleges kiadású szivarok sorozatához.

A Gurkha Year of the Dragon 2024 egy 171mm hosszú, 52-es méretű, figurádó, amelyet a Dominikai Köztársaságban található Tabacalera El Artista gyárában sodornak. A pontos összetételéről a gyártó nem közölt adatokat.

Mindössze 1000 darab, 15 szivart tartalmazó, egyedileg számozott doboz kerül forgalomba, a Gurkha csak “meghívásos” alapon kínálta a Gurkha Year of the Dragon-t a kiskereskedők számára, így sajnos kis hazánkba nem fog eljutni.

Gurkha Year of the Dragon

Montecristo the Year of the Dragon

A Montecristo márka egy új vitolával ünnepli a Sárkány évét, ami Montecristo Brillantes névvel érkezik.

A új Montecristo vitola 53-as gyűrűmérettel és 128 mm-es hosszal rendelkezik, az exkluzív arany és vörös színben pompázó speciális dobozban 18 darab kap helyet. A doboz NFC-vel is el van látva, ami segít az eredetiség ellenőrzésében és több információval szolgál erről a vitoláról.

Montecristo the Year of the Dragon

Tavaly jelentkezett különleges, a Nyúl évére készült kiadással a Drew Estate és a Macanudo is, hogy idén adnak-e ki szivart a Sárkány évére, arról nem érkezett hír, de amennyiben igen, a cikk frissülni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük