Kínai holdújév szivarok itthon is!

year-of-the-rabbit

Január 22-én kezdődött a Kínai holdújév, a Nyúl éve, így egyre több szivargyár hozza ki az e különleges alkalomra szánt újdonságait. Szerencsére a gyártók felismerték, hogy a világ más részein is szeretnének a szivarkedvelők hozzájutni egy-egy limitált kiadáshoz, így a szivarok egyre inkább megtalálhatóak az európai és az amerikai piacokon is. Már tavaly is volt szerencsénk idehaza beszerezni pár, a Tigris évére kiadott szivart mint pl: VegaFina Year of the Tiger vagy a Plasencia Year of the Tiger kiadását, idén pedig még több szivargyár termékeiből válogathatunk. Lentebb összeszedtük az itthon is forgalomban lévő szivarmanufaktúráknak a Nyúl évére szánt újdonságait, lássuk melyek ezek.

VegaFina Year of the Rabbit

A VegaFina 2017-től hozza ki a neves alkalomra szánt, limitált kiadású szivarjait. A Year of the Dog majd a Year of the Pig kiadásokat követően már idehaza is elérhető volt a világpremierrel egy időben a Year of the Rat, Year of the Ox és a Year of the Tiger. Szerencsére ez idén sem lesz másként és érkezik Magyarországra a Year of the Rabbit.

A szivart Ecuadori dohánylevélbe csavarták, a kötőlevele Dominikáról származik, míg töltőlevele Nicaraguai és Dominikai keverék.

A szivar Torpedo formájú, 152mm hosszú, gyűrűmérete 50-es, és a szivar másodlagos szivargyűrűjének és a szivardoboznak a színeiben a vörös és az arany dominál. A kínai kultúrában a piros a szerencsét és az örömöt, a sárga, azaz az arany pedig a gazdagságot szimbolizálja.

vegafina-classic-year-of-the-rabbit-torpedo-composition-1600

A szivarok az eddig megszokott dobozformától eltérően egy sorban lettek elhelyezve, amiben a 16 szál 8-8 darabra osztódik, ezzel is jelezve, hogy a 8-as szám a kínai kultúrában különleges, ugyanis a szerencséhez kötik.

Plasencia Year of the Rabbit

Plasencia Year of the RabbitA Plasencia először a bivaly évében, azaz 2020-ban ült fel a kínai holdújévre kihozott szivarok vonatára, és annyira bejött neki, hogy idén is újdonsággal érkeztek. A Plasencia Year of the Rabbit egy 165mm hosszú, 54-es gyűrűméretű Toro Extra, amely, csakúgy mint az előző kiadások, teljes egészében nicaraguai dohányból készült. Összesen 6000 darab, 10 szál szivart tartalmazó doboz kerül forgalomba. A hazai disztribútortól azt az információt kaptuk, hogy várhatóan egy pár doboz Magyarországra is érkezik belőle.

Davidoff Year of the Rabbit

Senki sem adott ki annyi kínai zodiákus témájú prémium szivart, mint a Davidoff. Ők voltak az elsők, és immáron 11. éve adják ki tematikus szivarjaikat. Minden évben igyekeznek belevinni egy kis csavart a különleges kiadásba, ami ezúttal a szivar dobozon érhető nyomon. A kínai holdújévre kiadott szivar egy 150mm hosszú és 54-es gyűrűméretű double perfecto, aminek Ecuadori hybrid 238 borítólevele alatt Mexikói San Andrés negro kötőleveleket és öt különböző Dominikai és Nicaraguai dohánylevél keverékéből álló töltőleveleket találhatunk, név szerint: piloto seco, San Vicente ligero, San Vicente seco és Yamasá viso Dominikáról, seco levél pedig a nicaraguai Esteliből.

Davidoff Year of the Rabbit

Összesen 6500 darab, 10 szál szivart tartalmazó doboz kerül forgalomba. Sajnos azonban ezzel a fajtával idén sem találkozhatunk a hazai trafikokban.

Liga Privada Único Serie Year of the Rabbit

A Drew Estate Nyúl évére szánt szivarja egy 115mm hosszú, 44-es gyűrűméretű parejo, amihez Connecticut habano borítólevelet, Mexikói San Andrés kötőlevelet és brazil és Nicaraguai keverékből összállított töltőlevelet használtak fel.

Drew_Estate_Liga_Privada_Unico_Serie_Year_of_the_Rabbit“A nyulak szerencsés állatok a kínai állatövben. Csendesek, elegánsak, kedvesek és felelősségteljesek… szelíd béketeremtők, akiket Chang’e holdistennőhöz kötnek, aki a legenda szerint nyulat tartott házi kedvencének. A Nyúl évének tiszteletére létrehoztunk egy mélyen elegáns szivart, amely finom ízárnyalatokkal és bőséges füsttel rendelkezik.” – mondta Jonathan Drew, a Drew Estate elnöke és társalapítója egy sajtóközleményben.

Sajnos kizárólag a hongkongi CoH Cigars által kerül forgalomba, így Ázsián kívül nem nagyon találkozhatunk vele.

Flor de Selva Año del Conejo 2023

A Maya Selva szivarok megérkeztek a magyar piacra, ezért érdemes az általuk a Nyúl évére kiadott kiadásról is említeni pár szót. Habár most már divatosnak számít a kínai holdújévre szánt szivarok megjelenítése – elég csak figyelni a listát fentebb – Maya Selva jóval a divathullám előtt elkezdte gyártani a különleges kiadásokat e neves alkalomra. Az idei a cég 6-ik kínai holdújévi szivarja.

Az Año del Conejo 2023, azaz a Nyúl éve 2023 szivar egy 150mm hosszú, 48-as gyűrűméretű Hondurasi puro, azaz csak és kizárólag Hondurasi dohány felhasználásával készült, aminek a borítólevele a Jamastrán régióból, míg a kötő-, és töltőlevele az olancói Azacualpából származik.

flor-de-selva-limited-edition-year-of-the-rabbit-stil-1

Összesen 2023 darab, 10 szálat tartalmazó doboz érkezik. A disztribútortól azt a választ kaptuk, hogy elképzelhető, hogy idén nálunk is elérhető lesz ez a különlegesség.

Macanudo Inspirado Year of the Rabbit

Egy újabb brand szállt fel a kínai holdújévre kiadott szivarok vonatára. Mivel a Nyúl éve az eleganciát, a békét és a szerencsét testesíti meg, ezt próbálja meg egyesíteni a Scandinavian Tobacco Group (STG) gondozásában megjelenő Macanudo Inspirado Year of the Rabbit.

A szivar Toro(152mm x50) méretű, aminek a borítólevele árnyékban nevelt Connecticut, kötőlevele Mexikói, töltőlevele Mexikói és Dominikai keverékből tevődik össze. Az STG szerint a szivar egy olyan egyedülálló keverék, amelyet európai és ázsiai szivarfogyasztók egyaránt fognak élvezni.

Macanudo-4

A szivar gyűrűjén és a dobozán egyaránt dominál a piros és az arany színvilág, amiből összesen 3900 darab, 10 szálat tartalmazó doboz kerül forgalomba. Sajnos a hazai polcokon nem valószínű, hogy fogunk velük találkozni.

Bónusz: Aura E.P. Carrillo Shengxiao Limited Edition

Az E.P. Carrillo egy ultra prémium sorozattal jelentkezik, amit a kínai Zodiac kalendár ihletett. Az Aura Shengxiao limitált kiadásában dobozonként 12 szivar található, amelyben mindegyik egyedi keverék, és a kínai naptár 12 állatszimbólumára reflektál.

A dobozban található minden szivar 155mm hosszú, 52-es gyűrűméretű torpedó, a szivarokhoz tartozó egyes dohányokat Ernesto Perez-Carrillo kézzel válogatta ki, és tudnivélt, hogy mindegyiket legalább öt évig érlelték. A szivarokat az E.P. Carrillo szivargyárában készített mahagóni szivardobozba helyezik el, amely tartalmaz egy párásítót és egy kártyakészletet, amely részletezi az egyes szivarkeverékeket és a hozzá tartozó megfelelő állati személyiséget.

Aura E.P. Carrillo Shengxiao Limited Edition

A legyártott 2500 dobozból 1500 Ázsiában kerül forgalomba, míg a fennmaradó részen az Egyesült Államok és Európa osztozik. Vélhetően sajnos nálunk nem kerül forgalomba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük