Egy jó szivart, csak úgy, mint egy jó bort ízlelget az ember. Egy bor kóstolása során arra törekszünk, hogy meghatározzuk egy-egy jellemzője karakterét, mélységét, finomságát. Ugyanez vonatkozik a szivarokra is.
Szippantsunk bele, kicsit forgassuk meg a szánkban, és fújjuk ki, ez után következhet a felfedezés, az ízekben való elmerűlés. A gyakorlott szivarozók önálló aromákra lelnek, de ha még kezdő szivarosok vagyunk, akkor érdemes fórumokat, szivarteszteket figyelembe venni, és a leírásokban szereplő meghatározásokra koncentrálni, igyekezni felismerni egy-egy összetevőt. A lágyabb, enyhébb szivaroknál nem fogunk hosszú, telt, komplex ízekkel találkozni, de egy testesebb, erősebb szivarnál már igen markáns, hosszantartó, összetettebb ízvilág tárulhat elénk.
Mindenkit csak bíztatni tudunk, több gyakorlás, nagyobb élvezet 🙂