Jégeső pusztított a Fuente földeken

fuente farm

Heves jégeső pusztított el több holdnyi, javában szüreteletlen dohánylevelet, a Fuente család Chateau de la Fuente dohányfarmján, a Dominikai Köztársaságban május elején.

Az intenzív jégvihar letépte a dohánypalánták védelmére szolgáló takarófóliákat és lyukakat ütött a szüretelésre váró dohányleveleken, kárt okozott a raktárakban, a szárító pajtákban és megsemmisített számos magágyat. A vihar elvonultával – a rengeteg jégtől, mely összegyűlt a takarófóliák romjain, illetve a talajon – a látkép olyan volt, mintha havazott volna a trópusokon. A vihar 45 holdnyi területet érintett.

A szivarokhoz felhasználandó borítóleveleknek érintetlennek kell lenniük, így bármiféle külső behatás, sérülés használhatatlanná teszi őket. A vihar után ezek a borítólevelek úgy néztek ki, mintha shotgunnal lőttek volna keresztül rajtuk, így ezeket erre a célra már nem tudják felhasználni. Szerencsére másik 120 holdnyi dohányföldön már megtörtént korábban a betakarítás, így azok nem szenvedtek károkat.

’’Kemény ütést kaptunk, ez volt az utóbbi évek legszokatlanabb eseménye, mindenben keletkeztek károk. A vihar több mint egy órán keresztül tartott. Pedig nagyon jó évünk volt, ez lett volna az utolsó aratás. Ennyi jeget egyszerre összegyűlni még soha nem lehetett látni ebben a régióban’’ -kommentálta az eseményeket Carlos Fuente Jr.

A Chateau de la Fuente farm kitüntetett terület a Fuente család számára, ugyanis itt termesztik az egyik legismertebb termékük, az OpusX számára a borítóleveleket. Korábban már elszenvedtek hasonló katasztrófát, 1998-ban a Georges hurrikán borzasztó pusztítást vitt végbe a régióban, elsöpörte az egész farmot, aminek hatására fel kellett függeszteni a OpusX, illetve Añejo szivarok gyártását és forgalmazását egy időre. Bár most is hatalmas károk keletkeztek, ez nem érinti az idei szállítást, viszont jövőre visszább veszik a termelést, így kevesebb OpusX fog készülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük