Habanos fesztivál, központban a Cohiba

Cohiba-55-Aniversario

Az utolsó nagy Habanos fesztivál 2020-ban volt, ez volt a XXII. Habanos Fesztivál. A 2021-es fesztivált törölni kellett, a 2022-re tervezettett elhalasztották. Pedig a tavalyi év igen különleges volt a Habanos szempontjából, ugyanis 2021-ben ünnepelte vezető márkája, a Cohiba megjelenésének 55. évfordulóját.

Ahogy azonban a járvány az év eleji magas adatokat követően kezdett enyhülni, felröppent a hír, hogy a Habanos S.A. különleges eseményt szervez a népszerű márka és annak évfordulója alkalmából, egy úgynevezett kisebb gálaünnepséget, amely kizárólag a Cohiba márkára koncentrálna. A Habanos júliusban bejelentette az eseménnyel kapcsolatos részleteket és szeptember 7-9 között megtartották a Cohiba 55 hivatalos kubai bemutatóját. A programban szerepelt az El Laguito szivargyárlátogatása, gálavacsora és persze a Habanos aukciós estje, ahol különleges humidorok kerültek kalapács alá, az így befolyt összeget pedig ezúttal is a kubai egészségügy támogatására fordítják.

A Cohiba 55 a tavalyi év során két sorozatban is megjelent, egyike az Edición Limitada, a másik pedig a Colleción Habanos “könyvsorozat” részeként.

Habár az Edición Limitada kiadásokra jellemző, hogy a bejelentés után egy, vagy akár több évvel később jelennek meg a piacon, a Habanos S.A-nál a Cohiba Edición Limitada kiadással nem akartak késlekedni, így május 14-én egy élő és egy virtuális eseményen bemutatásra került a Phoenicia Trading A.A., a ciprusi székhelyű regionális kubai szivarforgalmazó által.

A Cohiba 55 Aniversario egy 150mm hosszú és 57-es gyűrűméretű parejo, amit a kubaiak “Victoria” vitolaként emlegetnek. Az Edición Limitada kiadásokra jellemző, hogy a szivarhoz felhasznált dohányleveleket legalább 2 évig érlelik. Ez a kiadás a Cohiba egyik legvastagabb kiadásának számít, és egy extra szivargyűrűt is kapott a talp részén, amin megjelenik az 55. évfordulóra való utalás.

Cohiba-55-Aniversario-EL-2021-752x440 (1)

A Habanos S.A. Colección Habanos sorozata is új fejezettel bővült, ami nem lehetett más, mint az 55. születésnapját ünneplő Cohiba. A hivatalos adatok szerint a Cohiba Ideales mérete 175 mm, gyűrűmérete 56-os. Formálisan a Habanos ezt „Colección Habanos Volumen XVIII – Serie B” -nek nevezi.

Minden szivart három szivargyűrűvel láttak el – található egy Cohiba gyűrű, alatta a Cohiba 55. évfordulóját ünneplő másodlagos, Cohiba 55 Aniversario szivargyűrű és a szivar lábánál a tavaly debütáló Colección Habanos szivargyűrű.

Az Ideales a többi Colección Habanos kiadáshoz hasonlóan 20 darabos kiszerelésben és könyv alakú dobozban kerül majd forgalomba, összesen 3000 számozott darab lesz elérhető a La Casa Del Habano üzletein keresztül. A dobozokat a havannai székhelyű DECUBA Arte en Madera készíti.

A Cohiba Ideales eddig nem került forgalomba, de a szerencsések, akik részt vettek a fesztiválon, kipróbálhatták azt.

Cohiba-Ideales-Coleccion-Habanos-2021-752x440

Az eddig is ismert és bemutatott újdonságok után a rendhagyó Habanos fesztivál nem zárulhatott mással, mint a különleges humidorok aukciójával, ahol ezúttal is a befolyt összeget a kubai egészségügyi ellátó rendszer kapta. Természetesen az aukcióra kínált humidorok középpontjában a Cohiba állt. Összesen 2 tétel került kalapács alá.

COHIBA 55 ANNIVERSARIO HUMIDOR

Barlang alakú humidorként hivatkoznak rá, amit Nous Group tervezett, és a Humidores Habana – aki már 20 éve a Habanos humidorok kizárólagos beszállítója – építette. Az egyedi humidor méreteit tekintve 170 cm magas, 130 cm széles, 100 cm mély. Az aljzat mentén gyöngyház berakást találhatunk, a Cohiba híres indiánfejű logója arannyal befuttatva jelenik meg, illetve a humidort Swarovski kristályokkal is díszitették. A belseje okoume és mahagóni fából készült, 550 darab szivart tartalmaz, és azért, hogy a szivarok optimális körülmények között maradjanak, beépített párásító rendszert és páratartalom mérőket is elhelyeztek benne.

 Cohiba-55-Aniversario-Humidor.

Természetesen a humidor Cohiba szivarokkal feltöltve került kalapács alá, és ami a benne lévő szivarokat illeti, a lista a Cohiba portfóliójának nagy részét lefedi, beleértve az alapkiadásokat, a limitált kiadásokat és tartalmaz néhány olyan szivart, amelyek nem kerültek forgalomba, mint például a Cohiba Gran Corona. A teljes lista:

  • 20 Cohiba 1966
  • 35 Cohiba 55 Aniversario
  • 35 Cohiba Ambar
  • 20 Cohiba BHK 52
  • 20 Cohiba BHK 54
  • 20 Cohiba BHK 56
  • 20 Cohiba Espléndidos
  • 20 Cohiba Genios
  • 25 Cohiba Gran Corona
  • 35 Cohiba Ideales
  • 20 Cohiba Lanceros
  • 20 Cohiba Mágicos
  • 20 Cohiba Medio Siglo
  • 25 Cohiba Novedosos
  • 25 Cohiba Pirámides
  • 20 Cohiba Pirámides Extra
  • 20 Cohiba Robustos
  • 20 Cohiba Robusto Especial
  • 25 Cohiba Robustos Supremos
  • 20 Cohiba Siglo IV
  • 20 Cohiba Siglo V
  • 20 Cohiba Siglo VI
  • 25 Cohiba Sublimes Extra
  • 20 Cohiba Talismán

A Cohiba 55 Anniversario humidor leütési ára 2.4 millió euró volt, melynek a mostani árfolyamon számolt értéke közel 1 milliárd forint.

HUMIDOR RARE LE RITUEL & COHIBA AMBAR

A második licit tárgya a Rare Le Rituel kóstolószekrény, amely egy üveg Champagne Rare Millésime 1988-as pezsgőt és 44 darab Cohiba Ambar-t tartalmaz.

A kóstolószekrény 32 cm magas, 32 cm széles és 64 cm mély, platán és okoume fából készült, ami arany és ezüst intarziát és gyöngyházberakást is tartalmaz. Az oldalakon és a belső fedélen a napot és a holdat jelképező minták jelennek meg. A humidort az Elie Bleu francia cég tervezte, amely 1976 óta gyárt humidorokat.

HUMIDOR RARE LE RITUEL & COHIBA AMBAR

A “ékszerdoboz” tartalmaz egy üveg pezsgőt, 44 Cohiba Ambar szivart, hamutartót, szivarvágót és cédruslapokat. A Cohiba Ambar a Cohiba portfóliójának az új vitolája, 132 mm hosszú, 53-as gyűrűméretű robusztus extra, amely “Placeres” néven ismert. A Cohiba Ambar még nem jelent meg kereskedelmi forgalomban, de a szerencsések, akik részt vettek a fesztiválon kipróbálhatták azt. A leírások szerint hozza a megszokott Cohiba ízvilágot.

Ezenkívül az aukció nyertese további 48 üveg pezsgőt, 24-24 üveg Rare Millésime 1998-at és Rare Millésime 2008-at vihet haza.

A Rare le Rituel & Cohiba Ambar leütési ára 100.000 euró volt, ami mostani árfolyamon kicsivel több, mint 40 millió forint.

Az aukcióról befolyt összeget ezúttal is a kubai egészségügyi ellátó rendszer kapta.

Habár Kuba sok értelemben szenved, a fesztivál résztvevői elismerően nyilatkoztak a zökkenőmentes lebonyolítással kapcsolatban. Ez a karcsúsított fesztivál méltó volt arra, hogy a Habanos vezető márkájának a Cohibának méltó módon megünnepeljék a fennállása 55. évfordulóját, és ezzel a Habanos kieszközölte azt is, hogy a jövő évben megrendezendő Habanos fesztivál fókuszába ne a Cohiba álljon, hanem a sok újdonság, amiket minden évben bemutatnak a fesztivál keretein belül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük