A szivar és ami mögötte van – Arturo Fuente Eye of the Shark

Eye of the Shark

A GYÁR

Az Arturo Fuente szivarmárka több mint 100 éves. Az örökség, a szenvedély és a siker egy egész évszázada öröklődik apáról fiúra, egyik generációról a másikra. A többszáz éves manufaktúrák és tradícióik ellenére a szivarvilág folyamatosan Carlos “Carlito” Fuente Jr. innovatív ötleteitől, azok megvalósulásától hangos. A kísérletezés és a visszahúzódó viselkedés miatt Carlito-t a szakma Willy Wonka-jának tartják.

Carlito és édesapja Fuente Sr. a jelenlegi Dominikai gyárukat 1980-ban alapította Santiago-ban, miután a korábbi Nicaraguai és Hondurasi bázisaik porrá égtek. Az irányelv, mely apát és fiát vezérelte, egy olyan manufaktúra alapítása, ahol a munkakörnyezet merőben eltér a többi szivargyárétól. A “Tabacalera A. Fuente y Cia.” inkább egy mediterrán birodalom, egy kastély, mintsem egy gyár látszatát kelti. Az eddig megszokott üzemekhez képest, ahol az asztalok egy nagy teremben egymás mellett vannak elhelyezve, itt a márkán belüli egyes típusoknak saját szobájuk van, mely az adott fajtára jellemző szimbólumokkal van ellátva. A gyár az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, 3 új létesítménnyel bővült, így jelenleg évente 30 millió szivart gyártanak – természetesen mindegyiket kézzel. A márka koronaékszeréből, az OpusX-ből évente körülbelül 700.000 (éves termelés 2,3 %-a) szálat sodornak, így őrizve meg a minőség mellett a termék exkluzívitását is.

Tabacalera A. Fuente y Cia

A SZIVAR

A Don Carlos sorozatot “Senior” Don Carlos Fuente álmodta meg, amihez a dohánykeveréket a család patriarchája maga alkotta ritka, és több mint 10 évig érlelt dohánylevelek felhasználásával. Az Eye Of The Shark névre keresztelt szivar 2016-ban debütált és a Senior tiszteletére adták ki, aki sajnos abban az évben elhunyt. Előző évben, 2015-ben töltötte be a 80. életévét, ezért szerepel a szivar dobozain a “The Man’s 80th” felirat.

A formája nem hagyományos méretekkel rendelkező Box Pressed Belicoso, a kameruni borítólevél színe barna. Tapintásra selymes és olajos, erezete vékony és alig észrevehető.

A szivar illata nagyon aroma gazdag és komplex. Némi édes fűszer, föld, fa, bőr és mandula ami érkezik, nagyon ígéretesnek mutatkozik már a gyújtás előtt is.

Gyújtás után főleg a földes, fás ízek dominálnak, amit a feketeborsos fűszeresség nagyon jól kiegészít. Később kezdenek kibontakozni a csonthéjas ízek, a dió és mogyoró, bőrös krémességgel kiegészülve. A retrohaleben a fűszerek mellett egy kis citrusság is megjelenik. Parádé.

A második harmadban érkezik egy kis fahéj és kávé, a fa és a földes fővonalak mellé. A harmadban idővel pörkölt mandula, dió és egy kis sült gesztenye is feltűnik. Iszonyat komplex és finom.

Arturo Fuente Eye of the Shark

A bejezésben a fás és földes, bőrös ízek dominálnak, de a végig jelen lévő krémesség most sem tűnt el.

Konstrukciója remek, tökéletes sodrás és szelelés. Nagyon szépen ég, hamuja összetett és világos, nagyon jól tartja magát. Majdnem a közepéig mindenféle egyensúlyozás nélkül a helyén maradt. Füstje krémes, kellemes és persze bőséges.

Ízeiben nagyon komplex, de közepesen erős, így nem csap agyon, hacsak nem az ízkavalkád, ami mellbevág 🙂 Kezdőnek nem feltétlen ajánlanám, inkább akkor, ha már kialakult az ízlelés, és meg tudja az illető határozni a különböző ízeket.

Összességében tökéletes a szivar, nagyon rendben van. 2017-ben a Cigar Aficionado az év szivarjának választotta, kiemelkedő 97 ponttal, amit nem sok szivar mondhat el magáról. A humidorban állandó helye van.

ÉRDEKESSÉG

2017 augusztusában egy igazi szivar legendával lettünk kevesebbek, 81 éves korában elhunyt a Funte szivargyár egyik legemblematikusabb alakja, Carlos Fuentes sr. Ő egy igazi legenda volt, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a jelenlegi szivaripar olyan legyen, mint amilyennek most ismerjük. A szivargyár örököse, Carlos Fuente fia, Carlito Fuente apja emlékének a tiszteletére először szűk körben, majd később nagyobb összejöveteleken elindította a Fuente Friday mozgalmat, ami nem más, mint egy nagy pénteki közös HERF-elés, azaz közös szivarozás, ahol a középpontban a Fuente szivarok állnak. Jelenleg a világ több részén péntekenként csak Fuente szivarok ízzanak a kezekben, ami mellé a legenda kedvenc itala, a 12 éves Chivas Regal dukál, ezzel is emléket állítva a nagy szivar legendának.

Fuente Friday

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük