Szivar tárolás celofánnal / tubussal vagy anélkül

Vegyük ki a tubusból vagy  távolítsuk el a celofánt a szivarról mielőtt beletesszük a humidorba? Ez a kérdés örök vita tárgyát képezi, van aki erre esküszik, van aki arra. Vizsgáljuk meg a kérdéskört pro és kontra.

Érvek a tubus és celofán mellett

A celofán vagy a tubus megvédi a szivarokat attól, hogy szállítás közben túl sok nedvességet veszítsenek.

Amennyiben a szivar a celofánnal együtt kerül  a humidorba, akkor a levegő cirkulálásának érdekében a celofán két végét ki kell bontani.

A csomagolás megvédi a szivarokat attól, hogy másfajta szivarok aromáját átvegyék és keveredjenek a különböző ízek. Amennyiben nincsen térelválasztó (divider) a humidorban, de különféle szivarokat szeretnénk tárolni benne és nem szeretnénk az aromák keveredését, akkor ez esetben a szivarok celofánban vagy különálló tubusban való tárolása egy megoldás lehet.

Érvek a csomagolás eltávolítása mellett

A szivar tárolóban a védőfólia vagy tubus használata az optimális nedvességtartalom szempontjából inkább hátrányos, mintsem előnyös.

Fontos, hogy a szivarokat megfelelő páratartalom mellett tároljuk, egy tubus vagy fólia nem engedi át a nedvességet és ez a szivar kiszáradáshoz vezethet.

A fólia és tubus eltávolítása  jótékony hatással van a szivarok érési folyamataira, ráadásul esztétikai szempontból is egy kedvezőbb megoldás lehet.

A prémium szivarokat sok esetben szállítják spanyol cédrusba göngyölve. Ízlés kérdése, hogy ezt a cédrust valaki rajta hagyja a szivaron a még intenzívebb cédrus aroma érdekében, vagy inkább eltávolítja, mielőtt belehelyezné a szivart a humidorba.

Összességében a döntés egyén függő, nincs rossz vagy jó döntés. Ami megfontolandó, hogy hosszabb időre szeretnénk-e elrakni a szivart vagy sem. Ha a közeljövőben nem tervezzük a szivar elfogyasztását és rendelkezésre áll humidor, akkor érdemes kivenni a csomagolásból és megfelelő páratartalom mellett tárolni. Amennyiben nem áll rendelkezésre humidor, vagy csak rövid idő telik el a megvétel és a felhasználás között, akkor maradhat az eredeti csomagolásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük