Hogyan kezeljük a szivart, mint befektetést?

szivar befektetés

A szivar, mint befektetés

Az igazán ritka szivarok kimagasló hozamot produkálhatnak, de létfontosságú, hogy tudjuk, hol és mit érdemes keresni! A beszerzés még nem elegendő, tisztában kell lennünk azzal is, hogyan kell őket gondozni, ugyanis egy rosszul megválasztott kereskedő, vagy a rossz tárolás miatt befektetésünk könnyen füstbe mehet.

Habár a szivarpiacra az „újonnan” betörő és feltörekvő országokból, mint pl. Honduras, Nicaragua vagy Dominika, rengeteg kiváló minőségű szivar érkezik, az igazi befektetők még mindig a kubai szivarokra esküsznek. Aki újoncként szeretne belépni a szivarbefektetők világába, annak nagyon résen kell lennie, mert rengeteg hamisítvánnyal találkozhat a piacon. Ezért ajánlott jónevű, a szivarok világában jóhírű kereskedőktől vásárolni, akik információval tudnak szolgálni az adott doboz/szivar előéletéről, tárolásáról és az esetlegesen fellelhető hibáiról is.

Mi lehet jó befektetés?

Először is tisztáznunk kell, hogy milyen befektetésen gondolkodunk: rövid távún (max. 6 hónap), középtávún (kb. 18 hónap) vagy hosszú távún, ami több évet, akár több generációt is jelenthet.
Több szakértő is állítja, hogy a korlátozott számban vagy regionális kiadásban megjelenő dobozok mindig jó befektetésnek számítanak. Ezek között van, ami már rövid távon is 20-30%-os hozamot termel, ugyanakkor van olyan szivar is, amelynél csak a hosszú távban való gondolkodás hozhat hasznot.

George Frakes, a londoni James J. Fox szivarkereskedés Habanos mestere azt mondja: „A szivarok befektetésként történő vásárlása egyre növekvő tendencia a gyűjtők, befektetők és a szivarfogyasztók körében világszerte. Egy jól megválasztott doboz szivar – ha helyesen tárolják – idővel pénzt hozhat a konyhára. Általánosan igaz, hogy minden szivar értéke növekszik az idő elmúltával. Ennek oka lehet például, hogy már nem található meg az üzletek polcain, kivonták a forgalomból, befejezték a gyártását – de a legjobb befektetésnek számító szivarok mégis a nagyobb nevű (Cohiba, Montecristo, Partagas stb.) Habanos S.A által kiadott kubai szivarok, e kategórián belül is a korlátozott számban, általában sötét dobozzal forgalomba kerülő limitált kiadások. Egy Edición Limitada, Reserva vagy Gran Reserva kiadás jó hírű kereskedőtől történő megvásárlása biztosan a legjobb beszerzésünk lesz.”

szivar mint befektetés

Mitchel Orchant, a C.Gars ügyvezető igazgatója a következőket nyilatkozta:
„A jó évjáratú szivarok folyamatosan érlelődnek, fejlődnek és javulnak, mint egy finom bor. A szivarok értékének a növekedésére kiváló példa a legutóbbi aukción eladott, az 1980-as évekből származó, 25 szálas Dunhill Cabinetta. Az aukció előtt a szivar becsült értéke 5500-6500 font volt, ellenben a leütési ára végül a becsült ár majdnem kétszeresét, a 11 000 fontot is elérte. Ezt nevezem én értéknövekedésének, amihez nem kell más, csak idő, és egy jól megválasztott doboz.” Orchant azt javasolja a befektetőknek, hogy olyan szivarokat vásároljanak, amik megfelelő öregedési potenciállal rendelkeznek, és olyan márkákat, mint a Cohiba, Partagas, valamint a Ramon Allones.  „Érdekes módon a sötétebb borítólevelű szivarok általában vonzóbbak, és magasabb árakat érnek el, mint a világosabb társaik. Bár a kubai szivarok borítólevelei kevésbé tükrözik a szivar ízét vagy erősségét, sokan mégis esztétikusabbnak találják a sötétebb borítólevelet.”

A megfelelő tárolási feltételek

A szivarok korlátlan ideig tárolhatók humidorban mindaddig, amíg a megfelelő körülmények biztosítva vannak. A szakértők azt javasolják, hogy a szivarokat érdemes kissé alacsonyabb páratartalom és hőmérséklet mellett „öregíteni”, egészen pontosan 64%-os páratartalom és 17ºC-os hőmérséklet az ideális. Az optimális körülmények biztosítják, hogy a szivarok ne legyenek kitéve túl sok vagy éppen túl kevés nedvességnek, ezzel elősegítve azt, hogy megmaradjanak az értékes olajok a levelekben. A megfelelő körülmények mellett a dohánybogarak is távol maradnak, és a penészedés sem fenyeget.

szivar befektetés

Megbízható forgalmazó

A prémium szivar iránti kereslet az elmúlt években folyamatos növekedést mutat. Sajnos ezzel egyidőben megjelentek a különféle haszonleső trükközők és csalók. Ezért egy-egy befektetés céljából vásárolt doboz esetén nagyon körültekintően kell eljárni, és csak és kizárólag megbízható forrásból vásárolni. Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, kérjük szakértők segítségét. Az olcsó szivar mindig gyanús. Ha lehetséges, a vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell, hogy a szivarok jó állapotúak-e, és nem láthatóak-e rajtuk a szivarbogár jelenlétét bizonyító apró lyukacskák. Amennyiben nem tudjuk pontosan, hogy hogyan tárolták a szivarokat, mielőtt azok hozzánk kerültek, érdemes 48 órára vákuumcsomagolásban a fagyasztóba helyezni őket, ezzel biztosan kiirthatunk minden szivarbogár-lárvát. Amennyiben dohánybogártól származó lyukakat találunk a megvásárolt szivaron, tartsuk távol azt a többi szivartól, mert ezek veszélyt jelenthetnek a már meglévő gyűjteményre.

Érdemes neves, megbízható múlttal és referenciával rendelkező kereskedőket felkeresni, és ezekről a helyekről vásárolni.

Érdemes lehet tehát fontolóra vennünk Frakes következtetését: „A szivarok értéke idővel csak növekszik. Láttam már olyat, hogy egy, az 1930-as évekből származó doboz szivar ára az eredeti ár ezerszeresét érte el.”

Kalandra fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük