Elkészült az átfogó elemzés a prémium szivarokról

Tavaly az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága és az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete megbízta a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémiát, hogy tanulmányozzák a prémium szivarokat. A National Academies 13 amerikai tudósból álló szakértői bizottságot hozott létre, akik 2022. március 10-én 520 oldalas jelentést tettek közzé.

A National Academies jelentése a valaha készült legátfogóbb elemzés a prémium szivarokról. Ezt a jelentést az elkövetkező évtizedekben a prémium szivarok szabályozásának alakítására fogják használni az Egyesült Államokban.

Dr. Steven Teutsch, a National Academies prémium szivarokkal foglalkozó bizottságának elnöke a következőképpen foglalta össze a kutatást: „Mivel a lakosságnak csak egy kis része fogyaszt prémium szivart – és azok közül is túlsúlyban vannak, akik havonta 1-2 szivart fogyasztanak – ezért a szivarozás lakosságot érintő egészségügyi hatásai elenyészőek.”

Az amerikai prémium szivarfogyasztók

A National Academies megállapította, hogy az amerikaiak körülbelül 1%-a prémium szivar fogyasztó. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a prémium szivarfogyasztók túlnyomó része közép-, és időskorú fehér férfi, tehetősebbek, azaz felsőfokú végzettségűek és jó jövedelműek. Fontos, hogy a kutatók az elmúlt 10 év adatait vizsgálva nem találtak statisztikailag szignifikáns prémium szivarhasználatot a fiatalkorúak körében.

A tipikus amerikai fogyasztó 25 évesen kezd el prémium szivart füstölni, és átlagosan havonta 1-2 alkalommal. Az amerikai fogyasztók mindössze 5%-a napi szivar fogyasztó.

A tanulmány kimutatta, hogy szinte minden prémium szivart speciális szivarüzletekben vagy szivarbárokban vásárolnak. A medián kiskereskedelmi ár 7 dollár, és a fogyasztók 72%-a szálanként vásárol prémium szivart, nem dobozban. A kutatók nem találtak jelentős prémium szivar eladásokat a kisboltokban vagy benzinkutakon, ellentétben más dohánytermékekkel.

A prémium szivarok egészségügyi kockázatai

A National Academies szerint a prémium szivarozás egészségügyi kockázatának mértéke attól függ, hogy a fogyasztó belélegzi/letüdőzi-e a füstöt, továbbá, hogy milyen gyakran fogyaszt prémium szivart.

A kutatók a National Longitudinal Mortality Survey által az elmúlt 26 évben ismertetett adatait vizsgálták, és arról számoltak be, hogy a napi rendszerességgel szivart fogyasztóknál nincs statisztikailag szignifikánsan megnövekedett halálozási kockázat. Ami azt jelenti, hogy a prémium szivarozók és a soha nem dohányzók körében hasonló a rák, a szív és krónikus légzőszervi betegségek, és az asztma gyakorisága. Ez a megállapítás összhangban van az US National Cancer Institute által 1998-ban közölt adatokkal.

Mint minden dohánytermék, a prémium szivarok is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okozhat. A tipikus prémium szivarfogyasztó azonban havonta 1-2 prémium szivart szív el, ez a gyakoriság viszont nincs összhangban a függőséggel.

A prémium szivar fogyasztás alacsonyabb egészségügyi kockázatot jelent, mint más dohánytermékek, és ezért más dohánytermékektől eltérően is kell kezelni őket.

cigar mahgazine

Prémium szivarmarketing

A National Academies megvizsgálta, hogy hogyan forgalmazzák és reklámozzák a prémium szivarokat az Egyesült Államokban. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a prémium szivarokat nem forgalmazzák gyermekek számára.

„A szaklapokban megjelenő cikkek és hirdetések alapján úgy tűnik, hogy a szivaros életmód reklámozásával a magazinok a középkorú és idősebb fehér férfiakat célozzák, olyan témákkal, amelyek a termék magas minőségét hangsúlyozzák; amely magában foglalja az “ezzel járó” luxus életstílust, járműveket, kávét, utazást, valamint a férfiasságot és a sikert.”

Prémium szivarok tesztelése

Az Egyesült Államokban és más országokban a szabályozó hatóságok azt fontolgatják, hogy előírják a gyártóknak a prémium szivarok tesztelését. Bár a National Academies megállapította, hogy a prémium szivarban lévő dohányt nikotinra és más összetevőkre lehet vizsgálni, a kutatók kifejtették, hogy a prémium szivarfogyasztást nem lehet megbízhatóan tesztelni. Egyszerűen nem léteznek gépek a prémium szivarok tesztelésére, és a cigarettára kifejlesztett vizsgálati rendszerek nem működnek a prémium szivaroknál.

A prémium szivarok meghatározása

A National Academies kutatói ajánlásokat fogalmaztak meg jelentésükben.

Az első ajánlás a prémium szivarok eklatáns meghatározása. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy értelmezhető különbség van a prémium szivarok és más dohánytermékek között, és a prémium szivarok egységes definíciójának hiánya jelentősen hátráltatta a prémium szivarokkal kapcsolatos kutatásokat.

A prémium szivardefiníciók széles skálájának áttekintése után világos és tömör meghatározást fogadtak el.

A prémium szivar definíciójának ismérvei:

  1.  Kézzel készült
  2.  Legalább 50%-ban kell tartalmazni long filler dohányleveleket
  3.  Borítólevele csak 100%-ban dohánylevélből készülhet
  4.  A szivar minimális súlya 2.72 gramm
  5.  Nem tartalmaz szűrőbetétet
  6.  Nem tartalmazhat hozzáadott ízanyagokat

Fontos, hogy az akadémia más definíciókkal ellentétben nem határozott meg minimális árat.

A National Academies prémium szivarokról szóló tanulmánya rengeteg olyan információval szolgál, amely az elkövetkező évtizedekben segít a prémium szivarokra vonatkozó politika és szabályozás kialakításában az Egyesült Államokban, amit a későbbiekben Európa is átvehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük