BREAKING NEWS: Az Ian hurrikán lecsapott Kubára

Hurricane-Ian-Finca-Robaina-Damage

Kubai helyi idő szerint kedden hajnalban lecsapott az Ian hurrikán, 11 millió ember maradt áram nélkül.

A vihar végigsöpört Pinar del Rio tartományon is, ahol a legendás kubai szivarok alapanyagául szolgáló dohánylevelek nagy részét termesztik. Kubai jelentések szerint több mint 40 000 lakost evakuáltak, és a régióban keletkezett kár jelentős, utak váltak járhatatlanná, számos dohánypajtában keletkeztek károk és kidőlt fák nehezítették a mentést.

Az „apokaliptikus” vihar tönkretette a Pinar del Rio-i dohányipari infrastruktúrát. Az érintett dohányfarmok közé tartozik a legendás Finca Robaina, a néhai Alejandro Robaina farmja, amelyet most unokája, Hirochi Robaina irányít. A Hirochi Robaina által közzétett képeken látható, hogy eszközök és épületek semmisültek meg, egy dohánypajta részben összeomlott. Kuba egyik legnagyobb dohányültetvénye mellett a Hector Luis farm is súlyos károkat szenvedett.

A Habanos S.A. egyelőre nem adott ki közleményt a viharról és az általa okozott károkról, de a helyi sajtó szerinte mintegy 220 tonna dohányterményt ért kár, tovább a Tabacuba elnöke, Marino Murillo Jorge bejelentette hogy a környéken minden dohánypajtában kellettkezett sérülés.

Hurricane-Ian-Finca-Robaina-Damage

Hurricane-Ian-Finca-Robaina-Damage

Az Ian hurrikán most Florida partjai felé tart, ahol számos szivargyártó cég működik, köztük Arturo Fuente, Davidoff, J.C. Newman, Tabanero Cigars és számos kisebb helyi szivargyártó és kiskereskedő.

Sajnos már nem ez az első dohánytermesztést is érintő kár a térségben, tavaly az Ida hurrikán augusztus végén mintegy 3000 hektáron károsította a magágyakat, amelyeket januárban telepítenek újra. Ez azt jelentette, hogy Pinar del Río termésének nagyjából 20 százalékát a preferált termesztési ablakon kívül ültették el, ami alacsonyabb hozamot jelentett az adott dohány esetében.

A keletkezett károkról videó felvétel itt látható:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük