A szivar és ami mögötte van – Oliva V Melanio Figuardo

Oliva V Melanio Figurado

A GYÁR

Az Oliva brand története igen messzire nyúlik vissza. Melanio Oliva 1886-ban a kubai Pinar del Rióban kezdett bele először a dohánytermesztésbe, amit a család az 1960-as évekbeli kubai forradalomig művelt. A szocialista erők előrenyomulásakor azonban Melanio unokája, Gilberto Oliva úgy érezte, nincs maradásuk az országban és áttelepítette a családi vállalkozást Nicaraguába, ahol 1969-ben a családi hagyományt továbbvíve saját dohánytermesztésbe kezdett, de a politika ismét közbeszólt, és a sandinista forradalom eredményeként 1979-ben kénytelen volt elhagyni az országot. Gilberto a következő 16 évet dohánytermesztéssel töltötte, több különböző országban megfordult, pl. Hondurasban, Mexikóban, Panamában és a Fülöp-szigeteken, majd 1995-ben visszatért Nicaraguába. Egy későbbi interjúban így fogalmazott: “Több országot bejártam és próbára tettem magam, de semmi sem hasonlít úgy Kubához, mint Nicaragua”. Az 1995-ös újraindulást követően Gilberto úgy gondolta, ideje a szivargyártás világába is jártasságot szerezni, ezért a dohánytermesztés mellett kiterjesztette portfólióját és elindult az Oliva szivar brand. A kezdeti mérsékelt sikert követően a gyár folyamatosan gyarapodott és a 2010-es évekre már évi 13 millió szivart gyártottak. A családi vállalkozást 2016-ban felvásárolta a J. Cortes Cigars, de az Oliva család tagjai jelenleg is meghatározó szerepet töltenek be a vállalat életében, hűek maradva üknagyapjuk, Melanio Oliva emlékéhez.

oliva factory

A SZIVAR

A Melanio sorozat 2012-ben indult világhódító útjára és kijelenthető, hogy ez a “New World” szivarok egyik non plus ultrája. A szivart Melanio Oliva tiszteletére hozták létre, a gyártás során a gondosan érlelt Nicaraguai dohányleveleket Ecuadori sumatra borítólevelekbe csomagolják. 2014-ben az Oliva V Melanio Figurado 96 ponttal lett az év szivarja a Cigar Aficionado top25-ös listáján, azonban előtte kilenc egymást követő évben mindig volt Oliva V vagy V Melanio a top25-ös listájukban, mondhatni konstans hozza a jót, a kiválóságot.

A szivart kézbe véve egyből megragadja az embert a szivar formája, ami egy box-pressed Figuardo vitola Perfecto formában. A box-pressed kialakítás inkább a Parejo formavilágú szivarokra jellemző mintsem a Figuradora, igazából mindkét részlet külön-külön is figyelemre méltó, de ez a közös “csillagállás” igazán egyedivé teszi és még inkább felcsigázza a fogyasztót. A szokásos, két elegáns Oliva, illetve a Melanio gyűrű díszíti az 52-es gyűrűátmérőjű szivart. Borítólevele szép, egységesen csokoládébarna, tapintásra nagyon selymes és egy minimális, nagyon vékony olajos réteggel rendelkezik. Ha alaposan szemügyre vesszük hálós erezet fedezhető fel rajta.

Illatolva édes, kakaó, bőr és fűszer, illetve fahéj, ami megjelenik. A talpát illatolva nem túl intenzív aromákban, ami érthető, hiszen szűkített a talpa a Perfecto formának köszönhetően. Hideg kóstolásra kakaó, édes fűszerek, szegfűszeg, cédrus, némi pirospaprika és gyógynövényes ízek jellemzik, ami mellé egy kis füstös íz is megjelenik. Már a gyújtás előtti kóstolgatásnál is igen intenzív és komplex ízvilággal találkozhatunk.

A perfecto formájú szivarokra jellemző, hogy nagyon szűk a talprész, ezért viszonylag könnyű meggyújtani. Az első pár slukk nem túlságosan karakteres, majd érkezik az íz robbanás, ahogy egyre több dohány ég az ízek tűzijátéka járja át az ízlelőbimbóinkat.

Oliva V Melanio FiguradoFöldes, bőrös, pirított mandulás, karamellás íz egyveleg, amiben a fűszer, mint egyfajta különlegesség jelenik meg. Mint az augusztus 20-i tűzijáték az első sorból nézve, az élvezeti faktor maximális!

A második harmadban egy kis sós mogyoró csatlakozik az eddig is parádés ízekhez. Itt a fűszer és a földes íz kicsit intenzívvé válik, de egyáltalán nem tolakodóan.

Az utolsó harmad földes, karamellás, fűszeres, ahol a pörkölt mogyoró és a bőr kerül előtérbe. Itt-ott ásványos és florális jegyek is felsejlenek. Nagyon parádés, az ember egyszerűen nem tudja letenni. Mint amikor a tűzijáték fináléja zajlik és az összes rakéta elsült, az emberben marad egy kis hiányérzet, de az élményt maradandóan elraktározza .

A konstrukció nagyon rendben van, szelelése remek, nem túl feszes, de nem is túl laza, olyan pont jó. Égése pontos, hamar korrigálja magát, ha félreég. Hamuját jól tartja, középszürke színű és egységes. Füstje ideálisan krémes, pont elegendő.

Határozottan erős, viszont igen ízgazdag szivar, ami egy jó kis vacsora után tökéletes levezetés egy fűszeresebb rum társaságában. Aki az Oliva szivarokat kedveli, vagy a fűszeresebb, testesebb szivarok rajongója, annak nagyon is érdemes kipróbálásra, nemhiába választotta meg a Cigar Aficionado az év szivarjának 2014-ben. Ahogy Csóka Robi kolléga szokta mondani “A legkubaibb non-cuban szivar. ” Számomra ez egy csodás, csalódásmentes szivar. Jellegzetessége, hogy nem rögtön fejlődnek ki az ízek, hanem akár 15-20 másodperc is eltelik, mire egyértelműen azonosítani tudjuk. A pöfékelés alatt a nikotin elárasztja a tested, teljesen lelazít, és nincs más, csak Te és a szivar. Az élmény garantált, minden másra ott a MasterCard 🙂

ÉRDEKESSÉG

Az újonnan kiadott Oliva V Melanio dobozokat QR kóddal látják el, amit okostelefon segítségével beolvasva több információt tudhatunk meg az adott szivarról. Megtudhatjuk például, hogy ki sodorta és mikor, illetve a felhasznált dohánylevelek eredetéről is olvashatunk, és ezen túlmenően visszajelzést is készíthetünk. Az Oliva a bejövő adatokat feldolgozza és amennyiben szükséges, a gyártási folyamatokat megfelelően korrigálja a lehető legjobb minőség elérése érdekében. Már csak egy saját teljes doboz hiányzik a boldogsághoz 😉

Oliva-Serie-V-Melanio-QR-Code

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük